zaterdag 19 augustus 2017

Hartige taart met courgette en aubergine






Niets is zo leuk als koken of bakken met zelf geoogste ingrediënten. In de zomer heb je daar natuurlijk de meeste kans op. Deze hartige taart is zo'n voorbeeld courgette, aubergine, knoflook, paprika, basilicum en tomaatjes, allemaal uit de eigen tuin.
Mijn nichtje zei vorig jaar nog toen ze een recept van de blog wilde maken, ik moet alles kopen, jij plukt het gewoon uit de tuin.
Maar zij loopt gewoon effe naar de Appie, dat hebben wij dan weer niet, de dichtstbijzijnde winkel is een kilometer of acht. Alles heeft zijn voor en zijn tegen.
De taart wordt gemaakt met geroosterde groente, dat is wel even werk. Maar je kunt dat ook ruim van tevoren al doen. Je kunt ook de taart al een dag eerder maken, dan hoef je deze alleen nog even op te warmen.
Dat heb ik ook gedaan, we kregen 'hoog' bezoek en dan is het niet leuk als je de hele tijd in de keuken staat.

Het recept komt uit het boek 'Veldkeuken' een super leuk boek met ruim 100 recepten van taarten, quiches, salades en broden. Helemaal iets voor mij.



Ingrediënten:

Taartbodem
250 g bloem
100 g boter
¼ tl zout
1 tl bakpoeder
75 ml water

lage taartvorm ca. 25 cm doorsnede, ingevet

Bereidingswijze:

Doe de bloem, boter, zout en het bakpoeder in de keukenmachine en meng dit tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg al draaiend het water toe en draai tot het deeg 'pakt'. Draai niet te lang, stop als het een deegklomp is. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
Je denkt misschien wat veel water, maar het klopt. Het was een geweldig mooi deeg wat prima uit te rollen was. Dat heb ik wel eens anders....

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Rol het deeg uit tot een lap van ca. 3 mm dikte en bekleed hiermee de vorm. Je kunt de randen bij(af) snijden maar ik laat ze meestal zo, vind het wel rustiek staan.
Leg een vel bakpapier op het deeg en doe er de blindbakvulling in. Bak de bodem 10 minuten, verwijder dan de vulling en het bakpapier en bak de bodem nog 5 minuten. Dit wordt ook wel blind bakken genoemd.

Ingredienten:

Taartvulling

1 curgette
1 aubergine
scheut olijfolie
1 teen knoflook
peper en zout
1 paprika
5 eieren
200 ml slagroom
5 blaadjes basilicum
75 g geraspte Parmezaanse kaas
ca 10 olijven, zwart of groen (ik ben ze vergeten...)
35 g pijnboompitten
8 cherrytomaatjes
provencaalse kruiden, gedroogd

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Snijd de courgette en aubergine in plakjes, meng ze met een beetje olijfolie en grill ze in een hete grilpan. Doe de gegrilde groentes in een kom, rasp er het teentje knoflook boven en bestrooi met wat peper en zout. Hussel door elkaar en zet opzij.

Blaker de paprika zwart in de vlam van het fornuis of rooster hem in de oven tot deze zwart ziet. Laat de paprika afkoelen in een gesloten plastic zakje. Verwijder als de paprika is afgekoeld het zwarte velletje en snij in reepjes. Bestrooi ook met wat peper en zout. Zet opzij.

Klop de eieren door de room en voeg peper en zout toe. Roer en de helft van de geraspte kaas doorheen.
Verdeel de gegrilde groentes, olijven en basilicum over de voorgebakken bodem. Giet er de roomvulling (voorzichtig) over. Bestrooi met de kaas en pijnboompitjes, verdeel er de tomaatjes over. Bestrooi met nog wat provencaalse kruiden en bak de quiche ca. 30 minuten. Tot deze mooi gekleurd is en gaar.
Haal de quiche uit de oven en laat deze ten minste 10 minuten rusten.


Lekker met een tomaten- rucola salade, al dan niet uit de eigen tuin ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten