Op zoek naar iets simpels kwam ik
dit recept tegen in het boek 'Jeruzalem' . Couscous hebben we altijd wel in de
voorraad, er ligt altijd wel een tube
tomatenpuree in de koelkast, uien in overvloed en een paar tomaten dat lukte
ook nog net.
Normaal eet je couscous rul maar dit
word na het koken gebakken als een soort van koek.
Het duurde bij mij alleen iets
langer dan de 12 minuten om hem knapperig te krijgen, misschien komt dat omdat
ik er geen deksel op had gedaan…..
Volgende keer maar wel doen, want
die volgende keer komt er zeker, we vonden het heerlijk. Ik dacht nog wel wat
over te houden maar nee hoor, het ging
schoon op.
Erbij hadden we een simpele groene
salade.
Ingrediƫnten:
3 eetl. olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd (160 g)
1 eetl. tomatenpuree
½ theel. Suiker
2 goed rijpe tomaten in blokjes van ½ cm (320
gram)
150 g couscous
2,2 dl kokend hete bouillon, kippen of groente
40 g
boter, ik heb 25 g gebruikt
Zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Giet
2 eetlepels olijfolie in een pan met antiaanbaklaag van 22 cm doorsnee en zet
hem op halfhoog vuur. Doe de ui erin en smoor hem regelmatig roerend 5 minuten
tot hij glazig is. Roer de tomatenpuree en suiker erdoor en bak 1 minuut. Doe
de tomaten, ½ theelepel zout en een beetje zwarte peper in de pan en smoor
alles 3 minuten.
Giet
intussen de couscous in een ondiepe kom, giet de kokende bouillon eroverheen en
dek de kom af met plasticfolie. Laat de couscous 10 minuten staan, haal de
folie eraf en maak de korrels met een vork rul. Roer de tomatensaus erdoor.
Veeg
de pan schoon en verhit de boter en overgebleven olijfolie op halfhoog vuur.
Schep als de boter is gesmolten de couscous in de pan en druk hem met de bolle
kant van een lepel plat uit zodat het een stevige laag is. Sluit de pan, draai
het vuur naar de laagste stand en laat de couscous 10-12 minuten stomen tot de
rand rondom lichtbruin wordt. Ga met een paletmes of een pannenkoekmes rondom
tussen de wand van de pan en de couscous: de bodem en de rand moeten echt met
een knapperige laag zijn bedekt.
Zet
een platte schaal op de pan en stort de couscous in een snelle beweging uit de
pan. Serveer hem warm of op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten