Er zou 'hoog' bezoek komen dus dan moet er eigenlijk wel
wat gebakken worden.
De keuze was niet moeilijk,
citroentaart, heerlijk fris met dit mooie weer.
Er zijn natuurlijk heel veel
recepten voor een citroentaart, dit recept komt uit 'De Banketbakker' van Cees
Holtkamp. Ik had hem pas nog voorbij zien komen op Carolines blog en die vonden
hem heerlijk.
Het fonceerdeeg hadden we nog in de
vriezer dus dat was makkelijk. Ik hoefde alleen maar de vulling te maken....
Nou dat 'alleen maar' viel een
beetje tegen. We zitten op het moment midden in een verbouwing van de keuken
dus er staan spullen boven, in de kamer en nog het hoognodige in de keuken
zelf.
Waar is de vorm met losse bodem,
steunvulling...
Maar uiteindelijk de vorm bekleed,
steunvulling erin en bakken maar, nu de vulling nog.
Niet dus, als de oven aan staat
hebben we geen kookplaat... je kunt niet alles hebben.
Gelukkig hebben we nog een
klein tweepits stelletje dus hup die op het aanrecht, stekker erin en we kunnen
weer.
Al met al een heel gedoe, maar het
is gelukt en het resultaat is een heerlijke frisse citroentaart.
Ons 'hoog' bezoek kwam alleen wat
later, lunchtijd, en heeft van de hele citroentaart niks gezien laat staan
gegeten....
Ingrediënten en bereiding fonceerdeeg:
125 g roomboter
125 g witte
basterdsuiker
3 g zout
1/2 ei
1 el (15gram)
water
250 g bloem
5 g bakpoeder
Meng de boter, basterdsuiker, zout, het
halve ei en het water.
Kneed vervolgens de bloem en het bakpoeder
erdoor.
Ik doe altijd alle ingrediënten in de
magimix en draai tot het een deegbal is en kneed het dan nog even door met de
hand.
Laat het deeg voor gebruik enige uren
rusten in de koelkast.
Je kunt ook een dubbele hoeveelheid maken
en dat in porties invriezen, makkelijk voor een volgende keer.
Ingredienten citroentaart:
350 g fonceerdeeg
3 eieren
3 eidooiers
115 g kristalsuiker
mespunt zout
1 el citroenschil, geraspt
115 g boter, gesmolten
150 g citroensap
100 g rietsuiker (optioneel)
Verwarm de oven voor op 170° C.
Rol het deeg uit tot een dikte van
ca. 2 mm.
bekleed een ingevette vorm van ø 24
met het fonceerdeeg (ik heb een vlaaivorm met een losse bodem gebruikt maar een
springvorm kan ook). Leg hier een stuk bakpapier in en vul vervolgens met
steunvulling (bakknikkers, bonen of rijst). Bak de bodem 20 minuten 'blind' af.
Haal de vorm uit de oven, draai de temperatuur terug naar 140° C., verwijder de steunvulling en het
bakpapier en bak de bodem nog 15 minuten.
Klop de eieren, eidooiers, suiker,
zout en de geraspte citroenschil met een garde au bain-marie op tot het mengsel
bindt en dikker wordt. Dit duurt wel een minuut of 10. Roer er de gesmolten
boter en het citroensap door.
Giet de vulling door een zeef in de
gebakken bodem.
Zet de taart nog ca. 30 minuten in
de oven op 150° C.
Laat de taart afkoelen op een
rooster. Je kunt de taart nu met rietsuiker bestrooien en deze karameliseren
met een crème-brûléebrander of zet de taart even onder de grill. Ik heb de taart
bestoven met poedersuiker.
Lekker hè! Dus jullie konden 'm helemaal zelf opeten! Zal lekker gesmaakt hebben na al het werk!
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend, Caroline
Ja heerlijk, maar ik heb toch maar een deel in de vriezer gedaan, het kan te gek ook ;-)
VerwijderenJullie ook nog een fijn weekend!
Helaas liep het een beetje anders. Jammer dat je er zoveel werk van hebt gehad.
BeantwoordenVerwijderenEen voordeel: nu konden jullie er wel meer zelf van genieten.
Ik ga 'm zelf wel maken: heb nl. ook nog fonceerdeeg in de vriezer liggen!
Niks helaas, het was zo toch ook goed, en het werk viel wel mee, het was meer een gedoe om alles bij elkaar te zoeken... Als ie op is komen we wel even over de dijk!
VerwijderenNou, ik vond het achteraf wel jammer voor ons, want het ziet er zo lekker uit.... :)
VerwijderenDag Karin,
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke blog heb jij! Ik heb net een groot gedeelte doorgelezen. Op de een of andere manier was ik je blog nog niet eerder tegengekomen maar je gaat nu in ieder geval bij mijn favorieten. Vooral deze citroentaart lijkt me lekker. In het verleden heb ik een soortgelijke taart gebakken maar die mislukte helaas. Hopelijk lukt het met jouw recept alsnog! :)
Groetjes
Margriet
Hoi Margriet,
VerwijderenBedankt voor het compliment, dat is natuurlijk altijd leuk om te lezen!
Ik zie dat jij ook een blog hebt, heb al even rondgekeken maar ben nog lang niet klaar, ziet er super uit.
Deze citroentaart is heerlijk, een recept van Holtkamp dus dat moet goed zijn.
Succes met maken en wie weet tot de volgende keer.
Groet,
Karin