De moestuin loopt op zijn eind, het
zaaien en planten is klaar, nou ja bijna dan want deze maand moet de knoflook
nog geplant worden.
Het is nu alleen nog oogsten en niet
te vergeten het onkruid verwijderen, dat blijft maar groeien....
Er staat nog boerenkool, rode kool,
witte kool en groene kool, allemaal kool dus.
De boerenkool kan gewoon blijven
staan, daar mag eerst de vorst over voordat we het gaan eten maar de andere
kolen moeten er eerdaags vanaf.
Als eerste was de groene kool aan de
beurt, ook wel savooienkool genoemd. Het
is een heel ander soort kool dan de rode-, witte- en spitskool . Dit blad is
niet glad maar gerimpeld, ook is de kool losser en zijn de bladeren minder
stug.
Je kunt de kool heerlijk stoven,
koken, stomen of roerbakken.
Ik heb dit recept uit een boek van
Sarah Raven 'Vers uit de tuin' daar staan werkelijk voor alle soorten groente
wel een recept in.
Wij hebben het met witte rijst
gegeten en ik had er nog gerookte tofu aan toegevoegd voor extra smaak.
Ingredienten:
Voor
4-6 personen
650
g kool (liefst savooiekool)
1
el geroosterd sesamzaad (en eventueel ook wat zonnebloempitten)
1
el jeneverbessen
2
tenen knoflook, fijngesneden
zeezout
2
el arachideolie, ik heb zonnebloemolie gebruikt
1
rode Spaanse peper, zaad verwijderd en in dunne ringetjes
2
tl sesamolie
1
el fijngesneden verse gemberwortel
1
el vloeibare honing
scheutje
Japanse sojasaus
versgemalen
zwarte peper
bosje
koriander, kleingesneden
gerookte tofu, in blokjes
Bereidingswijze:
Snijd
de kool in vieren. Verwijder de harde kern en de dikke middennerven uit de
bladeren. Snijd de bladeren fijn.
Rooster
het sesamzaad in circa 5 minuten goudbruin in een droge koekenpan: zorg dat het
niet verschroeit. Strooi het op een bord.
Kneus
de jeneverbessen met de knoflook en het zout in een vijzel.
Verhit
1 eetlepel arachideolie in een wok of grote koekenpan. Bak hierin de Spaanse
peper 1 minuut op matig vuur. Schep de Spaanse peper uit de gearomatiseerde
olie en voeg de sesamolie toe. Voeg de resterende arachideolie toe aan de pan
en doe de kool, jeneverbessen, knoflook, gerookte tofu en het zout erbij. Draai het vuur wat
hoger. Bak de kool circa 5 minuten onder af en toe omscheppen. Voeg de overige
ingrediƫnten behalve de koriander toe, bak de kool nog enkele minuten en neem
dan de pan van het vuur. Het is de bedoeling dat de kool dan nog een beetje
knapperig is. Koriander is hier heerlijk bij: strooi de fijngesneden blaadjes
over de kool.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten