Het eerste baksel uit mijn nieuwe
boek 'Doordeweeks' van Hugh Fearnley-Whittingstall is een feit. Als ik een
nieuw boek heb kijk ik meestal heel snel wat voor baksels er allemaal in staan.
Deze taart viel me gelijk op, ziet er in het boek lekker en rustiek uit.
De taart wordt gebakken met
zelfrijzend volkorenmeel, ik heb volkorenmeel gebruikt met bakpoeder.
Ik bak normaal nooit taart of cake
met volkorenmeel, dat gebruiken we alleen voor brood, was dan ook erg benieuwd
hoe dit uit zou pakken. het resultaat was super, kan niet anders zeggen, zeker voor
herhaling vatbaar.
Ik heb in plaats van 'gewone'
suiker oerzoet gebruikt, dat is een suikersoort die je bij de reformwinkel
kunt kopen. Het zou minder slecht zijn dan de gewone witte suiker. Ook dat pakte
goed uit.
We vonden het allebei heel erg
lekker en door het volkorenmeel en het oerzoet misschien niet eens zo heel erg slecht?
Ingrediënten:
300 g roomboter, op kamertemperatuur
250 g fijne suiker
4 middelgrote eieren
150 g volkorenmeel
2 tl bakpoeder
150 gemalen amandelen
50 g geschaafde amandelen, optioneel
4 el vloeibare honing of maple syrup
Springvorm of siliconenvorm van ø 24
cm
Bereidingswijze:
Als je een springvorm gebruikt moet
deze ingevet worden en de bodem worden bekleed met bakpapier. Bij een
siliconenvorm hoeft dit niet.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Meng als je geen zelfrijzend
volkorenmeel gebruikt het bakpoeder door het volkorenmeel.
Doe de boter en de suiker in een
grote kom en klop tot deze heel licht en luchtig zijn. Klop er een voor een de
eieren door en voeg bij ieder ei een eetlepel meel toe (tegen schiften).
Vouw met een spatel of grote lepel
de gemalen amandelen erdoor en doe als laatste hetzelfde met het volkorenmeel gemengd
met het bakpoeder.
Schep het beslag in de vorm, strijk
de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen (als je die in huis hebt....)
Zet de taart ongeveer 45 minuten net
onder het midden in de voorverwarmde oven tot deze mooi gaar is. Controleer dat
met een houten prikker, steek deze in het midden van de taart, als deze er mooi
schoon uitkomt is de taart gaar.
Haal de taart uit de oven en
besprenkel direct met de honing. Zet de taart op een rooster en laat deze ca.
15 minuten afkoelen voordat je de vorm eraf haalt. Gebruik je een siliconenvorm
laat de taart dan helemaal in de vorm afkoelen voordat je deze verwijderd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten