vrijdag 5 januari 2018

Venkelsalade met sinaasappel en hazelnoot

Ik weet niet of het nog mag maar we willen alle lezers van Huis, tuin en keukenvertier een Gezond en Gelukkig 2018 toewensen!

We hebben het weer gehad, lekker januari, alles weer normaal.
Nieuw jaar, nieuwe ronde nieuwe kansen, heerlijk.
Zijn er nog goede voornemens? Niet speciaal, we gaan maar een beetje door zoals het was. Lekker rommelen in en om huis, de tuin, de keuken, af en toe een dagje weg. Daar voelen we ons het gelukkigst bij. 

De zaden voor de moestuin zijn besteld, ik dacht dat er niet veel nodig was, maar dat bleek een vergissing. Heb de zaden die over datum zijn weggedaan en daar nieuw voor besteld. Meestal denk ik ' het ken nog wel' maar als er dan niet veel meer van komt is al het werk voor niks geweest. We starten dus met vers zaad, de verwachgingen zijn hoog!

Het eerste recept van dit jaar is een venkelsalade met bloedsinaasappel en geroosterde hazelnoten. Lekker met een broodje of als  bijgerecht. Ik hou hiervan, niet te zwaar en helemaal voor nu. De bloedsinaasappels zijn er weer en die zijn er nooit zo lang dus neem het even waar.

Het recept komt uit het boek 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten

Ingrediënten voor 6 personen:

3 venkelknollen
6 bloedsinaasappels
50 g hazelnoten
paar takjes platte peterselie, grof gehakt
scheutje olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper


Dressing:

8 el lekkere olijfolie
3 el witte wijnazijn
1 el Dijonmosterd
1 sjalotje, fijn gesnipperd
wat groen van de venkel, fijngesneden

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rooster de hazelnoten ca 6-8 in de opwarmende oven.
Hak grof of plet ze met de onderkant van een pan.
Snij de venkelknollen doormidden en snij dan de helften in dunnen parten. Snij zo dat ze allemaal een stukje steelaanzet hebben. Zo vallen ze niet uit elkaar.
Verdeel de venkel op een met bakpapier beklede bakplaat en sprenkel er wat olijfolie over. Bestrooi met wat zout en peper en hussel het om zodat alle venkel voorzien is van een filmpje olie.
Plaats de bakplaat in de oven en rooster de venkle ca. 15 minuten tot de gaar en zacht is. Er mag gerust hier en daar een donker randje aanzitten. Ik had de venkel iets langer moeten roosteren, denk wel 20 minuten.

Verwijder de schil van de sinaasappel met een goed scherp mes. Dit doe je door boven en onder het kapje eraf te snijden, de sinaasappel op de onderkant op een snijplank te zetten en er met een scherp mes de schil af te snijden. Inclusief het wit, dat is namelijk bitter.
Snij nu de geschilde sinaasappelen in dunne plakjes.

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje

Verdeel de venkel en sinaasappel over een schaal. Besprenkel met de dressing. Bestrooi met de hazelnoten en peterselie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten