zaterdag 27 januari 2018

Appeltaart uit Lapland






Al zoveel appeltaarten gebakken maar toch komt er af en toe weer wat nieuws voorbij.
Deze keer een appeltaart uit Lapland.
We zijn er nooit geweest, maar wie weet ooit, de wonderen zijn de wereld nog niet uit ;-)
Ik kreeg dit recept van Charlotte, ze werkt bij de Lepelaar en ze houd net als ik erg van bakken. Dit recept moest ik echt proberen, zo makkelijk en heel erg lekker.
Dat is voor mij genoeg om aan de slag te gaan.

Ze heeft gelijk, niet moeilijk en heel erg lekker, en toch weer eens heel wat anders dan ik gewend ben.




zaterdag 20 januari 2018

Curry van pompoen en tomaten





We hebben nog een paar pompoenen uit de tuin dus dan is het altijd leuk om daar wat nieuws mee te maken.
Deze keer geen soep of taart maar een curry, een Indiase curry. En wat was het lekker en zo makkelijk te maken.
Zo ziet het er misschien niet uit op de foto maar dat is deels mijn eigen schuld en deels omdat de foto met lamplicht is gemaakt. Dat blijft behelpen.
Maar ook omdat de pompoen voor het mooie te gaar is. Ik heb de pompoen onder de middag al geroosterd in de oven, en heb deze in de oven laten staan nadat de oventijd voorbij was. Niet zo handig.
De smaak was er niet minder om maar het ziet een beetje pappig.

Het recept komt uit het boek Made in India van Meera Sodha, een boek vol heerlijke recepten en vaak niet moeilijk om te maken. Dit recept kreeg een 8.5





zaterdag 13 januari 2018

Pompoentaart met kardemom en ahornsiroop





Pompoen daar is ie weer, en nu niet eens in een soep maar in een zoet taartje.
Het zal voor de niet pompoen liefhebbers wel even wennen zijn maar het kan prima. Al is dit taartje misschien op het randje met een bodem van noten, havermout en dadels. En dan ook nog de pompoen gezoet met ahornsiroop. Nee eerlijk is eerlijk, voor een verjaardag zal ik dit niet gauw maken.
We worden al een beetje gezien als vreemde eters en dat zal dit taartje zeker bevestigen. Maar hou je wel van een experiment dan zeg ik gewoon proberen. Wij vonden het bijzonder maar ook zeker wel lekker.

Het recept komt uit 'Puur natuurlijk koken' van Tom Hunt.




vrijdag 5 januari 2018

Venkelsalade met sinaasappel en hazelnoot





Ik weet niet of het nog mag maar we willen alle lezers van Huis, tuin en keukenvertier een Gezond en Gelukkig 2018 toewensen!

We hebben het weer gehad, lekker januari, alles weer normaal.
Nieuw jaar, nieuwe ronde nieuwe kansen, heerlijk.
Zijn er nog goede voornemens? Niet speciaal, we gaan maar een beetje door zoals het was. Lekker rommelen in en om huis, de tuin, de keuken, af en toe een dagje weg. Daar voelen we ons het gelukkigst bij. 

De zaden voor de moestuin zijn besteld, ik dacht dat er niet veel nodig was, maar dat bleek een vergissing. Heb de zaden die over datum zijn weggedaan en daar nieuw voor besteld. Meestal denk ik ' het ken nog wel' maar als er dan niet veel meer van komt is al het werk voor niks geweest. We starten dus met vers zaad, de verwachgingen zijn hoog!

Het eerste recept van dit jaar is een venkelsalade met bloedsinaasappel en geroosterde hazelnoten. Lekker met een broodje of als  bijgerecht. Ik hou hiervan, niet te zwaar en helemaal voor nu. De bloedsinaasappels zijn er weer en die zijn er nooit zo lang dus neem het even waar.

Het recept komt uit het boek 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten




zaterdag 30 december 2017

Hapje van bladerdeeg en tomaat






Het laatste stukje op de blog voor dit jaar, het is weer voorbij gevlogen.
Dat zijn goede tekens. En dat klopt ook wel, we zijn het jaar weer heel goed doorgekomen. Uiteraard is er ook verdriet geweest, daar ontkom je niet aan. Maar de mooie momenten zijn duidelijk in de meerderheid!

Oudjaar zijn we thuis, met zijn tweetjes, ik weet dat dat voor veel mensen als ongezellig wordt gezien, maar niet voor ons.
We zijn nou eenmaal niet van die feestnummers. Laat ons maar lekker ons dingetje doen, dan zijn we op ons best.
Lekker de houtkachel aan, geen tv maar in een boek of tijdschrift, we praten wat, we eten en drinken wat en dan is het zomaar 24.00 uur.
We kijken boven naar het vuurwerk wat wordt afgestoken in de nabijgelegen dorpjes en dan kan het nieuwe jaar beginnen.

Om de avond door te komen komt er uiteraard nog wel wat te snavelen op tafel :-)
Deze bladerdeeghapjes zijn heel makkelijk te maken en altijd een succes.
Ik heb het vegetarisch gehouden maar je kunt naar hartenlust variƫren met bijvoorbeeld pesto, mozzarella, ham, chorizo...

Wij wensen jullie allemaal een hele gezellige jaarwisseling, en we hopen tot volgend jaar!

Het recept heb ik ooit een keer van internet geplukt.



zaterdag 23 december 2017

Kerst 2018






Nog een paar nachtjes slapen en het is weer zover, Kerstmis!
Veel mensen kijken er naar uit, maar wij niet echt, we hebben er niet zoveel mee. Karren vol met boodschappen, lange rijen voor de kassa.... Niet voor ons. Gister alleen even naar de Lepelaar geweest, verder niet. Wel iets meer dan anders gekocht maar vergeleken met wat je in de super ziet heel weinig.

Komt dat ook omdat we dit jaar geen 'eters' krijgen. We worden de eerste dag bij mijn broer en zijn gezin verwacht, gezellig. We doen het jaar om jaar, of bij ons of bij hun.
De tweede dag zijn we lekker thuis, wat we gaan eten, ik weet het nog niet. Waarschijnlijk iets vegetarisch. Niets moet, alles mag.


Wij willen jullie allemaal hele gezellige dagen toewensen, en als er uitgebreid gekookt moet worden heel veel succes! Maak je niet te druk, probeer er van te genieten!!!

zaterdag 16 december 2017

Curry met aubergine en kikkererwten






Het staat me een beetje tegen om nu dit recept met aubergine te plaatsen, het is niet echt de tijd voor aubergines. Maar denk dat de meeste van jullie daar niet zo heel erg mee bezig zijn.
De rede is heel simpel, de dagen zijn weer zo kort dat een redelijke foto maken niet meevalt. Deze foto is dus van afgelopen zomer, ik heb toen veel meer gekookt dan dat ik op de blog heb gezet. En daar kan ik nu af en toe wat van gebruiken ;-)

Curry, altijd lekker vinden wij, en als deze dan ook nog vegetarisch is, is dat helemaal mooi meegenomen. Het recept komt uit het boekje 'Aziatisch koken', totaal onbekend maar met leuke en lekkere recepten.

zaterdag 9 december 2017

Appel-olijfolietaart met ahornglazuur






Het zal de Ottolenghi-fans niet zijn ontgaan dat er weer een nieuw boek van hem uit is.
Sweet, een boek zoals de naam al doet vermoeden, vol met zoet. En dat in deze tijd, dat er juist zoveel negatiefs over suiker in de media is. En niet onterecht, suiker is gewoon niet gezond.
Wij proberen het dan ook zo min mogelijk te gebruiken, maar als je van bakken houdt dan valt het niet mee om dat zonder suiker te doen. Het kan wel, maar je kunt niet klakkeloos een recept maken en de suiker weglaten. Dat zijn gewoon andere recepten.
Dit soort recepten gebruik ik doordeweeks, maar in het weekend mag er gezondigd worden, dus word er met suiker gebakken. Zo ook deze taart van Ottolenghi.

Dit recept komt niet uit 'Sweet' omdat ik deze (nog) niet heb. In zijn andere boeken staan ook 'sweets' die ik nog niet gebakken heb, die eerst maar eens uitproberen.
Deze is in ieder geval goed gekeurd, op naar de volgende.
En wie weet ligt 'Sweet' straks wel onder de kerstboom :-)

Dit recept komt uit 'Het kookboek' van Ottolenghi.




zaterdag 2 december 2017

Salade met tuinbonen, munt en pecorino





Salade, in deze tijd van het jaar?
Ja hoor ook nu worden er salades gegeten, maar met iets andere ingrediƫnten dan hartje zomer.
Nog wel met sla en rucola omdat we dat nog volop in de tunnel hebben staan. Tenminste... gister nog wel, nu ziet alles wit buiten van de vorst dus straks maar even kijken.
Deze salade is met tuinbonen, die hebben we alle jaren in de tuin. Makkelijk te telen en heel goed in te vriezen. We zoeken de gedopte boontjes altijd even uit, de kleintjes gaan in een bakje en de groters gaan in een zak, die zijn voor gerechten waar dubbel-gedopte tuinbonen voor nodig zijn. Deze salade bijvoorbeeld.
Lekker als salade maar ook heerlijk op een geroosterd broodje.

Het recept komt uit het boek 'Neem 5 ingrediƫnten' van James Tanner




zaterdag 25 november 2017

Hamburgerbroodjes





Er komen niet zo vaak meer recepten van brood op de blog, het meeste wat we bakken staat erop.
Maar soms komt er toch weer iets nieuws voorbij wat zeker het bloggen waard is.
Deze hamburgerbroodjes bijvoorbeeld.
We hebben al vaker zulke broodjes gebakken maar deze staan met stip op nummer 1, wat zijn ze lekker. Ze heten hamburgerbroodjes maar dat is te kort door de bocht, deze broodjes zijn lekker met alles. Beetje roomboter en een lekkere jam..... gebakje gelijk.

De broodjes zijn niet moeilijk te maken, het kost alleen wat tijd. Je moet de avond van tevoren al beginnen met het voordeeg maar dat komt de smaak zeker ten goede.

Het recept komt uit het boek 'De Veldkeuken' het kookboek van het restaurant de Veldkeuken op landgoed Amelisweerd in Utrecht. Het concept, de recepten alles spreekt ons aan, dit restaurant en ook het landgoed staat dan ook bovenaan ons lijstje waar we komend jaar naartoe willen.


zaterdag 18 november 2017

Knoflooksoep met harissa





Knoflooksoep, we aten het voor het eerst met de wintersport in Oostenrijk, ergens eind jaren 90.
Omdat je het hier niet kon kopen namen we altijd een stuk of wat zakjes mee. Ik zie de zakjes nog zo voor me, lichtgroen met een bord soep en de rode letters Knorr.
Ja toen aten wij ook nog uit pakjes en zakjes, niets zo makkelijk als het zakje legen in een pan, water erop, aan de kook brengen en eten.
We gaan al jaren niet meer op wintersport, en ook eten we al heel wat jaren niet meer uit pakjes en zakjes. Maar de liefde voor knoflooksoep is er nog altijd. En zelf maken is eigenlijk helemaal niet zoveel werk en gewoon veel lekkerder.

Wat er veel ingaat is knoflook, veel knoflook en dat hebben we. Van de nieuwe aanplant in de moestuin zijn nog heel veel tenen knoflook over, de dikste zitten in de grond en de kleinere zijn voor in de keuken.
Vaak is knoflooksoep een gebonden soep met melk of room, best wel een zware soep. Evert is gek op zulke soepjes, ik hou meer van de lichtere varianten.
Dit is zo'n lichtere variant, niks geen bloem, melk, room. Evert keek dan ook wel een beetje beteuterd toen hij zijn kom voor zich had, hij had zich verheugd op knoflooksoep en dat ziet er toch wel even anders uit dan dit.
Maar de smaak maakte alles goed, wat een heerlijke soep al dan niet met de zelfgemaakte harissa.

Het recept komt uit het boek Plenty van Ottolenghi

zaterdag 11 november 2017

Harissa van Ottolenghi






Sambal kennen we allemaal wel maar harissa is niet voor iedereen bekend.
Je kunt het misschien de sambal van het Midden-Oosten noemen, lekker pittig sausje maar met andere ingrediƫnten.
Wij zijn sambal liefhebbers, we eten het elke dag, niet door het warm eten maar op brood. Broodje pindakaas met sambal is wel bekend maar wij vervangen de pindakaas door tahin. En dan niet de tahin welke je gebruikt met koken maar de tahin uit de biologische winkel, die van geroosterd sesamzaad. Heerlijk.
Nu dus harissa, daarvan is het hoofdingrediƫnt geroosterde paprika welke heerlijk zoet is. Niet de geroosterde paprika uit pot, die zijn te zuur.
De hitte kun je wat sturen door meer of minder Spaanse peper te gebruiken, en dan ook nog hoe heet is de peper. Zit maar een ding op, proeven. Gewoon een klein stukje afsnijden en proeven. De zaadlijsten zijn het heetst aan de peper, dus wil je het wat milder, schraap je die eruit.
De harissa is een heerlijke smaakmaker voor soep, saus, groentestoofpotten, rijst en couscousgerechten of op een broodje pindakaas of tahin ;-)

Ik heb het recept maal drie gemaakt en de potjes geweckt, lekkere afwisseling met de sambal.

Het recept komt uit het boek Plenty van Ottolenghi


zaterdag 4 november 2017

Dadel-walnoot taart

   




Een taart helemaal voor deze tijd van het jaar vind ik.
Het wordt hier thuis niet altijd gewaardeerd dat ik eten aan het seizoen link maar ik vind dat leuk en lekker. Het liefst wordt er jaarrond erwtensoep gegeten en waarom geen oliebollen in de zomer.....
Nee hoor in de winter geen aardbeien en tomaten en in de zomer geen erwtensoep en oliebollen. En dat zijn dan maar een paar voorbeelden, zo zijn er natuurlijk nog veel meer.
Zo kun je er naar uitkijken naar de eerste aardbeien, sla, komkommer. Maar ook naar pompoen, en zuurkool, boerenkool dan weer wat minder.
Een dadel-walnoot taart, gekruid met kaneel, koriander, nootmuskaat en zwarte peper, hoeveel herfst wil je hebben.
Heel iets anders dan we gewend zijn maar wel lekker. De twee texturen vind ik erg leuk gedaan en ook lekker om te eten.

Het recept komt uit het boek 'De Veldkeuken'
Ik heb het recept iets aangepast, zo wordt er in het originele recept margarine gebruikt om er een lactose vrije taart van te maken. Hier geen lactose allergie dus gewoon roomboter gebruikt.


zaterdag 28 oktober 2017

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus





Het is herfst, tijd voor pompoen!
Pompoen doet bij veel mensen nog een beetje geitenwollensokkig aan, dat is jammer want pompoen kan echt lekker zijn. Vind ik dat geitenwollensokkig trouwens niet erg, ik heb namelijk bijna altijd geitenwollen sokken aan. Heerlijk, zelf gebreid door mijn moeder.
Maar de pompoen....
Lekker om soep van te maken, als puree maar ook zo lekker om te roosteren. Is roosteren voor heel veel groente lekker, het geeft de groente net dat extra beetje smaak.
Deze keer dus geroosterd met chiliyoghurt en koriandersaus.
Ook weer zoiets, koriander, je vind het heerlijk of je gruwelt ervan. Nou hier vind ik het heerlijk en Evert gruwelt ervan. Geen gelukkige combinatie dus. Daarom doe ik het vaak niet in het eten, hij proeft het zo en dat is zonde.
Nu at ik alleen dus dit was mijn kans :-)
Heeeeeeerlijk kan niet anders zeggen, ik moest me beheersen om niet alles op te eten. Wat over was hebben we de volgende dat op een geroosterd broodje gegeten mƩt de koriandersaus.... de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Het recept komt uit het boek Plenty More van Ottolenghi



zaterdag 21 oktober 2017

Ingemaakte komkommer





Onze eigen komkommers waren niet veel dit jaar, al heel snel zat de meeldauw erin. Ze stonden in de tunnelkas, en dit is niet de beste kwaliteit. Het plastic is op veel plaatsen vergaan door het zonlicht dus hij is niet helemaal meer waterdicht. Zeg maar gerust zo lek als een mandje....
In het begin van de zomer ging het nog wel maar het is nu bijna niks meer, jammer want het is een hele mooie ruimte.
Weinig eigen komkommers dus.
Deze komen dan ook bij de Lepelaar vandaan, mooie dunne komkommertjes, die zijn het lekkerst. Meestal zijn het van die dikke jongens maar die heb ik liever niet, ik zoek altijd de duntjes uit, veel meer smaak. Nu aan het eind van het seizoen zijn ze bijna allemaal dun, dan sla ik mijn slag om nog wat in te maken voor de winter.
Als je bij de toko je groente koopt kun je bijna altijd wel van die mooie kleine (Libanese) komkommertjes kopen, die zijn heel geschikt voor de inmaak.

Dit recept komt uit het boek Cornersmith, maar je kunt het wat kruiden naar eigen smaak aanpassen.


zaterdag 14 oktober 2017

Kip met venkel en room






We hebben weer kip van ons kippenboertje. Hij koopt de kuikens en laat deze heel rustig opgroeien in een klein natuurgebiedje. Het is niet biologisch maar voor de kippen is het een mooi bestaan. Tenminste tot ze op het gewenste gewicht zijn....
We kopen de kippen vers zodat we deze in delen kunnen invriezen, de borsten (dit kun je geen borstjes noemen), de dijen en de drumsticks. De kleine pootjes en vleugeltjes gaan allemaal bij elkaar in een zak, die gaan op de bbq.
Het karkassen gaat ook in de vriezer, die worden gebruikt om bouillon van te maken.
We eten het niet vaak dus we kunnen voorlopig vooruit.

Dit recept kwam ik tegen in een boek van Nigel Slater 'Keukendagboek'. Heel erg simpel om te maken en heel smakelijk.



zaterdag 7 oktober 2017

Cheesecake met oreo koekjes






Wie kent ze niet de oreo koekjes, nou ik dus.... Je hoort de naam wel eens vallen en je ziet een of andere reklame voorbij komen maar ik had ze nog nooit gegeten.
Je schijnt mensen te hebben die zowat verslaafd zijn aan deze koekjes, nou zover zal het niet komen, maar dit taartje was wel heel erg lekker.

Cheesecake staat er in de kop, ook zoiets, volgens mij is een cheesecake een gebakken taart en deze taart is niet gebakken. Het is een beetje het idee van de monchoutaart maar dan zonder de kersen erop. Er wordt dus helemaal niks gebakken, ook de bodem niet, lekker makkelijk.

Het recept komt van internet maar is zo aangepast dat het er totaal niet meer op lijkt.



zaterdag 30 september 2017

Bulgursalade met tomaten





De laatste tomaten zijn geplukt, het is weer voorbij voor dit jaar. We hebben ondanks de mindere omstandigheden een mooie oogst gehad. De tunnel waar de meeste tomaten in staan is lek, daardoor staan de tomaten in de drup, en daar houden ze helemaal niet van. En we hebben nogal wat 'drup' gehad, of het nooit meer stopte met regenen.
Gister ook weer een dikke bui, er valt in een keer 30 mm water, niet normaal.

Een salade van tomaten met bulgur, lekker ik hou ervan. Evert is er nooit gek op, maar dat is ook vaak het idee, het ziet zo gezond....
In het boek wordt de salade kisir genoemd, de Turkse variant op de Libanese taboulƩ. Kisir is een bulgursalade uit voornamelijk bulgur en taboulƩ is een kruiden salade met een beetje bulgur.
Lekker, makkelijk en gezond :-)

Het recept komt uit het boek Vegarabia



zaterdag 23 september 2017

Quiche met spinazie of snijbiet en blauwe kaas






Quiche of hartige taart is altijd lekker. Je hebt ze in zoveel soorten, er is altijd wel eentje die je lekker vind. Deze is met spinazie, of in ons geval snijbiet, met blauwe kaas, een heerlijke combinatie. Maar hou je niet van blauwe kaas dan kan het ook prima met iets anders, denk aan brie, camembert of een lekkere smakelijke Hollandse kaas.
Het is wel altijd een werkje om te maken, deeg maken, blind bakken, vulling maken en afbakken. Maar je kunt het goed van tevoren maken en later opwarmen. Wij hadden er een tomatensalade bij.

Het recept komt uit het 'Handboek oven' van Karin Luiten



zaterdag 16 september 2017

Toscaanse pruimentaart






Als je veel pruimen hebt ga je zoeken wat je er allemaal mee kunt. Wij hadden bijna geen pruimen maar een vriendin wel, zoveel dat ze het niet konden be-eten. Weggooien is geen optie dan liever weggeven. Dus er kwam een kratje pruimen onze kant op. Heerlijk, we hebben er heel veel zo opgegeten, ik heb een deel gedroogd, saus gemaakt, en dit taartje gebakken.
Heb al vaker gebakken met pruimen (paar weken geleden nog) maar het is altijd leuk om weer eens wat nieuws te proberen. Dit is een omgekeerde pruimentaart welke wordt gebakken in de koekenpan waar eerst de karamel in wordt gemaakt. Ik heb de karamel uit de koekenpan in een siliconenvorm gegoten en daar de pruimen in gelegd en het beslag over verdeeld. Maar dit hoeft niet.

Dit recept komt uit het boek 'Vers uit de tuin' van Sarah raven, een boek wat altijd weer uit de kast komt als er geoogst wordt.