zaterdag 5 mei 2018

Mascarpone-yoghurttaart met amaretti en limoncello

Al een tijdje ligt er een zak met amaretti koekjes in de voorraad te wachten op een bestemming. Uiteraard kun je de koekjes zo opeten maar ik had ze gekocht met het idee ‘je kunt het maar in huis hebben’.
Dus toen ik het recept voor dit taartje voorbij zag komen dacht ik gelijk aan die grote zak met amaretti.
Mascarpone hebben we vaak wel in huis maar dan de kuipjes van 250 gram dus dat moest ik meenemen. Verder behoort alles wel tot de standaard voorraad. Ja zelfs de limoncello, eigenlijk hetzelfde verhaal als de koekjes. We drinken het niet maar ik heb het wel graag in huis.

Het originele recept wordt gemaakt met ricotta in plaats van yoghurt. Ik ben er niet zo van, vind het vaak zo korrelig. Maar ik ga het taartje er toch eens mee maken, dan pas kunnen we zeggen wat de voorkeur heeft.

Al met al een super simpel te maken taartje en ook nog eens heel erg lekker!

Het originele recept komt van de site van Delicious.


Ingredienten:

250 g amaretti (Italiaanse amandelkoekjes)
130 g boter, gesmolten
50 g geschaafde amandelen
naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijn gehakt
1 (bio)citroen, schil geraspt

125 ml citroensap
7 blaadjes witte gelatine
75 ml limoncello (of citroenlimonadesiroop)
450 g mascarpone
450 g Griekse yoghurt
100 g poedersuiker of meer naar smaak

Springvorm ø24 cm, ingevet

Bereidingswijze:

Maal de koekjes met een snufje zout, 25 g van de amandelen en rozemarijnnaaldjes in de keukenmachine tot fijn kruim. Meng door de gesmolten boter en verdeel het mengsel over de bodem en zijkanten van de vorm en druk goed aan. Zet in de koelkast.

Week intussen de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpan de limoncello tegen de kook aan. Neem van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op. Meng er het citroensap en -rasp door, laat iets afkoelen en roer door de yoghurt.

Klop met de mixer de mascarpone los met de poedersuiker. Spatel het yoghurtmengsel voorzichtig door de mascarpone en verdeel dit over de taartbodem. Bestrooi met de rest van de geschaafde amandelen en zet de taart 4 uur in de koelkast om op te stijven.


4 opmerkingen: