Dit brood ziet er op de foto in het
boek echt prachtig uit, mooi luchtig, veel zaden en een super mooie korst, dat
willen wij ook wel....
Er wordt in het recept patentbloem
gebruikt, dat is het eerste probleem, wij hebben altijd tarwebloem. Patentbloem
hebben we ook wel maar dat zijn dan van die kleine kilo pakjes van de
supermarkt, tarwebloem kopen we altijd bij de molen in 5 kilo zakken.
Voor het gevoel is tarwebloem beter
dus dat ervoor gebruikt.
Er wordt gewerkt met koud water, dat
ook maar netjes aangehouden, net als de grote hoeveelheid zaden en pitten,
alles volgens het recept.
De eerste rijs is 2 uur en mag zelfs
3 uur, de tweede rijs 1 uur, ook dat hebben we de eerste keer gedaan.
Het resultaat was een vast plat
brood, vol met zaden en pitten en ook nog eens veel donkerder dan op de foto in
het boek.
We geven niet zomaar op, nog een
keer proberen, en nog een keer, en nog een keer...
Het vierde brood begint er op te
lijken, goed gerezen, maar nog niet zo mooi luchtig als op de foto. Ook is de
kleur van het brood bij ons donkerder, op de foto lijkt het meer een licht
volkoren brood en niet een volkoren brood waar ook nog eens roggemeel in zit.
Maar de smaak is goed, we vinden het
een heerlijk brood.
We zijn heel benieuwd of wij de
enige zijn die hier tegenaan lopen, je zou toch verwachten dat het moet
kloppen. Eerdaags ook eens een ander brood proberen, kijken of dat wel in één
keer goed gaat.
Wat hebben wij gebruikt:
300 g volkorenmeel
100 g roggemeel
100 tarwebloem
10 g zout
10 g gedroogde gist
2 el honing
340 ml koud water, kamertemperatuur
Voor de zadenmix:
40 g zonnebloempitten
40 g pompoenpitten
10 g maanzaad
20 g sesamzaad
30 g lijnzaad
Om te bestrooien:
15 g sesamzaad
Werkwijze:
Doe de meelsoorten in de kom van de
KitchenAid of een andere kneedmachine. Voeg het zout aan de ene kant van de kom
toe en de gist aan de andere kant.
Doe de honing en driekwart van het
water erbij en mix alles op lage snelheid.
Voeg als het deeg samenkomt langzaam
de rest van het water toe.
Kneed het deeg dan op medium
snelheid nog 8 minuten. Meng de zaden en pitten en voeg ze toe aan het deeg,
kneed dit nog 2 minuten op lage snelheid.
Vet een kom in met een beetje zonnebloemolie
en doe hier het deeg in, dek het af met huishoudfolie of een douchemuts.
Laat het deeg ca. een uur rijzen of
tot het in volume verdubbeld is, op kamertemperatuur.
Leg het deeg op een licht met olie
ingevet werkblad en druk er met je handen of een deegroller de lucht uit. Maak
er een ovaal van, vouw de zijkanten terug naar het midden en rol het deeg over
de lange kant losjes op.
Leg de deegrol met de naad naar je
toe en rol het nu nog een keer op, nu iets vaster en druk de zijkanten met de
muizen van je handen de zijkanten ook iets naar binnen.
Je moet nu een mooi kort hoog ovaal
brood hebben.
Maak het brood iets vochtig en
bestrooi het met de sesamzaadjes, je kunt ook ook de sesamzaadjes op het
werkblad strooien en het brood er doorheen rollen.
Leg het brood op een met bakpapier
bekleed bakblik en laat het zo nog een half uur rijzen (dit was bij ons lang
genoeg)op kamertemperatuur. Dit kan onder een theedoek of onder plastic wat je
er losjes overheen doet.
Het deeg is genoeg gerezen als je er
met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug. Veert het niet terug,
heeft het te lang gerezen.
Zorg ervoor dat na dit haf uur de
oven voorverwarmd is op 230° C.
Maak met een scherp mes een snede
over de lengte van het brood en zet het dan direct in de hete oven, net onder
het midden.
Bak het brood ca. 30 minuten, of tot
het gaar is.
Laat het brood afkoelen op een
rooster.
Hallo, jou brood ziet er heerlijk uit. Ik kocht ook het boek van P. Hollywood en er staan fantastische broden in. Binnenkort ga ik er ook uit bakken.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Ymme
Leuk Ymme, ben heel benieuwd wat je gaat maken en uiteraard wat het resultaat wordt.
VerwijderenIn ieder geval succes!
Groet, Karin
Hoi!
BeantwoordenVerwijderenJe kan niet zeggen dat je het niet vaak genoeg geprobeerd hebt...
Ik vind het ook vreemd dat er patentbloem gebruikt moet worden. Heb het idee dat het boek niet overal goed vertaald is.
Het brood ziet er goed gevuld uit, lekker met die zaadjes.
Eergisteren heb ik een poging gedaan om het roggebrood van PH te maken. Het moest de eerste keer 4 uren rijzen, maar er gebeurde weinig. Een raar deeg waar ik niks mee kon.
Misschien dat het aan mijn meel lag. Dus ik zal een nog poging doen.
Het boek ziet er inderdaad prachtig uit. Ook veel met zuurdesem. Dat is ook wel wat voor jullie. Daar ben ik nog steeds niet aan toe gekomen.
Wordt vervolg!
Groeten uit Friesland
Hoi Friesland!
BeantwoordenVerwijderenWij dachten ook aan de vertaling, als dat iemand is die niks met bakken heeft heb je een probleem.
Het resultaat is heerlijk, ook de eerdere versies maar dan minder hoog, meer een focaccia ;-)
Roggemeel is weer een heel ander verhaal, dat rijst bij mijn weten helemaal niet, maar was het wel te eten?
Maaaar het boek is prachtig en je hebt het helemaal goed, het zuurdesem trekt ook enorm.
Fijne avond nog!
Groeten uit NH
Ik heb het brood niet eens gebakken. Het deeg zag er zo raar uit, ik heb het weggegooid....
BeantwoordenVerwijderenVolgende keer een nieuwe poging.
Er staat nu iets anders in de oven. Kijken of dat wel wat wordt.
Doeg!
Weggegooid nee toch, was het zo erg dat de kippies het ook niet lusten?
VerwijderenBen benieuwd naar je nieuwe poging, houd vol, doen wij ook ;-)
Hallo Karin,
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit brood gisteren ook gemaakt en bij mij was het ook veel donkerder dan de foto in het boek. Wat ontzettend veel zaden gaan erin, volgende keer gebruik ik de helft. Wij vonden het wel erg lekker en het vult ook goed, aan een sneetje heb je genoeg! Ik heb het boek in het Engels en die patentbloem is duidelijk een vertaalfout. In het Engels staat er: strong white bread flower, dat is toch iets anders dan patenbloem lijkt mij!
groetjes, Caroline
Hallo Caroline,
VerwijderenWij doen er ook minder zaden in, het is meer zaad dan brood, maar wat je zegt erg lekker en vooral vullend. Zie je echt een vertaalfout, toch slordig en voor veel mensen verwarrend. Heb ik nog een vraagje er wordt in het Nederlandse boek stroop gebruikt, is dat in het Engelse boek Black Treacle?
Goed dat ik weet dat jij (u) de Engelse uitgave hebt (heeft), weet ik bij wie ik terecht kan als ik aan een ingrediënt twijfel ;-)
Groet, Karin
Hallo Karin,
BeantwoordenVerwijderenInderdaad dat is in het Engelse boek BlackTreacle. Toevallig had een collega dat voor mij meegebracht uit Engeland. Ik denk dat daardoor mijn brood nog donderker was dan dat van jou! Wat voor stroop heb jij gebruikt? Levine zei ooit eens tegen mij, je kunt beter de Engelse boeken kopen dan de Nederlandse, omdat er vaak veel vertaalfouten in staan. En gewoon jij hè, we gaan geen u zeggen! ;-)
groetjes, Caroline
Hallo Caroline,
VerwijderenDankjewel voor het antwoord, ik had al zo'n vermoeden. Wij hebben molassestroop gebruikt, maar een blikje treacle maakt het wel helemaal echt! Goeie tip van Levine, maar een Nederlands boek leest zoveel makkelijker....
Groet, Karin
PS het voegt met gewoon zo slecht om te jijen, heeft met de opvoeding te maken denk ik ;-)