Dit is het ook weer een recept voor brood
uit het nieuwe boek van Levine 'Brood uit eigen oven' (http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/) Er staan heel veel
lekkere dingen in die je allemaal wel wilt proberen. Maar ja, je moet het ook
allemaal weer opeten…
Nu dus deze witte broodjes, het
recept is voor 16 stuks. Wij vonden ze iets aan de kleine kant, ik denk dat we
volgende keer 12 stuks van dezelfde hoeveelheid maken maar dat is persoonlijk
natuurlijk.
Ze zijn in ieder geval altijd wel
makkelijk om op voorraad te hebben en eigenlijk overal voor te gebruiken.
B.v. voor een hartige snack zoals
een broodje kroket, hamburger, slaatje, oude kaas met roomboter of gewoon bij
de soep.
Ingrediënten:
560 g tarwebloem.
9 g instantgist.
10 gr zout.
10 gr suiker.
60 gr ongezouten roomboter,
gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm.
250 gr volle melk, 20-25 gr. C.
100 gr ei op kamertemperatuur (2
middelgrote eieren).
Extra
1 ei, losgeklopt met een eetlepel
water om de bovenkant mee in te smeren.
Je kan hier ook een beetje van het
ei voor het deeg apart houden omdat je maar heel weinig nodig hebt. Scheelt
weer een ei, we blijven tenslotte Hollanders…
Sesamzaad of maanzaad om na het
insmeren te bovenkant mee te bestrooien.
Zonnebloemolie om kom, werkplek en
handen mee in te vetten.
1 a 2 bakplaten.
Bereiding deeg
Doe de ingrediënten in een mengkom. Kneed
deze massa ongeveer 10-15 minuten met de machine, eerst langzaam en vervolgens
op middelmatige snelheid. Wij hebben het met de machine gedaan en dat ging prima
zo.
Het deeg is eerst wat nat maar zal
al spoedig soepel worden totdat het van de wand loslaat.
Wanneer je er een vliesje van kunt
trekken, is het lang genoeg gekneed.
Maak een bal van het deeg en doe het
in een licht met olie ingevette kom, zorg dat alle kanten een beetje met olie
bedekt zijn en dek het af met een stuk plastic folie of een plastic douchemuts.
Laat het deeg nu ongeveer 1 uur
rijzen op kamertemperatuur. Ik heb het 1 uur gedaan, in ieder geval tot het
deeg ongeveer in volume is verdubbeld. Hangt een beetje van de temperatuur af,
hoe warmer des te korter de rijstijd.
Als je er met je vinger in prikt
moet er een gat blijven staan, dan is het deeg voldoende gerezen.
Leg het deeg op een licht geolied
werkblad en vouw met je handen totdat alle lucht eruit is.
Verdeel het deeg in 16 (of 12)
gelijke stukken met een deegsteker en bol deze stukken licht op. Laat deze zo'n
10 minuten afgedekt rusten.
Bol ze hierna nog iets op om er vervolgens
een rond bolletje van te maken.
Leg de broodjes nu met ongeveer 5 cm
tussenruimte op de bakpla(a)t(en) .
Bestrijk de broodjes met het
ei-mengsel en bestrooi naar voorkeur met sesamzaad of maanzaad.
Dek het geheel weer af met ingevet plasticfolie.
Laat het deeg nu ongeveer 60 minuten
rijzen totdat ze bijna in volume zijn verdubbeld. Het deeg is voldoende gerezen
als je er met een natte vinger op drukt en de afdruk veert langzaam terug.
Stook intussen de oven op naar 200
gr. C, onder-en bovenwarmte.
Als je met hete lucht wilt bakken,
verlaag dan de temperatuur met 20 gr. C.
Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar
en bruin.
Laat de broodjes als ze klaar zijn
afkoelen op een rooster.
En dan: smullen maar (ook lekker met
boter en jam…)
Ja echt fijn zijn die recepten van Levine, ik twijfel of ik het boek zal aanschaffen. Er staan ongetwijfeld ook veel recepten in die ik nooit zal maken....Wij eten vnl bruin brood en voor het lekker soms een witte, of een speciaal brood. En ik wil liever ook niet te veel gereedschap aanschaffen zoals een pizzasteen, of rijsmandjes want dat maakt het een dure hobby.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens, de recepten van levine zijn top! Wij zijn ook bruinbrood eters, maar soms is het leuk en lekker om iets anders te maken. Hier was het boek een cadeautje, dat is altijd leuk! Als je af en toe wat aanschaft en voor je verjaardag vraagt kom je toch aan je spullen. Het zijn nuttige verjaardags cadeautjes :-)
VerwijderenGisteren heb ik het boek nog ingekeken in de boekhandel. Eerst maar eens wat meer bakken uit de andere broodbakboeken. En eerst maar eens de oven laten repareren....
BeantwoordenVerwijderenDe broodjes zien er heerlijk uit. Beetje gezouten roomboter erbij lijkt me al genoeg.
Jaaa het wordt nog wel eens wat, inkijken en niet kopen, top!
VerwijderenZonder oven wordt het niks, dat moet eerst voor mekaar.....
Ze zijn heerlijk, alleen Evert had ze wel groter gewild, tja mannen ;-)
Oh ja, de recepten van Levine zijn echt super! Er wordt hier in huis voornamelijk ook bruin brood gegeten, maar af en toe zo'n heerlijk wit bolletje met roomboter en marmelade of oude kaas ........
BeantwoordenVerwijderenEn wat een schitterende foto weer, Karin! Heb je deze binnen gemaakt zonder lampen? Knap, hoor.
Iedereen is fan van Levine, leuk is dat toch! Bruin brood is heerlijk maar een bolletje op zijn tijd is ook niet te versmaden en het is ook zo leuk om te bakken, al gaat hier alle eer naar Evert hoor. De foto is nog met daglicht gemaakt, dat gaat gelukkig weer steeds beter..... Bedankt voor het compliment :-))
Verwijderen