maandag 4 januari 2016

Linzen met bietjes en yuzusap

Alles is weer voorbij, de kerstdagen en oud op nieuw, alles weer normaal.
Hoogste tijd om weer eens te bloggen.
Met de kerst een nieuw kookboek gekregen en wel Bonen van Joke Boon, ik wilde dit boek heel graag hebben, ben er dan ook heel blij mee.
En niet omdat het 2016 het jaar van de boon is maar omdat ik vaker bonen wil eten, maar het ontbreekt me vaak aan inspiratie. Bonen zijn super gezond, niet duur en kunnen heel erg lekker zijn, mits goed klaar gemaakt...
Dit boek staat vol met recepten, leuke en nuttige informatie, ik denk dat ik er heel wat uit zal koken.

Er zijn natuurlijk meer boeken waar recepten in staan met bonen en erwten, zo ook Plenty More waar dit recept uitkomt. Het is simpel om te maken en je hebt er niet veel voor nodig, het enige wat een beetje bijzonder is Yuzusap. Yuzu is een citrusvrucht uit Oost-Azie, en de smaak lijkt erg op een combinatie van een mandarijn en een limoen. Ik heb een flesje sap bij de sligro gekocht maar mocht je dit niet kunnen begaan kun je het vervangen door limoensap.

Ingrediƫnten:

750 g verschillende soorten bieten, ik had een mix van rode en chioggia
225 g puy linzen
2-4 el yuzusap
3 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
½ kleine rode ui, in dunne halve ringen
2 tl ahornsiroop
1½ el citroensap
40 g waterkers
40 g minisnijbiet of spinazie (of 80 g waterkers)
1 tl yuzupoeder (optioneel)
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Houd 1 bietje apart, deze wordt rauw aan de salade toegevoegd.
Kook of stoom de overige bietjes in ca. 1 uur gaar, giet af en laat afkoelen.
Wrijf het schilletje van de bietjes en snijd ze doormidden en snijd de helften in partjes die aan de bolle kant een cm breed zijn.

Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking (15-20 minuten) gaar. Giet ze af en doe in een grote kom, meng er direct (door de warme linzen) 1 el yuzusap, 1 el  olijfolie, ½ tl zout en versgemalen peper door. Zet opzij en laat afkoelen.

Schil de achtergehouden biet en snijd deze in flinterdunne plakjes, dit gaat heel makkelijk met een mandoline.

Meng de overgebleven 3 el yuzusap, 2 el olijfolie, ahornsiroop en citroensap door de linzen. Voeg de gekookte biet, rauwe biet en de ui toe en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg zo nodig nog wat yuzusap, zout of peper toe. Verdeel de salade over een ondiepe schaal en verdeel er de waterkers en snijbiet over. Bestrooi met het yuzupoeder als je dat hebt en besprenkel met een beetje olijfolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten