Mijn ouders zouden komen eten en ik
wilde iets maken wat ze nooit eten en wat niet te bewerkelijk is.
Geroosterd buikspek of zoals je zo
vaak in de Engelse kookprogramma's voorbij ziet komen 'Crispy roasted pork
belly'
En dan ging het mij er vooral om het
crispy oftewel de 'crackling'.
Om dat te krijgen heb je buikspek
met zwoerd nodig, dat zie je hier niet zo vaak.
Ik ben naar de Groene Slager in
Alkmaar gegaan en had geluk, ze waren net met een varken bezig dus ik kon een
prachtig stuk buikspek met zwoerd kopen.
Op zoek naar een recept kom je al
gauw bij BBC food terecht, in diverse boeken staat ook wel een recept maar dit
is allemaal zonder de zwoerd.
Ook vond ik nog een recept bij
Bershire Butcher wat me ook heel erg aansprak. Het is uiteindelijk een beetje van diverse recepten wat geworden.
Het resultaat was super, alles ging
op. We hadden er aardappel Dauphinoise en koolsalade bij.
De foto is niet echt gelukt of zeg maar gerust mislukt, dat
krijg je als er drie hongerige mensen aan tafel zitten te wachten.....
Ingrediƫnten:
1 kg buikspek met zwoerd
750 ml kokend water
takje rozemarijn, blaadjes
fijngehakt
grof zeezout
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 140°
C.
Maak met een scherp mes (ik heb een
simpel stanleymes gebruikt), sneden in het zwoerd, niet in het vlees dus niet
te diep.
Leg het stuk buikspek op een rooster
in de spoelbak van het aanrecht en overgiet het met het kokende water.
Droog het vlees af en wrijf het in
met het zout en de rozemarijn.
Doe de knoflook en laurierblaadjes
in een braadslee en leg hier het buikspek op. Schenk er koud water bij tot het
1 cm hoog staat.
Zet het vlees in het midden van de
oven en braad het ca. 3 uur.
Haal het vlees uit de oven en
verhoog de temperatuur naar 220° C.
Zet het vlees weer in de oven en
braad het nog 20-30 minuten of tot het vel krokant is.
Je kunt dit ook onder de grill doen
maar hou het vlees in de gaten, voor je er erg in hebt is het zwart.....
Neem het vlees uit de oven en dek
het af met aluminiumfolie en laat het 15 minuten rusten voor je het aansnijd.
Het was heerlijk, wanneer maak je dit weer??
BeantwoordenVerwijderenmmmmmmm
BeantwoordenVerwijderen;)
BeantwoordenVerwijderenAls de nieuwe over in bedrijf is gaan we het nog een keertje maken :-)
VerwijderenZeker mmmm ;-)
Wauw dit ziet er echt lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenDe foto is niet moeders mooiste maar het was zeker heel erg lekker Merel.
Verwijderen