zaterdag 4 juni 2016

Groene asperges met tomaten chili olie en een eitje


Groene asperges we hebben ze nu voor het tweede jaar in de tuin, maar we oogsten er nog niet van.
Je kunt ze zelf zaaien maar wij hadden plantjes gekocht, dan heb je alvast een voorsprong. Vorig jaar de eerste asperges maar deze waren echt ieniemienie. Dit voorjaar was de opkomst al wat meer, een paar dikkerds en een paar kleintjes. Niet geplukt omdat de plant daar toch een knoei van krijgt, eerst de planten maar wat groter laten groeien. Echt oogsten zal het niet worden daarvoor hebben we te weinig planten, ik weet ook niet hoeveel asperges een plant kan geven. Misschien nog maar een paar planten bijkopen, we weten nu dat ze het hier doen.

Dus als we asperges willen eten zit er niks anders op dan ze te kopen. Gelukkig zit hier niet ver vandaan een aspergekweker, 's morgens geplukt en 's avonds op het bord. Bijna net zo vers als uit de eigen tuin ;-)
Je kunt er kiezen uit divers diktes, van heel dunne stopnaalden tot mooie dikke asperges. Vaak koop in beide. De dikke eten we gestoomd en de duntjes gaan door een pasta of voor een salade.

Deze keer heb ik de dikke asperges gegaard in de oven. Het eitje laat je de laatste vijf minuten meegaren en de tomaten chili olie maakt het helemaal af.
Heerlijk vonden wij het.

Ingredienten voor 2 personen:

2 el olijfolie
ca. 16 dikke groene asperges
4 eieren
40 g parmezaanse kaas of een andere hartige kaas
zout en versgemalen peper

 Voor de tomaten chiliolie:

2 zongedroogde tomaten
1 klein teentje knoflook
50 ml lekkere olijfolie
1 tl citroensap
een snufje cayennepeper of chili vlokken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een braadslede in met olijfolie waar de asperges naast elkaar inpassen.
Breek of snijd de houtige uiteinden van de asperges, ik snijd er altijd een klein stukje af en schil de onderkant ca. 5 cm met een dunschiller.
Verdeel de asperges in de braadslede maar zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Zet ca. 8-10 minuten in de oven tot ze net gaar zijn.
Maak ondertussen de tomaten chili olie door alle ingrediƫnten in een foodprocessor of blender fijn te malen. Zet dit opzij.

Haal de braadslede met asperges uit de oven, breek er de vier eieren over, bestrooi met zout en peper en zet voor nog 5 minuten in de oven. Het eiwit is nu gaar en de dooier nog vloeibaar is.

Schaaf er wat kaas (kwam ik achter toen de foto gemaakt was.....) over en druppel er wat van de tomaten chili olie over, serveer direct.

  

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten