zaterdag 29 augustus 2015

Citroen Yoghurtcake





De cake met blauwe bessen en yoghurt was zo goed bevallen dat daar wel een vervolg op mocht komen. Nu geen blauwe bessen maar citroen, iets wat altijd wel in huis is. Je gebruikt alleen de geraspte schil in de cake maar deze geeft zoveel smaak af dat het echt naar citroen smaakt. Neem wel een biologische citroen, je wilt niet weten hoeveel gif er op een 'gewone' citroen zit.
Deze cake wordt gebakken in een springvorm, je krijgt dan meer het idee van een taart. Het lossen in een springvorm is ook een stuk makkelijker....
Doordat er yoghurt wordt gebruikt hoeft er niet zoveel boter in. Wel heb ik het idee dat de cake wat vaster is dan wanneer deze op de 'normale' manier (boter ipv yoghurt) wordt gebakken. Maar de smaak is er niet minder om.

Het recept komt uit Mary Berry's Bakbijbel en is super makkelijk om te maken.

Ingrediënten:

300 g fijne kristalsuiker
50 g zachte boter
3 grote eieren, gescheiden
225 g Griekse yoghurt
1 citroen, de rasp
175 g zelfrijzend bakmeel

Voor het glazuur:
100 g gezeefde poedersuiker
1.5 el citroensap

Springvorm ø 20cm, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Klop de suiker en eidooiers in een kom. voeg de yoghurt en citroenrasp toe en klop het tot een mooi glad mengsel. Spatel hier het zelfrijzend bakmeel door.
Klop de eiwitten tot zachte pieken en meng hiervan ca. van door het mengsel. Spatel de rest van het eiwit er voorzichtig door zodat er zoveel mogelijk lucht in blijft.
Doe het mengsel in de voorbereide springvorm en strijk de bovenkant glad.

Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak deze ca. 1-1¼ uur tot hij goed gerezen is en stevig aanvoelt. Laat de cake een paar minuten in de vorm zodat deze lost. Verwijder de vorm en laat de cake volledig afkoelen op een rooster.


Meng de poedersuiker met het citroensap en giet dit over de afgekoelde cake. Strijk het glad en laat het uitharden.




6 opmerkingen:

  1. 300 gram suiker en nog 100 gram poedersuiker , dat is misschien wel giftiger dan die niet biologische Citroën . Maar wel lekker natuurlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja je hebt misschien wel gelijk, maar zonder suiker bakken valt niet mee. Maar een biologische citroen is een kleine moeite en alle kleine beetjes helpen.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Dankjewel Marion!
      Was ook erg lekker, maar ik denk dat wij wel zo'n beetje alles lekker vinden ;-)

      Verwijderen
  3. Ja, suiker is ook gif natuurlijk voor ons lijf. Maar stiekem denk ik toch dat we het ook wel een beetje nodig hebben. Al was het maar om endorfine-achtige stofjes aan te maken ;-). En dat kun je van bestrijdingsmiddelen nooit zeggen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha die is goed, is suiker toch nog érgens goed voor :-)

      Verwijderen