woensdag 12 augustus 2015

Dubbelgebakken aardappels met ui, kruiden en chilipeper




Wie kent het niet, aardappeltjes uit de oven. Als wij 'gebakken' aardappels eten zijn dat altijd aardappels uit de oven. Ik bak ze nooit meer in een pan op het stel, in de oven is zoveel makkelijker.
Hoe wij dat doen doe kun je hier lezen. Maar nu dus dubbelgebakken aardappels.

Ik had een stuk of wat (oude) delicious gescoord bij de kringloop, ik kijk daar altijd bij de tijdschriften en boeken of er iets van mijn gading bij is. En soms lukt dat, meestal wel wat oudere exemplaren maar dat geeft niet, voor mij zijn ze nieuw.
Dit recept stond in het juni nummer van 2010, de foto sprak me meteen aan en het kon niet missen dan dat ik hier iemand heel blij mee ging maken.
Heerlijk, ik kan niet anders zeggen, het is even wat meer werk maar het is de moeite zeker waard.

Ingrediënten voor 6 ?? personen:

4-6 grote bloemige aardappelen, ongeschild wel schoongeboend (ik had Frieslanders)
2 uien, in dunne ringen
1 el rozemarijnblaadjes, fijngehakt
1 el verse tijmblaadjes, fijngehakt
¼ tl gedroogde chilivlokken, of naar smaak
3 tenen knoflook, fijngehakt
100 ml extra vierge olijfolie
20 g ongezouten roomboter, in blokjes (optioneel)
zeezout
zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Prik de aardappels rondom in met een vork en leg ze op een bakplaat of in een braadslede. Rooster ze ca. een uur in de oven tot ze gaar zijn.
Neem ze uit de oven (laat de oven aan) en laat ze afkoelen tot je ze kunt vasthouden.
Breek of snijd de aardappelen in stukken van ongeveer 3 cm,  en doe deze weer op de bakplaat of in de braadslede. Strooi er de uienringen, rozemarijn, tijm, chilivlokken en knoflook over. Besprenkel met de olijfolie en schep het goed door elkaar. Leg er wat stukjes boter op en bestrooi royaal met zeezout en zwarte peper uit de molen.
Zet de aardappels weer in de oven en bak op de bovenste richel 15-20 minuten onder regelmatig omscheppen, tot ze knapperig en goudbruin zijn.





2 opmerkingen:

  1. Oei, 100 ml olijfolie, is dat niet wat veel, Karin? Dat wordt geen sprenkelen, maar gieten 😀

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het ook aan de royale kant Nell, heb het daarom al wat aangepast, het recept is 125 ml olijfolie en 40 g boter............. Maakt het natuurlijk wel uit hoe groot zijn 4-6 grote aardappelen ;-)

      Verwijderen