zaterdag 27 januari 2018

Appeltaart uit Lapland






Al zoveel appeltaarten gebakken maar toch komt er af en toe weer wat nieuws voorbij.
Deze keer een appeltaart uit Lapland.
We zijn er nooit geweest, maar wie weet ooit, de wonderen zijn de wereld nog niet uit ;-)
Ik kreeg dit recept van Charlotte, ze werkt bij de Lepelaar en ze houd net als ik erg van bakken. Dit recept moest ik echt proberen, zo makkelijk en heel erg lekker.
Dat is voor mij genoeg om aan de slag te gaan.

Ze heeft gelijk, niet moeilijk en heel erg lekker, en toch weer eens heel wat anders dan ik gewend ben.




 Ingrediënten bodem:

100 g patentbloem
75 g havermout
100 g suiker of eigen gemaakte vanillesuiker
½ tl vanillemerg (als je geen vanillesuiker gebruikt)
2 tl bakpoeder
snufje zout
130 g zachte boter

 Ingrediënten vulling:

400 g appel, grof geraspt
3 kleine eieren
100 g suiker
2 dl crème fraîche
50 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
1 tl kaneel

Vlaaivorm met losse boden ø 26 cm, ingevet

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een magimix of iets dergelijks en kneed er met het mes een soepel deeg van. Voeg als het te droog is net zoveel water toe tot het mooi soepel is.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee de ingevette vorm.
Doe de (uitgeknepen) geraspte appel in de vorm en bedek deze met bakpapier.
Bak de taart nu 15 minuten onderin de oven.

Klop ondertussen de eieren los met de suiker en crème fraîche.
Verwijder na 15 minuten het bakpier en schenk het ei-mengsel over de appel. Bestrooi met de hazelnoten en bestuif met de kaneel.
Bak de taart nog 30 minuten onderin de oven tot de bovenkant opbolt en mooi bruin ziet.
Laat op een rooster afkoelen (en inzakken) en verwijder de vorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten