zaterdag 15 maart 2014

Citroencakejes
Wat een prachtige weer hebben we de afgelopen dagen gehad, het schijnt weer wat minder te worden maar dit kunnen ze ons niet meer afpakken. Hier worden we toch allemaal blij van!
Om wat te bakken wilde ik ook een beetje voorjaar en dan wordt het al gauw iets met citroen. Geen taart of ander moeilijk iets maar simpel.

Deze citroencakejes zijn simpel, het recept komt uit 'Cake Days' van de Hummingbird bakery, daar hebben ze ook nog een mooie topping van eiwit en poedersuiker. Ik heb dit achterwege gelaten omdat het een soort van Italiaanse meringue is moet je eerst een suikersiroop maken, deze wordt dan bij de geklopte eiwitten gedaan.

Het is natuurlijk leuk om te doen maar ik gunde me daar helemaal geen tijd voor, ik wilde zo snel mogelijk naar buiten, het tuinvirus heeft toegeslagen....

Ingredienten voor ca. 16 stuks

80 g zachte boter
280 g fijne kristalsuiker
240 g bloem
1 tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl geraspte citroenschil
2 grote eieren
2.4 dl volle melk
2 el maanzaad, optioneel
Lemon curd, optioneel

Bereidingswijze:

Verwarmde oven voor op 190 °C en zet in de holtes van de muffinbak­vorm goed passende papieren of siliconenvormpjes.
Klop met een handmixer of in een keukenrobot de boter, suiker, bloem, het bakpoeder, zout, citroenrasp en het maanzaad op lage snelheid tot de ingrediënten goed gemengd zijn en een kruimelig mengsel vormen.

Doe de eieren in een kom en klop de melk er met een garde door. Giet driekwart van het melkmengsel bij de droge ingrediënten en meng alles op lage snelheid Klop het mengsel dan op matige snelheid dik en glad en schraap af en toe de zijkanten van de kom schoon. Voeg de rest van het melkmengsel toe en klop het beslag op matige snelheid tot het glad is en alle ingrediënten zijn opgenomen.

Verdeel het beslag over de vormpjes en vul die voor twee derde. Ik heb op ieder vormpje een theelepel lemon curd gedaan maar dit is niet noodzakelijk.
Bak de cakejes 18-20 minuten, tot ze goed gere­zen zijn en veerkrachtig aanvoelen. Laat de cakejes even in de bakvorm zitten haal ze er dan uit en laat ze verder afkoelen op een rooster.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten