Lekker kroketjes, ik
ben er gek op, we eten ze dan ook veels te weinig naar mijn zin. Karin is nogal
van het gezonde maar ik hou ook erg van een snackie op zijn tijd.
Als ik nou eens zelf
'gezonde' kroketten maak misschien dat ze dan wat makkelijker overstag gaat.
Dit recept komt uit
'Het krokettenboek' van Johannes van Dam, een interessant boekje over de
geschiedenis van de kroket met daarin veel recepten voor alle denkbare soorten
kroketten. Helemaal een boekje voor mij!
Omdat we niet altijd
vlees eten en ik het redelijk gezond wilde houden ben ik opzoek gegaan naar een
vegetarische variant. In het oorspronkelijk recept worden dan ook uitgebakken
spekjes gebruikt, die heb ik achterwege gelaten.
Het resultaat was
heerlijk, ook Karin vond ze erg lekker dus wie weet komen ze nu wat vaker op
tafel.....
Dit is een
paddenstoelkroket op basis van aardappelpuree met daarin de paddenstoelen
i.p.v. een ragout.
Ingrediënten:
500 gr aardappelen
50 gr roomboter
100 gr kleingesneden
paddenstoelen
1 sjalotje
spekjes (naar keuze)
zout en peper naar
smaak
Voor de afwerking:
Bloem
Ei (1of 2)
Paneermeel of Panko
(grof Japans paneermeel)
Bereiding:
Kook de aardappels
ongeveer 25 minuten met wat zout tot ze gaar zijn.
Doe de boter erbij en
stamp de aardappels tot een fijne puree (niet te smeuïg).
ik heb het met een
pureeknijper gedaan om een mooie fijne structuur te krijgen.
Bak de paddenstoelen
met een sjalotje glazig in een beetje boter en voeg eventueel wat uitgebakken
spekjes toe.
Maak op smaak met zout
en versgemalen peper.
Roer het
paddenstoelenmengsel door de puree en controleer de smaak.
Ik heb de ervaring dat
je niet te zuinig met zout moet zijn omdat de kroketten na het bakken wat laf
waren.
Doe het geheel in een
schaal en zet een paar uur in de koelkast om op te laten stijven.
Haal de kroketten door de bloem, tot alle kanten bedekt zijn. Daarna door het ei en tot slot door de panko. Hierna heb ik ze nog een keer door het ei en de panko gehaald om een dikkere korst te krijgen.
Start de frituurpan
tot het vet (of olie) zo'n 190 °C. is.
Bak de kroketten
ongeveer 4 minuten tot ze goudbruin zijn.
De volgende keer wil
ik de kroketten eerst met paneermeel bedekken en de tweede laag met panko, om
'm een nog knapperiger korstje te geven, maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Eet smakelijk !
Lekker Evert!
BeantwoordenVerwijderenIk zat al te wachten op je eerste krokettenexperiment.
Ze zien er prachtig uit!
Bleef de vulling mooi in het krokante jasje? Bij mij willen ze nog wel eens scheuren tijdens het bakken.
Zonde van de lekkere vulling.
Het boekje van JvD ligt hier ook. Je brengt me op een idee :)
Groeten uit Friesland
Uiteraard bleven de ingewanden binnenboord, maar je zou als chef een slecht figuur slaan als dat niet zo was. En dat is nu het verschil tussen meester en leerling... :)
VerwijderenEen culinaire groet uit NH.
PS; Ik ben ook benaderd door SBS6 voor het leiden van masterchef Holland, maar ik was gedurende de opnames in het buitenland.