zaterdag 13 februari 2016

Kimchi de Koreaanse zuurkool

Ik ben op dit moment helemaal van het fermenteren, we vinden het lekker, het is heel erg gezond. Er staan dus potten in allerlei maten met diverse groentes te pruttelen op de vensterbank.
Wortel, rode biet, venkel, citroen, knolselderij, rode kool, witte kool en dan deze kimchi.
Kimchi is de Koraanse zuurkool, het wordt daar al heel lang gegeten en elke familie heeft zo zijn eigen recept. Onze eigen zuurkool wordt gemaakt van witte kool met een toevoeging van bijvoorbeeld karwijzaad, jeneverbes en peper. De Koreaanse zuurkool wordt gemaakt van Chinese kool met bijvoorbeeld wortel, knoflook, gember, bosui, paprika, radijs en zo ongetwijfeld nog wel een paar groentes. Als extra smaakmakers wordt vaak paprikapoeder, cayennepeper, sambal, ansjovis en vissaus gebruikt. Ik heb een vegetarische variant gemaakt dus de vissaus en ansjovis weggelaten.

Ingrediënten:

1 Chinese kool (450 g)
1 stengeluitjes, in dunne plakjes
200 g wortel, in dunne plakjes
10 g gember, grof gehakt
1 rode paprika, en reepjes
3 tenen knoflook, fijn gehakt
¼ tl sambal of cayennepeper naar smaak
5 g suiker
11 g zeezout of de zoutoplossing als hieronder

Of maak een pekelwater van 5%, bijvoorbeeld een liter water met 50 gram zout. Roer tot het zout is opgelost en giet dit op de groente.
Laat dan wel de 11 gram zout weg uit het recept!

Bereidingswijze:

Snijd de kool in repen en meng deze met de overige ingrediënten in een grote kom.
Kneed of stamp met de achterkant van een deegroller of pureestamper tot er vocht vrijkomt.
Schep alles over in een weckpot of andere grote pot. Leg er iets zwaars op zodat  de groente onder het vocht blijft. sluit de pot af met een deksel of een stukje kaasdoek. Ik gebruik een weckpot met een klemdeksel, deze maak ik dagelijks even open om te ontgassen. Zet de pot ca. een week weg op kamertemperatuur, proef of het je het zo lekker vind. Hoe langer je het op kamertemperatuur laat staan hoe zuurder de kimchi zal worden. Vind je het zuur genoeg zet het dan in de koelkast, dit zal de fermentatie nagenoeg stoppen.
  Geen opmerkingen:

Een reactie posten