Ik wil eigenlijk nooit courgette
kopen, we hebben straks weer volop courgettes uit eigen tuin. Maar die plantjes zijn nog zo klein, voordat daar wat aan
komt duurt nog wel hééééél erg lang.
Er lagen zulke mooi courgettes uit eigen land
bij 'De Lepelaar' dat ik gezwicht ben en er eentje heb meegenomen. Tja en dan
ligt die courgette daar maar, wat is nou ook één courgette, als we ze zelf
hebben zijn de aantallen iets groter.
Ik kon hem natuurlijk door de pasta
doen maar vond het eigenlijk zonde, koop je een courgette en doe je deze als 'opvulling'
door een pasta. In het boek Vers uit de tuin van Sarah Raven kwam ik dit recept
voor risotto tegen, de overige ingrediënten hadden we in huis dus dit ging hem
worden.
Het resultaat een lekkere risotto,
een mooie bestemming voor de courgette, dit recept komt vast vaker op tafel als
we straks weer omkomen in onze eigen courgettes.
En dan kan ik er ook de
courgettebloemen over strooien, dan alleen de mannelijke bloemen want daar heb je toch niks aan....
Ingrediënten voor 2-3 personen:
2 el olijfolie
1
sjalot, fijngesneden
1
teen knoflook, fijngesneden
1
courgette
plukje
saffraan
klein
bosje dragon, kleingesneden
250
g arboriorijst
½
glas witte wijn
zout
en zwarte peper
circa
0.75 l kokendhete groente- of kippenbouillon
15
g boter
75
g geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra
enkele
courgettebloemen (zo mogelijk)
Bereidingswijze:
Verhit
de olijfolie in een pan met zware bodem. Bak hierin de sjalotten en knoflook
enkele minuten.
Snijd
de courgette in schijfjes of blokjes en voeg ze samen met de saffraan en bijna
alle dragon toe aan de pan.
Voeg
de rijst toe en schep hem goed om in de olie.
Schenk
de wijn erbij zet het vuur hoog en laat deze verdampen. Voeg wat zout en peper
toe. Draai het vuur weer laag en voeg een opscheplepel hete bouillon toe en
roer tot deze verdampt is Voeg steeds pas de volgende schep bouillon toe als de
vorige geheel is opgenomen.
Blijf
op deze manier bouillon toevoegen tot de rijstkorrels beetgaar zijn. Dit duurt
circa 20 minuten.
Hoi Karin, hier Chef Renty. Je hebt een heerlijke risotto gemaakt, beetje apart maar de courgette tilt het geheel beslist naar een hoger niveau. Ik zal dit zeker bij mij op de menukaart willen zetten ! Ik houdt jullie (ook mijn andere pupil Judy) in de gaten...
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Culinair specialist Chef Renty
Bedankt voor het compliment Chef Renty, ik vind het een hele eer dat u deze blog bezoekt.
Verwijderen