Het nieuwe moestuinseizoen is weer
begonnen, hoogste tijd om de oude voorraad op te maken.
Echt veel oude voorraad hebben we
niet, de aardappels zijn zo goed als op, nog een stuk of 10 bollen knoflook,
uien en sjalotten loopt ook op zijn einde.
Tijdens het schonen van de uien kwam
ik erachter dat er nog een kratje rode uien onder de 'gewone' uien stond. Daar
is dus nog meer dan genoeg van, tijd om daar wat mee te maken.
De boeken van Sarah Raven vind ik
super omdat hier recepten in staan die helemaal passen bij een eigen moestuin.
Deze hartige taart met rode ui komt
uit 'Eten met familie en vrienden' haar tweede boek.
Een heerlijke hartige taart waar 4
rode uien in gingen, ze zijn nog lang niet op, ik zal eens kijken wat ik er nog
meer mee kan maken.
Ingrediënten voor de bodem:
200 g bloem
snufje zout
100 g koude boter in blokjes
taartvorm van ø 26-28cm met een lossen
bodem, ingevet
Bereidingswijze bodem:
Zeef de bloem met het zout boven een
kom en wrijf de boter met door met je vingertoppen zodat je een kruimelig
mengsel krijgt. Voeg zoveel koud water toe dat het deeg een bal vormt. Wikkel
het deeg in plasticfolie en leg deze minstens een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C. en
laat een bakplaat mee verwarmen.
Rol het deeg uit tot een dikte van
3-4 mm en bekleed hiermee de taartvorm. Je kunt de randen nu bijsnijden maar
het kan ook na het bakken.
Prik met een vork gaatjes in de
bodem en leg er een vel bakpapier of aluminiumfolie op. Vul de vorm met een
blinde vulling van droge bonen, rijst of bakknikkers.
Zet de bodem op de hete bakplaat en
bak hem ca. 15 minuten. Verwijder de blinde vulling en het papier. Zet de bodem
weer in de oven en bak deze nog 5 minuten.
Haal de bodem uit de oven.
Je kunt de bodem af laten koelen en
later verder gaan maar je kunt het ook nu afmaken.
Ingrediënten vulling:
30 g boter
2 el olijfolie
3-4 grote rode uien, in halve ringen
1 el rozemarijn, fijngesnipperd
3 eieren
300 ml crème fraîche of slagroom
150 g kaas, geraspt of in blokjes
Parmezaanse-,
Goudse-, geiten- of blauwe kaas
zwarte peper
Bereidingswijze vulling:
Doe de olie met de boter in een pan
en bak hierin de uien op laag vuur een half uur zoet en kleverig. Regelmatig
omscheppen.
Voeg de rozemarijn toe.
Klop de eieren met crème fraîche of
slagroom los. Doe hier de, als je geraspte kaas gebruikt bij.
Schep de uien en de voorgebakken
taartvorm en giet het eimengsel erover.
Gebruik je blokjes kaas verdeel deze
er dan over.
Als laatste nog een draai met de
pepermolen.
Zet de taart in het midden van de
oven en bak deze ca. 30-35 minuten tot de taart gaar en ook in het midden
stevig is.
Laat de taart voor het opdienen iets
afkoelen.
Lekker met een groene salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten