maandag 4 november 2013

Rode kool met appeltjes




Ik hield nooit van rode kool, alleen die uit de diepvries vond ik wel lekker.
Zo vreemd was dat niet, ik hield vroeger van bijna niet één groente, ik was een drama met eten.
Gelukkig is dat een heel stuk bijgetrokken, ik vind nu bijna alle groente lekker, zelfs rode kool die niet uit de diepvries komt.

Ik heb samen met een vriendin in 2006 een kookcursus gevolgd bij La Première, daar hebben we wilde eend op rode kool en appelsaus gemaakt (en gegeten uiteraard).
Ik had daarvoor nog nooit eend gegeten en rode kool was ook niet echt een favoriet, ik stond eerlijk gezegd ook niet te juichen toen we dit moesten maken. Maar wat was het lekker, ik denk het lekkerste gerecht van de hele cursus.
Sindsdien maak ik de rode kool altijd naar dat recept, we eten het bij de hachee, met een bal gehakt of helemaal in 'stijl' met gebraden eendenborst en aardappelpuree van onze eigen aardappels.

We hadden een mooie rode kool in de moestuin en onze eigen Bramley appeltjes, één portie hebben we direct opgegeten en nog vier porties zijn in de vriezer gegaan. Lekker makkelijk voor een volgende keer.

Ingrediënten:


1 rode kool, ± 1.5 kg
3 zoet-zure appelen, geschild en in stukken (ik had Bramley's)
1 grote ui, gesnipperd
1 vanille stokje
4 kruidnagels
2 blaadjes laurier
2 steranijs
2 kaneelstokjes
10 jeneverbessen
1 takje tijm
1/3 takje rozemarijn
100 g suiker, ik heb kokosbloesemsuiker gebruikt
0.2 ltr rode wijnazijn
75 g boter
peper en zout

Bereidingswijze:

Snijd de rode kool zonder nerven in reepjes.
Breng een grote pan water aan de kook en doe er de rode kool in, breng opnieuw aan de kook en giet af.
Doe de rode kool weer terug in de pan met alle overige ingrediënten.
Stoof de kool gaar in een klein uurtje.
Probeer de kruiden eruit te vissen en serveer of vries het in.





zaterdag 2 november 2013

Coq au vin




Wat te doen met een fles rode wijn waar een paar glazen uit zijn. Opdrinken is geen optie, door de gootsteen spoelen kan altijd of je gebruikt het in een gerecht.
Eten of drinken weggooien doen we niet graag dus bleef er maar een optie over, ermee koken.
In eerste instantie dacht ik aan stoofperen maar toen coq au vin werd geopperd waren de stoofperen niet meer in beeld.

Ik heb het wel vaker gemaakt maar uit welk boek.... Er staan niet veel kookboeken in de kast met Franse recepten, ik vond een recept in:' Koken voor familie en vrienden' van Ainsley Harriott, 'Van de slager' van Leanne Kitchen en in 'De kunst van het koken 'van Julia Child.


Bij niet één van deze recepten werd de kip een nacht gemarineerd en dat wilde ik juist wel. Ik had bij Judith op haar blog 'Eet lekker' gelezen dat dat echt veel lekkerder werd. Ik heb dus het recept van haar blog gebruikt, ik weet niet of het door het lange marineren komt maar het resultaat was heerlijk!

Ik heb het niet helemaal volgens het recept gemaakt, ik heb de spekjes niet geblancheerd maar zo uitgebakken. Ik gebruik altijd biologische spekreepjes en onze ervaring is dat die lang niet zo zout zijn als de 'gewone' spekreepjes. Ook heb ik de tomatenpuree even mee laten bakken om het wat te ontzuren.

We hadden er een gekookt aardappeltje bij en doperwtjes uit de vriezer.
De volgende keer hoef ik niet meer te zoeken naar het recept, dat staat nu mooi op de blog.

Ingrediënten, voor 6-8 personen
8 stukken kip, dijen of poten
1 fles rode wijn, ik had nog 3/4 fles
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
250 gram magere spekblokjes
20 kleine zilveruitjes (of sjalotjes)
250 gram champignons, kleintjes heel en grotere doormidden
2 eetl bloem
1 liter kippenbouillon
125 ml cognac
2 eetl tomatenpuree
2 eetl peterselie, fijngehakt
60 gram boter
1 eetl olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze:
Doe de wijn, laurierblaadjes, tijm, de kipdelen en wat zout en peper in een kom. Dek af en laat een hele nacht marineren in de koelkast.

Blancheer de dag erna de spekjes in kokend water, giet het af, dep droog en bak vervolgens goudbruin. Schep de spekjes op een bord. 
Doe een eetlepel boter in de pan waar je het spek in hebt gebakken en voeg de uitjes toe. Bak deze ook goudbruin en haal ze ook weer uit de pan.
Doe weer een eetlepel boter in dezelfde pan en bak de champignons ongeveer 5 minuten mooi bruin en haal zo ook uit de pan.

Haal de kip uit de marinade, dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper en zout.
Doe de overgebleven boter en de olijfolie in een grote (het liefst) gietijzeren pan en bak de kipdelen tot ze mooi bruin zijn. Haal de kip uit de pan.

Doe de bloem en de tomatenpuree in de pan en bak het even. Doe de cognac erbij, laat het even pruttelen en roer de aanbaksels los. 
Voeg de bouillon, marinade, uien, champignons, spek en de kipdelen toe en laat op een laag vuur 45 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de kip gaar is.

Als je de saus wat dikker wilt hebben, kun je de laatste 10 minuten de deksel van de pan halen zodat het wat inkookt.
 
Proef of het op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe en bestrooi met peterselie.


donderdag 31 oktober 2013

Zoete pompoentaart




Weer een recept met pompoen, dit keer een zoet recept, een lekker taartje voor bij de thee.
Er zijn heel veel zoete recepten voor pompoen, vaak muffins en cakes, die komen ook nog wel een keertje aan de beurt, maar nu een taartje, een soort van vlaai.
Dit recept komt uit een boek van Delia Smith 'Keukengeheimen deel 1' , een heel mooi boek met lekkere recepten en heel goed beschreven hoe je het maken moet.

Ik heb er een stuk van een Butternutpompoen voor gebruikt, ik denk dat de meeste soorten pompoen wel geschikt zijn.
Ik vond het deeg heel slecht te bewerken, heb er dan ook meer water aan toegevoegd zodat het wat soepeler werd.
De bodem wordt voorgebakken maar dit hoeft niet met een steunvulling, de vorm gaat zo de oven in, wel zo makkelijk.

Er wordt een 4 cm diepe licht ingevette, geribbelde quichevorm van ø 23 cm met een losse bodem gebruikt. We hebben wel een geribbelde vorm van ø 23 cm maar deze is maar 3 cm hoog, ik heb daarom maar het 'gewone' taartvormpje gebruikt, zonder ribbels maar wel 4 cm hoog.
Dat was een goede keuze, nu kon de vulling er precies in.

Het was een lekker taartje, heel apart van smaak, niet zo zoet, een lekkere brosse bodem en de vulling is heel glad. Doet me denken aan een kwarktaart.  Leuk om te maken en lekker om te eten.

Voor 8 personen

Ingredienten:

Deeg
40 g pecannoten of walnoten, geroosterd
175 g bloem
10 g poedersuiker
mespunt zout
75 g zachte boter
beetje koud water
1 grote eierdooier

Vulling
450 g schoongemaakte pompoen, in blokjes van 2 ½ cm
2 grote eieren plus 1 dooier (houd het eiwit achter)
1 eetlepel stroop
75 g donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
½ theelepel nootmuskaat, versgeraspt
½ theelepel pimentpoeder
½ theelepel kruidnagels, gemalen
½ theelepel gemberpoeder
2 ¾ dl slagroom


Bereidingwijze:


Het deeg
Zeef bloem, poedersuiker en zout in een grote kom. Voeg de boter toe en wrijf hem met alleen je vingertoppen licht in de bloem. Zo ontstaat een kruimelig deeg. Voeg de fijngehakte noten toe en besprenkel het met ca. 1 eetlepel koud water en de eierdooier. Meng het geheel om te beginnen met een mes maar maak het met je handen af. Voeg zo nodig nog een paar druppels water toe en laat een glad deeg ont­staan dat helemaal loslaat van de kom. Doe dat in een plastic zak en laat het in de koelkast 30 minuten rusten.

Ik maak het deeg in de magimix, doe alle ingredienten in de kom en laat het mes net zolang draaien tot je een mooie bal deeg hebt.
Doe dat in een plastic zak en laat het in de koelkast 30 minuten rusten.

Verhit intussen de oven met de bakplaat in het midden tot 180 °C voor. Zet een stoompan op een pan pruttelend water, doe er de pompoen in, leg er een deksel open stoom de stukjes in 15-20 minuten gaat (ze moeten zacht zijn als je erin prikt). Zet een grove, grote zeef op een kom en werk er de stukjes doorheen, zodat de pitjes en vezels achter­blijven.
Ik heb de pompoen door de roerzeef gehaald, je krijgt dan een super gladde puree.

Het deeg heeft nu gerust. Rol het op een licht met bloem bestoven werkvlak uit en draai het al rollend steeds een kwartslag. Maak op die manier een zo dun en rond mogelijke cirkel van ca. 30 cm doorsnee. Leg het deeg eerst op de deegroller en dan op het blik. Druk het licht maar goed tegen de bodem en zijkant en druk overlappend deeg langs de zijkant omlaag, omdat het deeg niet mag uitrekken. Snijd de randen bij en druk het deeg rondom tot een 5 mm brede rand boven het blik uit.

Strijk wat van het achtergehouden, 
losgeklopte eiwit over de bodem en zijkanten. Prik het deeg overal in en zet het 20-25 minuten op de bakplaat in de oven, of tot het knapperig en licht goudbruin is. Kijk halverwege de bak­tijd of het midden van het deeg niet opzwelt. Als dat zo is, prik dan nog een paar keer en duw het met je handen omlaag.





De vulling:
Klop de eieren en de dooier los in een kom.
Verwarm de room, specerijen en de stroop in een pan, breng tegen de kook aan en roer het door.
Voeg al roerend de pompoenpuree en losgeklopte eieren toe en giet dit is een maatbeker.
Haal de gare taartbodem uit de oven en giet de helft van de vulling erin. Schuif de taart weer terug in de oven en giet daar de rest van de vulling in de vorm.
Bak de taart 35-40 minuten, laat de taart op een rooster afkoelen.

De taart is het lekkerst koud uit de koelkast met een dot crème fraîche of lobbig geklopte slagroom.




maandag 28 oktober 2013

Knoflook planten


Oktober is de maand om knoflook te planten, ik kijk altijd op de kosmoskalender welke dag het meest geschikt is.
Ik heb dit jaar voor het eerst de kalender van Guurtje Kieft gekocht:  'Het juiste moment',  daarin staan de weekoverzichten met de werkzaamheden die je dan het beste kunt uitvoeren. Zo stond er bij afgelopen woensdag en donderdag knoflooktenen poten, en dat heb ik maar aangehouden.





Dit jaar planten we voor het eerst tenen van onze eigen knoflook die we afgelopen zomer hebben geoogst. We hadden dit jaar genoeg opbrengst dus daar kunnen we wel wat bollen van missen.
Je plant de losse teentjes (dus niet de hele bol) knoflook op rij. 













Ik maak de grond eerst lekker los met een cultivator (drietand), leg dan een plank neer waar ik links en rechts de teentjes in de grond duw. Dan heb je mooie rechte rijen wat makkelijk is met onkruid wieden.
Omdat wij op zandgrond tuinieren gaat dat bij ons super gemakkelijk, op kleigrond zal dat wat moeilijker gaan.




Verder heb je er weinig aan te doen, vuilvrij houden, bij erge droogte water geven en van het voorjaar een kaligift, dat bevorderd de bolvorming. 
We willen natuurlijk wel weer net zulke mooie grote bollen knoflook als afgelopen jaar.


Wil je meer informatie over knoflook (en alle andere groenten) kun je hier eens een kijkje nemen, beslist de moeite waard.




zaterdag 26 oktober 2013

IJstaartje met meringue en chocolade




Vorig weekend kwamen er vrienden eten dus dan moet er wat uitgebreider gekookt worden dan normaal en daar hoort uiteraard ook een dessert bij.
Het eten was Oosters, dus wat pittig, dan is iets met ijs toe wel erg lekker.

Ik heb dit dessert afgelopen kerst ook gemaakt toen de familie bij ons kwam eten en dat was een succes, vooral bij de kinderen. Dat was te verwachten, die lusten alles wat zoet is.

Het is een recept van Nigella Lawson uit haar boek 'Nigellissima', ik heb dat boek niet maar ik heb de tv serie gezien waar zij dit maakte. Ik heb het recept dus van internet gehaald (BBC food site).

Ook nu viel het in de smaak, ik heb het taartje op tafel gezet en daar aangesneden, toen ik vroeg of er iemand een tweede stukje wilde werd dat niet afgeslagen....

Het originele recept wordt geserveerd met een chocoladesaus van pure chocolade, ik heb dit achterwege gelaten, vond het een beetje en-en, echt op zijn Nigella's zeg maar.
Ik heb het taartje versierd met de laatste eigen frambozen en met mini meringue.

Voor 6-8 personen

Ingrediënten:

300 ml slagroom
30 g pure chocolade, minimaal 70%
1 el koffielikeur
8 meringue, ik heb 75 g minimerengue gebruikt


Bereidingswijze:

Bekleed een cakeblik met huishoudfolie, zorg ervoor dat de zijkanten overhangen zodat je deze straks over de bovenkant kunt doen.
Klop de slagroom tot het dik is maar niet stijf.
Hak de chocolade heel fijn zodat je allemaal splinters hebt. Meng de chocolade met de koffielikeur door de slagroom.
Verkruimel de merengue en meng dit er ook door.

Schep dit mengsel in de vorm, maak de bovenkant mooi vlak en vouw de overhangende folie erover en zet in de vriezer voor tenminste een nacht.

Los de 'cake' op een schaal en verwijder de folie, versier de taart met frambozen en merengue.
Verwarm een groot mes en snijd de 'cake' in plakken.


donderdag 24 oktober 2013

Lasagne met pompoen en geitenkaas



Het tweede recept met pompoen, deze keer in een lasagne verwerkt.
Ik heb hiervoor een Uchiki Kuri gebruikt, dat zijn de bekende oranje pompoenen. Deze zie je heel vaak in de bio winkel maar ook steeds vaker bij de super. Ze zijn meestal niet zo groot wat ik wel een voordeel vind, dan gaat hij in één keer op.

Het recept voor deze lasagne komt uit 'Zonder pakjes en zakjes' van Karin Luiten. Ik moet er nog bij zeggen deel 1 want er is pas een tweede deel uitgekomen. Die heb ik nog niet, maar wat niet is kan nog komen.....
We hebben meerder boekjes van Karin Luiten in de kast staan, stuk voor stuk zijn ze leuk en lekker. Het boekje 'Zonder pakjes en zakjes' helpt je heel goed om, de naam zegt het al, zonder pakjes en zakjes te koken. Het is lekkerder maar ook veel gezonder zonder al die toevoegingen.

Ik heb het recept verdeelt over twee middelgrote ovenschalen, eentje hebben we met zijn tweeën opgegeten en de tweede staat in de vriezer.
Lekker makkelijk voor een volgende keer.

Ingrediënten:

± 400 g lasagnevellen, ik had aan 18 vellen genoeg
1 kleine pompoen (± 1300 g), geschild en in blokjes
250 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
75 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
1 courgette, in dunne plakjes
1 grote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
5 takjes tijm, alleen de blaadjes
snufje cayennepeper
zout & peper uit de molen
 

Bechamelsaus:

50 g boter
50 g bloem
750 ml melk
zout & peper uit de molen
snufje versgeraspte nootmuskaat


1 grote of 2 kleinere ovenschalen, ingevet


Bereidingswijze:

Fruit de ui, knoflook en de tijmblaadjes zacht met de deksel op de pan.
Schep de pompoenblokjes erdoor en breng op smaak met zout, peper en cayennepeper. Laat dit 20 minuten sudderen, wel af en toe even omroeren.
Druk de pompoen met een spatel of pureestamper tot een bonkige saus en zet opzij.


Maak de bechamelsaus

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem, doe de bloem erbij en klop met een garde tot het een dikke pap is (roux). Laat dit al kloppend 2 minuten garen.
Giet er in scheuten de koude melk bij, voeg de volgende scheut pas toe als de saus goed gemengt en klontvrij is.
Laat de saus zonder deksel op laag vuur in 15 minuten gaar worden, wel af en toe even roeren.
Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.
Is de saus te dik, dan wat verdunnen met koude melk.

 

Samenstellen:

Begin met een dun laagje bechamelsaus, daarop de lasagnevellen, pompoenmengsel, plakjes rauwe courgette, noten en geitenkaas. Herhaal dit tot alles op is. Eindig met lasagnevellen met daarop nog een laagje bechamelsaus.
Dek losjes af met aluminiumfolie en laat een uurtje (of langer) staan.

Oven voorverwarmen op 200°C.

Zet de schaal daarna een half uur in de oven, verwijder na een 15 minuten de aluminiumfolie.

Laat voor het serveren de schaal 5 minuten staan (uit de oven), dan klinkt alles wat in en het komt de smaak ten goede.
Wij hadden er rucola bij, lekker een beetje peperig.





maandag 21 oktober 2013

Couscous met tomaten en ui



Op zoek naar iets simpels kwam ik dit recept tegen in het boek 'Jeruzalem' . Couscous hebben we altijd wel in de voorraad,  er ligt altijd wel een tube tomatenpuree in de koelkast, uien in overvloed en een paar tomaten dat lukte ook nog net.
Normaal eet je couscous rul maar dit word na het koken gebakken als een soort van koek.
Het duurde bij mij alleen iets langer dan de 12 minuten om hem knapperig te krijgen, misschien komt dat omdat ik er geen deksel op had gedaan…..
Volgende keer maar wel doen, want die volgende keer komt er zeker, we vonden het heerlijk. Ik dacht nog wel wat over te houden maar nee hoor,  het ging schoon op.
Erbij hadden we een simpele groene salade.

Ingrediënten:

3 eetl. olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd (160 g)
1 eetl. tomatenpuree
½ theel. Suiker
2 goed rijpe tomaten in blokjes van ½ cm (320 gram)
150 g couscous
2,2 dl kokend hete bouillon, kippen of groente
 40 g boter, ik heb 25 g gebruikt
Zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Giet 2 eetlepels olijfolie in een pan met antiaanbaklaag van 22 cm door­snee en zet hem op halfhoog vuur. Doe de ui erin en smoor hem regel­matig roerend 5 minuten tot hij glazig is. Roer de tomatenpuree en sui­ker erdoor en bak 1 minuut. Doe de tomaten, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper in de pan en smoor alles 3 minuten.
Giet intussen de couscous in een ondiepe kom, giet de kokende bouillon eroverheen en dek de kom af met plasticfolie. Laat de couscous 10 minu­ten staan, haal de folie eraf en maak de korrels met een vork rul. Roer de tomatensaus erdoor.
Veeg de pan schoon en verhit de boter en overgebleven olijfolie op half­hoog vuur. Schep als de boter is gesmolten de couscous in de pan en druk hem met de bolle kant van een lepel plat uit zodat het een stevige laag is. Sluit de pan, draai het vuur naar de laagste stand en laat de cous­cous 10-12 minuten stomen tot de rand rondom lichtbruin wordt. Ga met een paletmes of een pannenkoekmes rondom tussen de wand van de pan en de couscous: de bodem en de rand moeten echt met een knappe­rige laag zijn bedekt.
Zet een platte schaal op de pan en stort de couscous in een snelle bewe­ging uit de pan. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.




zaterdag 19 oktober 2013

Aardappelbrood van Nigella Lawson




Karin had vorig weekend een pompoensoepje gemaakt en ik heb getracht er een lekker broodje bij te bakken.
Het brood is heel zacht met een fijne structuur, heerlijk om in soep of saus te dopen of om het even te roosteren en dan als bruscetta te serveren.

Dit recept komt uit het boek 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson, u weet wel, die kreunende mevrouw die vaak 's nachts in nachtpon d'r bed uitkomt om de laatste restjes van de overdag gemaakte maaltijd te verorberen.

Niet dat wij er 's nachts ons bed voor uitkomen maar we vonden het wel erg lekker.


Bereidingstijd is ongeveer 2 uur.

Ingrediënten 

300 gr kruimige aardappels.
800 gr tarwebloem.
18 gr zout.
7 gr droge gist.
1 el Griekse yoghurt (mag ook gewone zijn).
300 ml lauw kookvocht (mag ook to 300 ml worden aangevuld met lauw water als er tekort is).

Bereiding 

Kook als eerst de aardappels ongeveer 25 min in ruim 300 ml water gaar, zodat  ze goed te prakken zijn. Laat hierna afkoelen.
Doe 600 gr bloem in en grote kom en houd 200 gr apart voor later.
Doe er de gist bij en roer dit even door de bloem.
Prak de aardappels fijn of pureer ze met de pureeknijper en doe dit ook samen met de yoghurt in de kom. Roer het geheel door elkaar.

Kneed nu het geheel 12 min met de hand of 10 min met behulp van de kitchenAid.
Doe tijdens het kneden na een paar minuten het zout erbij en voeg beetje bij beetje het restant van de bloem en het kookvocht toe. Hierna nog ongeveer 2 min met de hand doorkneden.
Vorm een bol en laat het geheel in een afgedekte, met olie ingevette kom, 1 uur op een warme plek rijzen.

Hierna het geheel op het aanrechtblad storten, de 
lucht eruit drukken, doorkneden en het deeg in de gewenste vorm duwen. Leg het geheel in een rijsmandje onder een vochtige theedoek en laat het nog ongeveer 30-40 min rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Zet in de tussentijd de oven aan zodat deze kan voorwarmen (200° C.)


Kiep het brood uit het rijsmandje op b.v. een voorverwarmde pizzasteen en schuif deze in de oven.
Bak het brood ongeveer 20 min op 220° C. daarna nog 15-20 min op 190° C.


Laat het brood als het klaar is op een rooster afkoelen.


donderdag 17 oktober 2013

Geroosterde pompoensoep met kikkererwten



De eerste pompoen is verwerkt en wel tot soep. Pompoensoep is iets wat alle jaren terugkomt, we vinden het lekker, het is niet moeilijk om te maken, en we hebben pompoenen in overvloed.
Het is alleen altijd de vraag; welke soep gaat het worden, zoveel boeken zoveel soepen.....
Diverse heb ik al eens gemaakt dus dan is het wel leuk om weer wat nieuws uit te proberen, maar het is ook een risico, het kan ook minder lekker zijn dan de vorige.

Het werd toch een nieuw recept en wel uit een boek van Donna Hay, haar boek 'De last minute keuken' .
Ik heb het boek al jaren maar ik heb er nog maar heel weinig uit gekookt. Ik weet niet hoe dat komt want er staan genoeg lekkere recepten in. Daarom dacht ik, dit moet hem worden, ik geef Donna een kans.....
En dat is niet verkeerd uitgepakt, met een paar kleine aanpassingen is het een heerlijke soep geworden. 

Een bijkomend voordeel van dit recept is, je hoeft de pompoen niet te schillen, wat nogal een gedoe is. Je roostert de pompoen met schil en eenmaal uit de oven schraap je het vruchtvlees zo van de schil. Dat is een tip die ik bij andere recepten ook ga gebruiken.

We hebben het als maaltijdsoep gegeten met een heerlijk, zacht, zelfgebakken aardappelbroodje, dat recept komt er eerdaags op de blog.

Ingredienten voor 4 personen:

2 kg pompoen, ik heb Sweet Mama gebruikt
1.5 ltr groente- of kippenbouillon
1 el olie
2 uien, gesnipperd
2 tl komijnpoeder
2 el Dijonmosterd
2 el honing
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
20 g basilicum, in reepjes (dit heb ik achterwege gelaten)

Extra toegevoegd:
2 tenen knoflook, fijngesneden
Chilivlokken voor een beetje pit
Blauwe kaas als garnering en voor extra smaak


Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de pompoen in grote parten, en laat ongeschild. Leg de parten in een ovenschaal en bak ze 40 minuten of totdat ze zacht en goudbruin zijn. Schraap het vlees van de schil en doe dat, in twee porties, met elk 375 ml bouillon in een keukenmachine en draai alles tot een glad geheel.
Verhit een pan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg olie, ui, knoflook en komijn toe en bak 4 minuten of tot de ui zacht is. Doe de mosterd, honing, de rest van de bouillon en de pompoenpuree erbij en laat 5 minuten pruttelen. Roer er de kikkererwten en de basilicum door en kook nog 5 minuten.Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken of poeder.
Lekker met geroosterd brood of een dikke snee aardappelbrood.



woensdag 16 oktober 2013

Pompoenoogst 2013




De pompoenen zijn geoogst, afgelopen vrijdag heb ik ze er allemaal afgehaald. Het was vrijdag stijgende maan en vruchtdag dus helemaal top voor het oogsten van vruchten, pompoen hoort bij de vruchtsoorten dus dat was dé dag.
Onder deze constellaties zouden ze heel lang houdbaar moeten zijn, we gaan het zien. Vorig jaar hebben we ze op een dag met de dezelfde constellaties geoogst, en ik moet zeggen, we hebben ze maanden kunnen bewaren.

Het is een super opbrengst, heel veel soortjes, groot en klein, rond en plat, groen en oranje, een dikke kruiwagen vol.

Het kweken van pompoenen is helemaal niet moeilijk, ze houden van veel voeding dus lekker wat mest en verder regelmatig watergeven. Ze hebben alleen wel wat ruimte nodig, toch wel een vierkante meter per plant.

De soorten die we dit jaar hebben gezaaid zijn; Sweet Dumpling, Butternut en Uchiki Kuri. En dan hebben we van Judith nog gekregen: Red Kuri, Sweet Mama, Mathilda, Acorn Mesa Queen en Musqueé de Provence. Judith is dus een echte pompoenliefhebber.



Ik vind de Musqueé de Provence de mooiste, daar hebben we er maar eentje van. Ik vind het eigenlijk zonde om hem op te eten, de smaak zal niet veel verschillen met de andere soorten dus ik denk dat ik die op de tuintafel neerleg, dan kunnen we er nog heel lang van genieten.


Er zullen de komende tijd regelmatig recepten met pompoen voorbij komen, het streven is alle weken een nieuw recept maar of dat gaat lukken.....

maandag 14 oktober 2013

Gebakken groene kool met jeneverbessen


De moestuin loopt op zijn eind, het zaaien en planten is klaar, nou ja bijna dan want deze maand moet de knoflook nog geplant worden.
Het is nu alleen nog oogsten en niet te vergeten het onkruid verwijderen, dat blijft maar groeien....
Er staat nog boerenkool, rode kool, witte kool en groene kool, allemaal kool dus.
De boerenkool kan gewoon blijven staan, daar mag eerst de vorst over voordat we het gaan eten maar de andere kolen moeten er eerdaags vanaf.
Als eerste was de groene kool aan de beurt, ook wel savooienkool  genoemd. Het is een heel ander soort kool dan de rode-, witte- en spitskool . Dit blad is niet glad maar gerimpeld, ook is de kool losser en zijn de bladeren minder stug.
Je kunt de kool heerlijk stoven, koken, stomen of roerbakken.
Ik heb dit recept uit een boek van Sarah Raven 'Vers uit de tuin' daar staan werkelijk voor alle soorten groente wel een recept in.

Wij hebben het met witte rijst gegeten en ik had er nog gerookte tofu aan toegevoegd voor extra smaak.

Ingredienten:

Voor 4-6 personen
650 g kool (liefst savooiekool)
1 el geroosterd sesamzaad (en eventueel ook wat zonnebloempitten)
1 el jeneverbessen
2 tenen knoflook, fijngesneden
zeezout
2 el arachideolie, ik heb zonnebloemolie gebruikt
1 rode Spaanse peper, zaad verwijderd en in dunne ringetjes 
2 tl sesamolie
1 el fijngesneden verse gemberwortel
1 el vloeibare honing
scheutje Japanse sojasaus
versgemalen zwarte peper
bosje koriander, kleingesneden

gerookte tofu, in blokjes

Bereidingswijze:

Snijd de kool in vieren. Verwijder de harde kern en de dikke middennerven uit de bladeren. Snijd de bladeren fijn.
Rooster het sesamzaad in circa 5 minuten goudbruin in een droge koekenpan: zorg dat het niet verschroeit. Strooi het op een bord.
Kneus de jeneverbessen met de knoflook en het zout in een vijzel.

Verhit 1 eetlepel arachideolie in een wok of grote koekenpan. Bak hierin de Spaanse peper 1 minuut op matig vuur. Schep de Spaanse peper uit de gearomatiseerde olie en voeg de sesamolie toe. Voeg de resterende arachideolie toe aan de pan en doe de kool, jeneverbessen, knoflook, gerookte tofu en het zout erbij. Draai het vuur wat hoger. Bak de kool circa 5 minuten onder af en toe omscheppen. Voeg de overige ingrediënten behalve de koriander toe, bak de kool nog enkele minuten en neem dan de pan van het vuur. Het is de bedoeling dat de kool dan nog een beetje knapperig is. Koriander is hier heerlijk bij: strooi de fijngesneden blaadjes over de kool.