donderdag 17 december 2015

Gembercake van Delia Smith


Het is rustig op bakgebied, tenminste wat nieuwe recepten aangaat. Er wordt wel gebakken maar dat staat al op de blog. Bijvoorbeeld dikke speculaas, dat is in deze tijd toch wel erg lekker. En als je ook nog twee banketletters krijgt dan is zelf bakken een beetje overbodig.
Maar ook dat raakt weer op, dus tijd voor iets nieuws en wel deze gembercake. In het boek 'de kunst van het bakken' heet deze cake 'klef gemberbrood' maar van klef is geen spraken en van brood ook niet echt, daarom gembercake.
Een heerlijke zachte cake met een klein hitje van het gemberpoeder, ik vind de structuur wel wat van ontbijtkoek hebben. Misschien nog eens bakken en dan in een cakeblik zodat je plakken kunt snijden.
Nu is de cake in een kleine rechthoekig bakblik gebakken, dan heb je blokjes in plaats van plakken.

Het recept is van Delia Smith, en zoals wel vaker met Engelse recepten, wordt er iets gebruikt wat wij niet kennen.  In dit recept is dat dubbelkoolzure soda, ook wel natrium bicarbonate of soda, baking soda of zuiveringszout genoemd.
Bij mijn weten moet er bij dit rijsmiddel altijd een zuur ingrediënt toegevoegd worden maar dat is bij deze cake niet het geval. Ik heb het recept maar gewoon aangehouden, de cake was heel mooi luchtig dus het kan blijkbaar ook zonder zuur?

Ingrediënten:

350 g golden syrup (weeg dit gelijk af in een klein pannetje)
125 g boter
250 g patentbloem
½ tl zout
1¾ tl dubbelkoolzure soda (natrium bicarbonate of soda, baking soda, zuiveringszout)
1 el gemberpoeder
½ tl koekkruiden
1 groot ei
275 ml melk

rechthoekige bakvorm van ca. 20x26 cm, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zet het pannetje met de golden syrup en de boter op het vuur tot de boter gesmolten is.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en giet hier al mengend de golden syrup en gesmolten boter aan toe.

Klop het ei door de melk en giet dit beetje bij beetje al mengend bij het beslag. Meng het goed door elkaar.  Het is een redelijk dun beslag maar dat is goed. Gebruik daarom geen vorm met een losse bodem, het beslag zal er uit lopen.....

Giet het beslag in de beklede bakvorm en zet hem ca. 50 minuten in het midden van de oven tot deze gaar is. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster om verder af te koelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten