dinsdag 8 december 2015

Gefermenteerde chilisaus






Vorig jaar had ik diverse pepersoorten bij de biowinkel gekocht, daar het zaad uitgehaald, gedroogd, bewaard en dit afgelopen voorjaar gezaaid. Bijna alle soorten waren opgekomen en het resultaat was dan ook een hele diversiteit aan pepers.
Wat te doen met al deze pepers, zo door het eten maar sommige soorten zijn daarvoor te heet. Deze zijn wel perfect om sambal en chilisaus van te maken.
Deze chilisaus is gefermenteerd, dat houd in dat de chili's eerst een tijdje in de pekel staan voordat je deze verwerkt. Het zorgt voor smaak en ook voor houdbaarheid.
Fermenteren is weer helemaal hot,  het is net als met de mode, zo is het hopeloos ouderwets  en zo is het weer helemaal hip. 
Ik vind het heel leuk, het is een manier om bijvoorbeeld groente te bewaren en dat is met een eigen moestuin altijd aan de orde. We hebben dan wel een vriezer maar niet alle groentes zijn geschikt om in te vriezen, dus wie weet is fermenteren een mooie aanvulling. Zuurkool doen wel al heel wat jaren maar dat is wel het enige. Nu dus de chilisaus en dat is een topper, we vinden het allebei heerlijk. De eerste fles schiet al lekker op, de pepers die nog over waren staan nu in de pekel zodat we nog een fles kunnen maken.


Ingrediënten voor ca. 0.5 liter:

ca. 0.5 liter pekelwater met 5% zout
2 tl suiker
pepers, ik heb mix gebruikt van
3 rode chili
2 red rawit
2 fresno
4 scotch bonnet geel (erg heet)
4 scotch bonnet rood (erg heet)
8 tenen knoflook, gepeld
1ui, gesnipperd (deze wordt na het fermenteren pas gebruikt)

Bereidingswijze:


Haal de steeltjes van de chili's en verwijder het zaad en de zaadlijsten, dit hoeft niet het is maar net hoe heet je de saus wilt maken en hoe heet de pepers zijn. Het is handig om dit even te proeven. Ik had zelf een stukje scotch bonnet geproefd zonder zaadlijst en ik had Evert een stukje laten proeven mét zaadlijst, dat was, aan de reactie te zien een beetje te heet.....




Doe de pepers met de knoflook in een glazen pot en giet er zoveel gezouten water op tot alles onder staat. De pepers en knoflook moeten onder water blijven daarom had ik een klein glazen dekseltje op de pepers gelegd. Dek de pot losjes af met een deksel en zet deze een week in de koelkast.






Doe de pepers, knoflook en het gezouten water in een blender en maal het fijn. Doe dit samen met de gesnipperde ui in een lage brede pan en kook het voor de helft in.
Doe het mengsel nog een keer in de blender en maal het nu tot een mooie gladde saus.
Giet de hete saus in potjes of flesjes, sluit af en laat afkoelen.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten