zaterdag 3 februari 2018

Pittige kikkererwtensoep met bulgur






Soep is altijd lekker, al vind ik wel dat sommige soepen bij bepaald weer passen. Zo zijn de lichte soepjes meer voor de zomer en de gevulde soepen meer voor de winter.
Dit is een goed gevulde soep, lekker grof met groente en kikkererwten, dus voor mij helemaal voor nu.
Ik hou heel erg van kikkererwten, al zijn die niet altijd even lekker. Ik heb ze nu al een paar keer zelf geweekt en gekookt maar ik vind de kikkererwten uit blik gewoon lekkerder. Ze zijn zachter, de zelf gekookte zijn droger en harder.
Ik weet dat Ottolenghi ook het koken van kikkererwten in een van zijn boeken beschrijft, ik ga het gewoon ook eens op zijn manier doen, kijken of het dan beter lukt.

Deze soep is ook van zijn hand, het is niet een Ottolenghi gerecht met bijzondere ingrediënten en volgens hem heeft een beetje kok de meeste dingen wel standaard in huis.
Lekker soepje met een zelfgebakken stokbroodje, wat wil een mens nog meer.



Ingrediënten:

2 el olijfolie
2 uien, in blokjes (180 g)
4 tenen knoflook, geraspt
2 wortelen, in blokjes van 1cm (250 g)
4 stelen bleekselderij, in blokjes van 1cm (250 g)
2 el harissapasta, of naar smaak
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1.5 tl karwijzaad
400 g gekookte kikkererwten (uit blik is prima)
1.2 l groentebouillon
100 g grove bulgur
zout en zwarte peper uit de molen

Romige fetapuree naar keuze:

100 g feta, grof gebroken
60 g crème fraîche
15 g koriander, grof gesneden
15 g muntblad
zout

Of overal de helft van, was voor ons genoeg fetapuree

Bereidingswijze:

Doe de olijfolie in een pan met een zware bodem en verwarm deze op halfhoog vuur. Smoor hierin de uien tot deze glazig zijn. Voeg de knoflook, wortel en bleekselderij toe en smoor alles nog een 8 minuten.
Roer er de harissa, komijn, koriander en karwijzaad door en laat het nog eens 2 minuten zachtjes pruttelen.
Doe de kikkererwten erbij, de bouillon een tl zout en royaal zwarte peper. Breng aan de kook en laat 4 minuten zachtjes koken.

Was ondertussen de bulgur. Doe in een pan met ruim koud water. Breng aan de kook, neem van het vuur en giet af in een zeef. Spoel koud en zet opzij.

Maak de fetapuree, doe alle ingrediënten in een blender of hoge beker van de staafmixer en pureer het samen met een snufje zout tot een gladde puree. Zet tot gebruik in de koelkast.

Voeg vlak voor het opdienen de bulgur bij de soep en breng opnieuw aan de kook. Dien de soep op in kommen met naar smaak een lepel fetapuree.


2 opmerkingen:

  1. Dag Karin, ik vind dat zelf weken en koken wel lekkerder kikkererwten oplevert. Wel laat ik de pan minimaal 4 uur op een laag pitje staan. Maar ze blijven dan toch iets harder dan uit blik/pot. Smaken verschillen moet je maar denken. Ik maak altijd een hele grote voorraad die ik in de vriezer mik, ik haal eruit wat ik nodig heb en heb zo altijd kikkererwten bij de hand. Soms heb ik maar een handje nodig (als ik een pitabroodje wil vullen bijvoorbeeld) en soms doe ik er een paar door de pasta als ik vegetarisch eet. Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Nicolet, dankjewel voor je uitgebreide antwoord!
      Wat leuk om te lezen hoe jij het doet, op zo'n reactie had ik al een beetje gehoopt ;-) Ik had ook zoiets, niets zo lekker als zelf weken en koken maar niet dus.... Maar ik geef niet op, ik ga het weer proberen en dan ook lekker lang, zet ze gewoon op de houtkachel!
      Wat je zegt doe ik ook, ik doe ze in de vriezer of ik weck ze, dan heb je altijd de hoeveelheid die je wilt en hoef je niet een blikje open te maken. Wat ik ook meestal heb is een zak geweekte kikkererwten in de vriezer, dan is dat ook maar vast klaar. Als je dan falafel wilt maken dan zijn ze al geweekt. Vooruit denken noemen ze dat toch ;-)
      Door de pasta doe ik ze eigenlijk nooit, ga ik ook doen, we eten bijna altijd de pasta vegetarisch dus een goede aanvulling.
      Dankjewel voor tips, altijd leuk!
      Groet,
      Karin

      Verwijderen