woensdag 19 augustus 2015

Gevulde courgette






In een nieuw boek kijk ik altijd of er recepten instaan voor courgette. Zo ook bij dit boek, Plenty More, eindelijk staat ie ook bij ons op de boekenplank, het heeft even geduurd maar nu is het dan zover. En er staan courgette gerechten in, diverse zelfs.
Dit is er een van, gevulde courgette met rijst en uiteraard de nodige kruiden en specerijen.
Ik heb redelijk grote courgettes gebruikt, en dat is niet handig, ze moeten namelijk onder water garen in een pan en zulke grote pannen hebben we niet. Als je wat kleinere courgettetjes neemt heb je dat probleem niet. Ik heb ze gegaard in de combi-stoomoven, dat is tenslotte ook vocht.
Dat ging prima, maar niet iedereen heeft een combistoom daarom het recept zoals beschreven in het boek.
Het is wel wat werk, maar het was het waard, je kunt het ook goed van tevoren bereiden en zelfs de dag erna eten. Een mooi gerecht om weer wat courtettes op te maken.

Ik hoorde dat er al weer een nieuw boek uitkomt van Ottolenghi, 'Nopi', ben benieuwd wat daar allemaal weer in staat. Voorlopig ben ik nog wel even zoet met Plenty More, daar staat ook nog genoeg in wat ik wil maken.

Ingrediënten voor 6 personen:

6 middelgrote courgettes (ze moeten in een pan passen!) ca. 1.3 kg
30 g muntblaadjes
60 ml olijfolie
90 g Griekse yoghurt

Vulling:

1.5 el zonnebloemolie
1 kleine ui, fijngesnipperd
300 g rondkorrelrijst
1 tl gemalen komijnzaad
2 tl gemalen pimentkorrels
1 el gedroogde munt
1 kleine tomaat, fijngehakt
geraspte schil van een citroen
15 g koriander, fijngesneden
zout en zwarte peper

Kookvloeistof:

ca. 450 ml groentebouillon, van een blokje
1 tl gemalen pimentkorrels
1.5 el granaatappelmelasse
1 el fijne kristalsuiker
1 el gedroogde munt
3 tenen knoflook, geperst
2 el citroensap

Bereidingswijze:

Begin met de vulling.  Verhit de olie in een grote hapjespan waar een goed-sluitend deksel bij is. Fruit de ui ca. 5 minuten op halfhoog vuur en onder af en toe omscheppen. Voeg dan de rijst, specerijen en munt toe, roerbak ca. 8 minuten. Neem de pan van het vuur en roer de to­maat, citroenrasp, koriander, 1.5 tl. zout en wat zwarte peper door.

Snijd de courgettes over de lengte doormidden en schep met een theele­pel het vruchtvlees eruit, dit gebruik je niet. Ik heb het in een pastagerecht gebruikt maar weggooien kan ook, of op de composthoop. Vul de ene helft van de courgettes royaal met vulling. Zet de andere courgettehelft erop en bind de helften met keukengaren op een paar plaatsen op elkaar. Niet te strak, de rijst zet nog uit. Veeg de pan schoon en leg de courgettes dicht tegen elkaar aan in de pan.

Doe alle ingrediënten voor het kookvocht in een middelgrote pan met 1 theelepel zout en wat zwarte peper. Breng het aan de kook en giet het over de courgettes, het moet ongeveer 1 cm boven de courgettes staan.
Zet de pan op halfhoog vuur en zet zodra de vloeistof kookt een vuurvast bord op de courgettes om ze op hun plaats te houden. Doe het deksel op de pan en laat de courgettes 1.5-2 uur zachtjes garen. De courgettes en de rijst moeten nu beide heel gaar zijn en er moeten nog zo'n 3 eetlepels vloeistof in de pan zitten.

Neem de pan van het vuur en laat de courget­tes tot kamertemperatuur afkoelen.
Je kunt ze ook de dag erna eten, doe de courgettes dan in de koelkast en haal ze er een half uur voor het opdienen uit zodat ze niet te koud zijn.

Doe de verse munt met de olijfolie en een snuf zout in de kleine kom van de foodprocessor en mix alles glad (met de staafmixer kan ook). Zet opzij.
Leg op elk bord een courgette en schep er wat yoghurt overheen. Besprenkel ze met de muntolie en dien ze meteen op.







2 opmerkingen:

  1. Nopi heet zijn nieuwe boek, komt 10 september uit. Ik heb het maar alvast besteld. Ik heb net zwarte knoflook gekocht om zijn "Aubergine met zwarte knoflook" te maken (uit Plenty More). Volgens zeggen schijnt dat één van zijn lekkerste gerechten te zijn. Nu de man nog overtuigen, die heeft een hekel aan knoflook, meestal doe ik het er stiekem door, maar dat is bij dit recept niet mogelijk. De courgettes zien er ook heerlijk uit!
    groeten, Caroline
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Foutje..... bedankt voor de tip!
      Haha dat dacht ik wel, je hebt m al besteld nou dat zien we de nieuwe gerechten vast snel voorbij komen, leuk! Zwarte knoflook is voor mij ook nieuw, vind dat er in Plenty More ook veel nieuwe ingrediënten worden gebruikt, ook niet alles is makkelijk te koop. Maar dat komt vanzelf, een jaar of wat geleden had ook niemand van za'atar, sumak of tahin gehoord en nu staat het zelfs bij de appie.
      Bedankt Caroline enne succes met de knoflook ;-)

      Groet, Karin

      Verwijderen