zaterdag 13 januari 2018

Pompoentaart met kardemom en ahornsiroop





Pompoen daar is ie weer, en nu niet eens in een soep maar in een zoet taartje.
Het zal voor de niet pompoen liefhebbers wel even wennen zijn maar het kan prima. Al is dit taartje misschien op het randje met een bodem van noten, havermout en dadels. En dan ook nog de pompoen gezoet met ahornsiroop. Nee eerlijk is eerlijk, voor een verjaardag zal ik dit niet gauw maken.
We worden al een beetje gezien als vreemde eters en dat zal dit taartje zeker bevestigen. Maar hou je wel van een experiment dan zeg ik gewoon proberen. Wij vonden het bijzonder maar ook zeker wel lekker.

Het recept komt uit 'Puur natuurlijk koken' van Tom Hunt.




Ingrediënten bodem:

100 g walnoten
100 g amandelen
100 g havermout
300 g dadels

Ingrediënten vulling:

600 g pompoen, ik heb een flespompoen gebruikt
¼ tl kaneel
¼ tl gemberpoeder
¼ tl gemalen kardemom
50 ml ahornsiroop

3 eieren, losgeklopt
200 ml slagroom

Voor garnering:

handje pompoenpitten
1 el ahornsiroop


Springvorm ø 24 cm, bodem bekleed met bakpapier


Bereidingswijze bodem:

Doe alle ingrediënten in een blender of magimix en maal dit tot het een kleverig mengsel. Voeg zo nodig een paar eetlepels water toe.
Verdeel het mengsel over de bodem en druk het goed aan, zet in de koelkast.

Bereidingswijze vulling:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaden en draden. Snij de pompoen in parten, doe ze in een grote braadslede, bestrooi ze met de specerijen en besprenkel met de ahornsiroop. Dek af met aluminiumfolie en zet 40-50 minuten in de oven tot de pompoen heel zacht is.
Haal de pompoen eruit en zet opzij.

Doe de pompoenpitten met de ahornsiroop in een kleine braadslede en rooster deze ca. 10 minuten tot ze mooi gekaramelliseert zijn. Let op, dit kan ineens heel vlug gaan.

Verlaag de oven naar 160 °C.

Doe de pompoen met het vocht uit het bakblik over in een magimix en maal dit met de slagroom tot een mooie gladde massa. Doe de eieren erbij en meng nog even tot het een geheel is.

Schenk het mengsel op de bodem en zet de taart ca. 35 minuten in de oven tot deze stevig aanvoelt.
Laat de taart helemaal afkoelen op een rooster, bestrooi met de pompoenpitten en serveer.
  

2 opmerkingen:

  1. Dit was zeker een bijzonder taartje! Ook lekker met de knapperige pompoenpitjes bovenop.
    Ik weet dat jullie 'vreemde' eters zijn ;), daarom kom ik altijd zo graag bij jullie eten!!
    Gezellig en lekker.
    Groeten uit Fryslân

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bijzondere mensen eten bijzondere taartjes ;-)
      Altijd leuk als je de oversteek maakt, dat houden we erin!
      Heeeel gezellig en soms ook lekker.
      Groeten uit N-H

      Verwijderen