Een taart met sinaasappel, de hele
sinaasappel, met schil en al.
We hebben zoiets taart al eens
eerder gemaakt, dat was op een kookcursus bij Chantel's Mengelmoes. Toen ik dit
recept tegen kwam in het boek 'Eten met familie en Vrienden' van Sarah Raven
(ja daar is ie weer....) moest ik daar gelijk aan denken.
We hebben daar een basis kookcursus
gevolgd onder leiding van de altijd enthousiaste Chantel in haar mega gezellige
kookstudio. We krijgen nog altijd mail als er weer wat nieuws te doen is,
misschien maar weer eens een workshop volgen.
De sinaasappeltaart: je gebruikt dus
de hele sinaasappel, ik heb daarom onbespoten sinaasappels gekocht. Het schijnt
dat de 'gewone' sinaasappels behoorlijk bespoten zijn en dat je dat er niet
zomaar vanaf wast.
Of het door de onbespoten
sinaasappel komt weet ik niet, maar het is een super lekkere taart geworden.
Heel erg licht en luchtig (dat lijkt
op de foto niet), zonder boter en met amandelmeel in plaats van bloem, dus ook
nog eens glutenvrij.
Erbij had ik geklopte slagroom met
een paar eetlepels citroenmarmelade, dat was er ook heerlijk bij.
Wij vonden deze taart een topper,
weer eens helemaal wat anders.
Ingrediënten:
2 sinaasappels, liefst onbespoten
6 eieren
250 g suiker
2 tl vanille extract
rasp van 1 citroen
rasp van 1 limoen
1 tl bakpoeder
250 g gemalen amandelen
springvorm ø 24cm, ingevet en
bestoven met bloem of paneermeel
Voor de marmeladeroom:
250 ml slagroom
100 g mascarpone of verse roomkaas
2 el sinaasappelmarmelade, ik heb citroenmarmelade
gebruikt (stond nog in de koelkast)
1 el fijne kristalsuiker, naar smaak
(ik heb geen suiker gebruikt, vond het zonder zoet genoeg)
Bereidingswijze:
Boen de sinaasappels goed schoon en
kook ze in hun geheel 1½ uur in een pannetje water tot ze zacht zijn. Laat ze
afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Klop de eieren met de suiker tot het
een mooie luchtige massa is. Meng er de vanille, citrusrasp, bakpoeder en de
gemalen amandelen door.
Snijd de sinaasappels doormidden en
verwijder de pitjes. Pureer de sinaasappels met schil en al in een
foodprocessor / keukenmachine.
Meng dit door het eimengsel. Schenk
het beslag in de springvorm en bak de taart 1 uur in het midden van de oven.
Let wel op dat de bovenkant niet te bruin wordt, ik heb er na een half uur een
stukje aluminiumfolie over gedaan.
Laat de taart helemaal afkoelen
voordat je hem uit de vorm haalt.
Klop voor de marmeladeroom de
slagroom lobbig, vouw er de mascarpone of roomkaas door en dan de
marmelade. Ik heb alleen slagroom gebruikt, was ook lekker. Voeg naar smaak nog
wat suiker toe.
In het boek "De Joodse Keuken" van Claudia Roden staat ook zo'n recept met hele sinaasappels (staat op mijn blog). Ik vond het toen ook heel erg apart en moest het uitproberen.Heel erg lekker! Die marmeladeroom lijkt me er ook lekker bij
BeantwoordenVerwijderenJa dat klopt, Sarah Raven verwijst ook naar Claudia Roden maar niet naar wel boek. Ik had het kunnen weten dat jij hem ook al eens gemaakt hebt ;-)
VerwijderenLekker sinaasappel en amandelmeel!
BeantwoordenVerwijderenWij vonden het echt heerlijk, een aanrader!
Verwijderen