Het vierde boek van Ottolenghi ligt
al een tijdje in de boekwinkel, ik heb mij nog steeds kunnen beheersen.
De eerste drie boeken staan hier wel
op de boekenplank. Uit 'Plenty' is best veel gekookt, dan komt 'Het
Kookboek' ook daar is redelijk wat uit
gekookt. Als laatste 'Jeruzalem' daar is nog niet zoveel uitgekookt, terwijl er
heerlijk gerechten in staan.
Zo ook dit gerecht met kip, voor de
verandering eens niet zo heel veel ingrediënten en toch een smakelijk gerecht.
Een biologische kippetje moest er
aan geloven, ik heb deze in tweeën 'geknipt' (ook wel gevlinderd genoemd) zodat
je twee mooie gelijk stukken krijgt welke een stuk sneller gaar zijn dan een
hele kip.
De kip wordt als het ware gaar
gestoomd waardoor deze heerlijk mals blijft. Wat wel jammer is dat door het gaar
stomen het vel niet knapperig wordt.
Als ik dit gerecht nog een keer maak
dan zet ik, als de kip klaar is, deze nog even onder de hete grill.
Dat alleen al is een rede om dit nog
een keer te maken.
Ingredienten voor vier personen:
1 el zonnebloemolie
1 kleine scharrelkip, ca 1.5 kg,
gevlinderd of in vieren
1 tl milde paprikapoeder
½ tl kurkuma
¼ tl suiker
2.5 el citroensap
1 grote ui, gepeld en in vieren
Voor de aardappelen:
zonnebloemolie om in te bakken
750 g aardappelen, geschild en in
blokjes van 2 cm
25 knoflooktenen, ongepeld
zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
Doe de olie in een grote ondiepe
braadpan of braadslee en zet deze op halfhoog vuur. Leg de plat in de pan met
de velkant naar onder en bak deze ca. 4-5 minuten goudbruin. Bestrooi de kip
rondom met de paprikapoeder, kurkuma, suiker, 1.5 el citroensap, ½ tl zout en
royaal versgemalen zwarte peper.
Keer de kip met het vel naar boven
en doe de ui erbij. Sluit de pan en smoor de kip ca. 1.5 uur. Kijk regelmatig
of er genoeg vocht in de pan zit. Het is de bedoeling dat de kip gaar wordt in
eigen vocht, maar het kan zijn dat er te weinig vocht is. Giet er dan een
scheutje kokend water bij zodat er altijd een halve centimeter vocht op de
bodem staat.
Giet als de kip 30 minuten heeft
gestoofd een laagje van 3 cm zonnebloemolie in een andere pan. Bak hierin de
aardappelen en de knoflook samen in een paar porties ca. 6 minuten op halfhoog
vuur tot ze licht gekleurd en knapperig zijn.
Schep elk portie wat klaar is met
een schuimspaan uit de olie op keukenpapier en bestrooi met zout.
Haal na 1 uur de kip uit de pan en
doe de aardappelen bij de uien en schep deze door het vocht. leg de kip op de
aardappelen en uien en stoof alles nog ca. 30 minuten. Het kippenvlees moet nu
heel gaar zijn. Sprenkel er voor het serveren het overgebleven citroensap over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten