Je ziet de rabarber al weer in de
winkel liggen, ik neem niet aan dat het rabarber van de koude grond is. Onze
rabarber is nog zo klein, daar kun je nog geen stelen van oogsten, komt
misschien ook wel omdat ik onze twee planten dit voorjaar verplant heb.
Ze stonden voor de kas in de volle zon en dat is niet de
meest ideale plek voor rabarber. Nu staan ze in de ochtendzon, ik denk een stuk
beter.
Deze taart heb ik dus van rabarber
uit de vriezer gemaakt (toch onze eigen rabarber), dat kan prima. Ik heb het eerst laten ontdooien in een
vergiet zodat het ergste vocht weg kon, toen heb ik het verwerkt.
Een heerlijke frisse taart met een
vleugje van de saffraan, weer eens heel iets anders. Het recept komt uit
het boek van Sarah Raven: Eten met familie en vrienden, een boek dat ik heel graag wilden hebben en voor een
prikkie op de kop heb getikt. Daar wordt een mens toch heel blij van :-)
In de omschrijving staat dat het een
heerlijke taart is, ideaal voor een feestje of lunch rond Pasen, komt dat even
mooi uit.
Vrolijk Pasen iedereen!
Voor 6 personen
3
eieren
275
ml slagroom
50
g suiker
raspsel
van 1 sinaasappel
plukje
saffraan
350
g rabarber, in stukjes van 3 cm
50
g amandelschaafsel, geroosterd
Voor het deeg:
150
g bloem
50
g fijne kristalsuiker
75
g ijskoude boter, in blokjes
1
eidooier
Taartvorm van ø 24 cm met lossen bodem, ingevet
Taartvorm van ø 24 cm met lossen bodem, ingevet
Bereidingswijze:
Maak
eerst het deeg. Zeef de bloem boven een kom en roer de suiker erdoor. Wrijf de
blokjes boter met je vingertoppen erdoor, zodat je een kruimelig mengsel
krijgt. Voeg de eidooier en precies zoveel ijskoud water toe dat het deeg een
zachte bal vormt. Omwikkel de deegbal met plasticfolie en leg hem minstens 1
uur in de koelkast.
Ik
maak dit in de magimix, zodra het een bal vormt stoppen met draaien en in het plastic
wikkelen.
Verwarm
de oven voor tot 190° C. en verhit een bakplaat tot deze flink heet is.
Rol
het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap en bekleed
hiermee een taartvorm met losse bodem van 24 cm doorsnee. Het deeg kan nog wat
krimpen, dus laat het een beetje over de rand hangen.
Prik
met een vork gaatjes in de bodem, leg er een vel bakpapier of aluminiumfolie
open strooi hierop een blinde vulling van bijvoorbeeld droge bonen of rijst.
Zet de deegbodem op de hete bakplaat en bak hem circa 15 minuten. Verwijderde
blinde vulling en het bakpapier of aluminiumfolie, bak de deegbodem nog 10
minuten. Neem hem uit de oven en snijd de rand netjes bij: Laat de oven
aanstaan en schuif de bakplaat er weer in.
Kluts
in een kom de eieren voor de vulling. Meng de slagroom, suiker, het
sinaasappelraspsel en de saffraan erdoor.
Verdeel
de stukjes rabarber in cirkels over de deegbodem. Schenk het eimengsel erover. Let
erop dat alle suiker ook over de taart wordt verdeeld, bij mij lag er nog
suiker ondering de mengkom.
Zet
de taart op de hete bakplaat en bak hem circa 15 minuten. Schakel de
oventemperatuur terug tot 180° C. en bak de taart nog circa 10 minuten tot de
vulling is gestold en begint te kleuren. Laat de taart enigszins afkoelen en
strooi het amandelschaafsel erover.
Ik
had geen amandelschaafsel in huis, jammer want dit maakt het wel helemaal af.
Lekker Karin. Ziet er goed uit. Ik heb eigenlijk nog nooit rabarber ingevroren, maar wel een goed idee. Ik heb geen rabarber in de tuin staan maar vind het seizoen altijd zo kort... Beetje invriezen is dan natuurlijk een goed plan! Kan ik deze taart ook nog in juni maken of zo... :)
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Simone, ziet er goed uit... niet echt maar lekker was het wel! Ik vind rabarber goed in te vriezen, je eet het toch nooit rauw en vers wordt het ook pap, dus kan het prima. Lekker voor een crumble of in een taart!
BeantwoordenVerwijderen