zaterdag 15 augustus 2015

Atjar van spitskool





Het is weer zover, de spitskool is klaar, wat gaan we ervan maken.....
Lekker als salade, of gestoofd maar waarom niet inmaken, inmaken is helemaal hot. Ik zit er zelf een beetje tegenaan te hikken. Aan de ene kant vind ik het heel erg leuk, en dan vooral die plank vol met glazen potjes in de kelder. Aan de andere kant staat het me tegen omdat, alles wat je weckt heel lang gekookt moet worden. Ik lees zelfs recepten waar het na het wecken, voordat het gegeten wordt, nóg een keer gekookt wordt. Tja ik heb niet het idee dat er dan nog iets van voedingswaarde in zit.
Wij stomen onze groentes, en dan zo kort mogelijk zodat alle goede er nog in zit. Niets lekkerder dan gestoomde broccoli , slaboontjes, snijbiet en weet ik wat allemaal niet meer. Misschien is het wel een optie voor rode kool en rode bietjes, die eten we door en door gaar. Het beeld van de glazen potten op de plank laat me niet los....

Nu dus spitskool, niet echt ingemaakt maar op zuur, ook een soort van conserveren. Ik doe dit ook met de (overtollige) courgettes en dat bevalt heel erg goed. Waarom niet met kool proberen.
Dit recept komt van het tuinblog van Diana 'Diana's mooie moestuin' een walhalla voor iedereen die van moestuinieren houdt, ik neem er dan ook regelmatig even een kijkje.
Volgende keer wat experimenteren met wat kruiden en misschien een beetje kurkuma voor het mooie gele kleurtje.

Ingrediënten voor drie grote potten:

1 flinke spitskool, ongeveer een kilo schoon
1 rode ui
3 zomerwortels
0.5 l blanke azijn
0.6 l water
100 g suiker
½ tl zout

3 flinke glazen potten, uitgekookt

Bereidingswijze:

Snijd de spitskool in dunne repen, de uien in dunne kwart ringen en rasp de wortel grof. Breng de azijn, water, suiker en zout in een flinke pan aan de kook, roer tot de suiker is opgelost. Doe alle groente erbij  en laat het een minuut of 3 doorkoken. Het recept gaf maximaal 5 minuten, ik vond dat wat veel maar dat hangt af hoe breed je de spitskool hebt gesneden. De spitskool moet knapperig blijven. Doe de kokendhete atjar in de glazen potten, vul ze tot de rand met het vocht, sluit af en laat ondersteboven (op een theedoek) afkoelen.

Als de potten goed vacuüm zijn is de atjar zeker 8 maanden houdbaar. Potten die niet goed vacuüm zijn in de koelkast bewaren en binnen een paar weken opeten.





5 opmerkingen:

  1. Ik ben ook een fan van Diana, ook al heb ik geen moestuin. Ziet er goed uit. Springen de potten niet kapot als je de atjar erin doet. Wil ik ook wel eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen moestuin maar wel je eigen graan! Nee nog nooit een pot gehad die geknapt is, glas kan ook wel wat hebben. Jam gaat ook kokend in de potjes, en dat lukt ook altijd. Nu maar hopen dat dit zo blijft, even afkloppen ;-) Leuk en een stuk makkelijker en sneller dan wecken!

      Verwijderen
  2. Ik verwarm de potten altijd even.voor in de ovrn, 130°. Deksels in kokend water. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook een idee, dan ben je altijd goed Yasr, bedankt voor de tip!
      Ik spoel de deksels ook in een teiltje met kokend water en zet de potten vol met kokend water, dat werkt ook prima.

      Verwijderen
  3. Zou je dit ook met zoetstof kunnen maken ipv suiker?

    BeantwoordenVerwijderen