Wat te doen als je weinig tijd heb
maar toch iets wilt bakken voor bij de thee of koffie.
Een cake of boterkoek is denk ik wel
het simpelst en snelst, al moet een cake nog wel een uurtje in de oven. Een
boterkoek dan maar, die is met een half uurtje wel klaar, dan moet hij
natuurlijk nog wel afkoelen.
Eerder heb ik de standaard boterkoek
hier al geplaatst, nu een variant met kokos. Normaal maak je op de bovenkant
van de koek een patroon met een mes of vork, ik heb dit niet gedaan, ik heb er
met gesmolten chocolade een 'patroontje' op gemaakt.
Het ziet leuk maar je proeft er niet
zoveel van, ik kreeg al het verzoek om de volgende keer de hele bovenkant te
voorzien van chocola. Misschien niet eens zo'n gek idee, chocolade en kokos is
toch een heerlijke combinatie.
We vonden de kokosboterkoek
heerlijk, een normale boterkoek kan nogal machtig zijn, deze variant is veel
droger, zeker voor herhaling vatbaar.
Ingrediƫnten:
250 g roomboter
80 g fijne kristalsuiker
80 g witte basterdsuiker
snufje zout
250 g bloem
200 g kokos
1 ei, losgeklopt
25 g pure chocolade (optioneel)
Boterkoekvorm
Bereidingswijze:
suiker en het zout. Kneed daarna de bloem de kokos en de helft van het
losgeklopte ei erdoor tot het een samenhangende deegbal is. Verpak deze in
plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast. Ik heb het rusten
achterwege gelaten, misschien minder lekker maar wel sneller klaar.....
Druk het deeg uit in de vorm en
bestrijk de bovenkant met het overgebleven losgeklopte ei.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Als je de boterkoek na het bakken
niet versiert met chocolade dan kun je nu een ruitpratroon maken met een vork
of mes.
Bak de boterkoek net onder het
midden van de oven, ongeveer 20 minuten tot hij mooi goudbruin is. Zorg ervoor
dat de koek niet te donker wordt.
Laat de boterkoek in de vorm
afkoelen en verwijder dan de vorm.
Smelt de chocolade au bain marie of
in de magnetron en giet dit in een dun straaltje over de afgekoelde boterkoek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten