Een risotto helemaal voor deze tijd.
Het originele recept is met
doperwten, ik heb deze vervangen door mooie dunne groene asperges.
Een heerlijke combinatie, de romige
rijst met de asperges en natuurlijk de Parmezaanse kaas. Op het laatst nog een
klont(je) boter erdoor om het helemaal af te maken.
Voorheen liet ik die laatste klont
boter altijd achterwege, kan ook wel zonder. Maar die boter maakt echt wel verschil,
je ziet de risotto gewoon veranderen in een mooie smeuïge massa.
Dit recept komt uit 'Hoe te eten' van
Nigella Lawson, tja en daar wordt nou eenmaal niet gekeken op een paar calorieën.
Ingrediënten:
40 g boter
scheutje olie
1 kleine ui of 2 bananensjalotjes, heel fijn gehakt
scheutje olie
1 kleine ui of 2 bananensjalotjes, heel fijn gehakt
200 g Arborio- of Canarolirijst
0,8 dl witte wijn of vermout
ongeveer 1 liter bouillon, ik heb aspergebouillon gebruikt
ongeveer 1 liter bouillon, ik heb aspergebouillon gebruikt
2 el geraspte Parmezaanse kaas,
liefst van een stuk
150 g dunne groene asperges, net
gaar gekookt of gestoomd
Bereidingswijze:
Doe de bouillon in een pannetje en
breng dit aan de kook, laat het op een klein pitje zachtjes koken.
Smelt de helft van de boter met een
klein scheutje olie in een pan met een dikke bodem en roerbak hierin de ui
ongeveer vier minuten. Doe er de rijst bij en roer het goed door zodat alle
korrels een filmpje boter hebben. Doe er de wijn of vermout bij, zet het het
vuur wat hoger en laat de rijst de wijn opnemen. Doe er een soeplepel (kokende)
bouillon bij en roer tot die ook is opgenomen. Maak zo de bouillon op door er
steeds een soeplepel aan toe te voegen.
Na ongeveer 20 minuten is de rijst
zacht en romig, als dit nog niet zo is kun je er nog wat kokend water aan
toevoegen.
Als je tevreden bent klop je er met
een houten lepel de Parmezaanse kaas en de resterende 20 gram boter door. Schep
er dan de gare, in stukjes gesneden asperges door en dien het op.
Je kunt er als laatste nog wat
Parmezaanse kaas over raspen.
Toevallig had ik dit ook net in de planning! Maar dan met erwtjes én groene asperges.
BeantwoordenVerwijderenIn de Delicious van deze maand stond een recept.
Echt een gerecht voor deze tijd van het jaar: lekker!
Ja ja ook nog erwtjes erbij, tja verschil moet er wezen.
VerwijderenEn het is weer eens zover, gelukkig hebben we ieder onze eigen blog ;-)