Vorig weekend hadden we wat te
vieren, en wat is er leuker dan dat te doen met 'lekker' eten.
Om dat te verzinnen is niet zo
moeilijk maar om het dan uit te voeren.....
Hoeveel personen, wat en hoeveel,
vooral dat laatste valt nog lang niet mee.
Is een recept voor 4 personen en je
bent met een gezelschap van 20 dan is het niet 5x4=20, dan heb je echt te veel,
weet ik uit ervaring.
En ook wat ga je koken, lust
iedereen het wel, is het niet te apart? Maar het is ook wel leuk om iets op
tafel te zetten wat niet iedereen kent. Of eigenlijk niemand op een persoon na
;-)
Deze salade was er zo eentje, ik heb
het eerst op proef gemaakt voor ons tweeën, de smaak kwam door de keuring maar
het eerste wat Evert zei dat het er niet zo uitnodigend uitzag en dan zeg ik
het netjes. Ik heb het toch gemaakt, ook omdat tomaten en courgettes nu volop
in het seizoen zijn, het is niet moeilijk om te maken en ook een dag eerder te
maken.
En de reacties waren positief, wat
is het, waar komt het uit, heb je het recept. Nou bij deze dan Anita, Ab Hanny
en Gerard, print hem uit en ga aan de slag.
Maar of het net zo lekker wordt is
natuurlijk maar de vraag, pannenkoeken zijn ook altijd lekkerder als een ander
ze voor je bakt.
Het recept komt uit het boek
Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi
Ik heb het recept wat aangepast, de
hoeveelheden voor de dressing zijn gehalveerd, ik vond het anders te veel, maar
doe wat jij lekker vind.
Ingrediënten voor 6 personen:
8 courgettes (ca. 1 kg)
5 grote goed rijpe tomaten (ca. 800
gram)
3 el lekkere olijfolie, plus extra
om te besprenkelen
150 g Griekse yoghurt
1 teen knoflook, fijn gewreven of
geraspt
1 rode chilipeper, zonder zaadjes
fijngehakt
geraspte schil van een halve citroen
1 el citroensap
1 el dadelsiroop, plus extra om te
besprenkelen
100 g walnoten, grof gehakt
1 el munt, fijn gesnipperd
10 g bladpeterselie, fijn gesneden
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Verhit een grilpan op hoog vuur en
zet de afzuigkap aan.
Snijd van de courgettes het kontje
en het steeltje en snijd ze in de lengte door, zodat je twee helften hebt.
Halveer ook de tomaten en bestrijk
de snijkanten van de courgettes en tomaten met olijfolie en bestrooi ze met
peper en zout.
Als de grillpan gloeiend heet is
begin je met het grillen van de courgettes. Leg deze met de snijkant op de gril
en rooster ze ca. 5 minuten tot de courgettes mooi gekleurd zijn. Haal de
courgettes uit de pan en leg ze in een braadslede. Grill nu de tomaten op
dezelfde manier en leg ze ook in de braadslede.
Zet deze ca. 20 minuten in de oven
tot de courgettes heel erg gaar zijn.
Haal de braadslede uit de oven en
laat de groenten iets afkoelen. Hak ze dan grof en laat ze ca. 15 minuten
uitlekken in een zeef. Wil je het gerecht niet gelijk serveren laat de groente
dan uitlekken tot die tijd uitlekken en doe er dan de dressing door, anders
wordt het erg nat.
Klop in een flinke kom de yoghurt,
knoflook, chilipeper, citroenrasp- en sap, dadelsiroop en ¾ tl zout en
versgemalen peper door elkaar. Doe de gehakte en uitgelekte groente, walnoten,
munt en het grootste gedeelte van de peterselie erbij en schep alles goed door
elkaar.
Schep de salade op een platte schaal en garneer met de achtergehouden peterselie. Sprenkel er als laatste nog
wat dadelsiroop en olijfolie overheen.
Snel boodschappen halen en aan de slag. Komen later terug om te laten weten hoe het geworden is.
BeantwoordenVerwijderenLeuk, ben heel benieuwd! Nog even een tip, er moet heel veel liefde in, maar dat gaat bij jullie vast wel lukken ;-)
VerwijderenJaa daar is ie al! Het was heerlijk! Dit vond ik echt een topper. Al was de rest ook verrukkelijk hoor. Goed voor elkaar, alles zelf gemaakt en veel keuze. Dat mag elk jaar wel ;)
BeantwoordenVerwijderenIk heb alles in huis behalve de dadelsiroop. Kan ook wel met agavesiroop denk ik.
Ja kon niet minder, er werd om het recept gevraagd dus dan moet je wat. Niet iedereen heeft het boek.... Super leuk dat jij er ook was, je bent natuurlijk wel een kenner dus dat maakte het wel extra spannend. Er zal ook gerust wel wat aan gemankeerd hebben maar ach er is altijd wel iets wat je lekker vindt. Was veel werk maar erg leuk om te doen, en ik had natuurlijk een beste hulp! Maar elk jaar.... Een keer in de vijf jaar lijkt me wel wat.
VerwijderenDenk dat agave wel kan hoor, komt heel dichtbij dadel voor mijn gevoel, en er gaat maar weinig van in, het is net effe dat zoetje ;-)