Zo de Kerst is weer voorbij, alles
is goed gegaan, het was gezellig en iedereen heeft 'lekker' gegeten.
Vandaag eten we nog wat over was van
gister maar dan is alles weer normaal.
En bij normaal eten hoort brood,
heerlijk 'gewoon' brood, ik kan er naar uitkijken.
Het no knead bread is een veel
voorkomend brood op internet en ook op youtube kun je diverse filmpjes
bekijken.
Ik heb dit brood ook diverse keren
gemaakt, gewoon om te kijken of het echt zo makkelijk en toch smakelijk is.
Het is zeker niet moeilijk en super
smakelijk, het duurt alleen even voordat het klaar is.
Bijna alle recepten zijn met gist,
nu kwam ik een recept tegen bij de groene prinses waar het brood met desem werd
gebakken.
Waarom kom ik daar zelf nou niet op.
Uitproberen dus.
Omdat het originele deeg wat weinig
is voor een ø 24 cm pan het ik de hoeveelheden wat aangepast, nu wordt het een
wat hoger brood.
Het resultaat is een super lekker
rustiek brood, weinig werk maar lange rijstijden.
Zeker voor herhaling vatbaar, dan
maar eens wat experimenteren met andere meelsoorten , zaden en pitten.
Ingrediënten:
200 g volkorenmeel
300 g bloem
50 g zonnepitten
75 g actieve desem
8 g zout
400 ml handwarm water
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten behalve het
water en meng dit door elkaar.
Voeg dan al roerend beetje bij
beetje het water toe.
Het wordt een plakkerig, zeg maar
onhandelbaar deeg maar dit moet ook.
Dek de kom af met plasticfolie of
een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur ca. 12 uur rijzen.
Bestrooi je werkblad met bloem, haal
je deeg uit de kom, dit gaat heel gemakkelijk met een deegschraper. Duw het
deeg met bebloemde handen wat plat en vouw het vervolgens naar binnen.
Bestrooi een rijsmandje royaal met
bloem (zodat het deeg straks niet blijft plakken) en doe het deeg met de naad
naar boven er in. Leg er een theedoek over en laat het zo op een warme plaats
nog 2 uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op
260 °C. met daarin een gietijzeren pan met deksel ø 24 cm.
Haal de pan uit de oven, deze is
gloeiend heet dus pas op, kiep het deeg er in en snijd met een scherp mes de
bovenkant in.
Doe het deksel erop en zet de pan
net onder het midden in de oven.
Bak het brood 30 minuten op 260 °C.,
haal dan het deksel eraf en bak nog 5-10 minuten tot de korst mooi bruin is.
Haal de pan met het brood uit de
oven en kiep het brood eruit.
Laat het brood op een rooster
afkoelen.
Voor de liefhebber kun je hier een
filmpje bekijken op youtube.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten