Buiten is het koud, tijd voor soep.
Erwtensoep, bruinebonensoep en
uiteraard pompoensoep, echte wintersoepen.
Deze soep past ook prima in dat
rijtje.
Al bladerend in het boek Winter van
Yvette van Boven kwam ik deze soep tegen. Lekker met kikkererwten, zoete
aardappel en prei, niet gepureerd maar lekker grof.
De kikkererwten lagen nog in de
vriezer, als ik die kook doe ik altijd meer en wat over is vries ik in, klaar
is maar klaar. En dat kwam nu mooi van pas. Zoete aardappel hadden we ook en
prei staat nog in de moestuin, of is het nou 'op' de moestuin.
Erbij hadden we heerlijke
broodstengels, vers gebakken door mijn thuisbakkertje.
Ingrediënten:
500 g prei, in ringen
1 klontje boter
2 grote zoete aardappelen, geschild
en in blokjes
3 takjes verse tijm
1 liter groente- of kippenbouillon
400 g gare kikkererwten, mag ook een
blikje zijn
feta of geitenkaas, optioneel
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een flinke
soeppan, doe de prei erbij en laat dit een minuut of 10 zachtjes smoren.
Voeg de zoete aardappel en tijm toe
en bak dit even mee. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep
ca. 30 minuten zachtjes koken. Doe er dan de kikkererwten bij en laat deze 5
minuten mee verwarmen.
Druk dan de zoete aardappel met de
achterkant van een houten lepel tegen de zijkant van de pan, zodat deze een
beetje kneuzen. Ik had er een hard hoofd in maar dat ging prima.
Proef en breng zo nodig op smaak met
zout en peper.
Schep de soep in lekkere grote
kommen en garneer eventueel met wat verbrokkelde feta of geitenkaas.
Ik heb dit gedaan nadat ik de foto
had gemaakt....
Dat is nou echt een recept waar ik ook op zou vallen. Voedzaam en lekkere ingrediënten.
BeantwoordenVerwijderenMorgen wil ik ook soep maken. Is dat thuisbakkertje ook in te huren?
Lekker met dit weer, ook wel wat voor jullie.
VerwijderenAlles is te huur, kost wat maar dan heb je ook wel wat.....