Wat is snijbiet toch lekker, je ziet
het niet in de supermarkt maar bij de biowinkel ligt het meestal wel.
Wij hebben het in de eigen tuin dat
is nog makkelijker en misschien ook nog wel lekkerder ;-)
Het lijkt natuurlijk
heel erg op spinazie, ik denk dat het zelfs voordelen heeft. Zo kun je het
meerdere keren snijden, ook al is het al wat groter, het is nog prima te eten, en
het wassen is makkelijker. Spinazie moet je meestal wel drie of zelfs vier keer
wassen, niets erger dan zand in je eten. De snijbiet was ik twee keer en dan is
het goed.
We hebben een regel van ruim een
meter waarvan ik per keer de helft snij, zo eten we het al heel wat weken
achter elkaar. Op de pizza, door de pasta en nu deze taart. Het origineel wordt
met spinazie gemaakt en zuring, ik heb alleen snijbiet gebruikt.
Het is wel even wat werk omdat je de
bodem blind moet bakken, ik heb dit 's morgens al gedaan daardoor was ik 's avonds zo
klaar.
Het recept komt uit Eten met familie en vrienden van Sarah Raven.
Ingrediënten voor de bodem:
200 g bloem
snufje zout
100 g koude boter in blokjes
ijskoud water
taartvorm van ø 28cm met een losse bodem, ingevet
Bereidingswijze bodem:
Zeef de bloem met het zout boven een kom en wrijf de boter erdoor met je vingertoppen zodat je een kruimelig mengsel
krijgt. Voeg zoveel koud water toe dat het deeg een bal vormt. Wikkel het deeg
in plasticfolie en leg deze minstens een uur in de koelkast.
Ingrediënten snijbiet of spinazietaart:
1 hoeveelheid deeg
500 g snijbiet of spinazie
olijfolie
200 ml slagroom
100 ml melk
3 eieren
1 tl Dijonmosterd
vers geraspte nootmuskaat, naar
smaak
½ tl cayennepeper
100 g pijnboompitten
zout en zwarte peper
200 g belegen cheddar of Goudse
kaas, geraspt
Bereidingswijze taart:
Verwarm de oven voor op 180 °C. en laat een bakplaat mee verwarmen.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm en
bekleed hiermee de taartvorm. Je kunt de randen nu bijsnijden maar het kan ook
na het bakken.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en leg
er een vel bakpapier of aluminiumfolie op. Vul de vorm met een blinde vulling
van droge bonen, rijst of bakknikkers.
Zet de bodem op de hete bakplaat en bak hem
ca. 15 minuten. Verwijder de blinde vulling en het papier. Zet de bodem weer in
de oven en bak deze nog 5 minuten.
Haal de bodem uit de oven.
Je kunt de bodem af laten koelen en later
verder gaan maar je kunt het ook nu afmaken.
Laat de oven aanstaan of verwarm deze opnieuw
voor op 180 °C.
Verwijder de grootste nerven van de snijbiet.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan
op matig vuur, doe de snijbiet erin en laat ze afgedekt slinken. Je kunt dit
ook heel gemakkelijk in een stoomoven doen.
Doe de groenten in een zeef en druk er zoveel
mogelijk vocht uit. Snijd de groente kleiner.
Meng in een kom of grote maatbeker de room met
de melk en de eieren. Voeg de mosterd, nootmuskaat, cayennepeper en wat zout en
peper toe, meng het goed door elkaar.
Verdeel de groente over de voorgebakken bodem
en strooi er de pijnboompitten over.
Giet het roommengsel erover en verdeel
hierover de geraspte kaas.
Zet de taart in het midden van de oven en bak
deze circa 30 minuten tot het deeg mooi kleurt en de vulling gestold is.
Ik heb ook snijbiet in de tuin, maar heb het deze week ook bij de AH zien liggen. Voor het eerst hoor.
BeantwoordenVerwijderenEr gaat natuurlijk niks boven eigen tuin, toch?
VerwijderenEr is natuurlijk steeds meer vraag naar dus daar speelt de Appie op in. Ik ben er al en geen tijden geweest, probeer hem zoveel mogelijk te mijden. Wel een goede zaak dat ze het nu ook verkopen, des te meer mensen kunnen het eten :-)
Hmm ziet er goed uit! Hier nog geen moestuin, dus ik ga toch eens bij de AH kijken. De supermarkt kunnen vermijden klinkt trouwens wel heerlijk, goede reden om ook eens aan een moestuin te beginnen!
VerwijderenNóg geen moestuin, dus er zijn wel plannen? Het is best veel werk maar het is wel heel erg leuk en lekker!
Verwijderen