woensdag 13 april 2016

Tuin en moestuin in april

Het is bijna half april, de tuin begint langzaam te ontluiken. De kerstrozen zijn op hun retour, nu zijn het de diverse bolgewassen zoals de narcissen, tulpen en boshyacinten die kleur aan de tuin geven. Dit is een prachtige tijd van het jaar, al dat frisse groen en hier en daar wat kleur.

Ook in de moestuin is het zo langzaam aan gedaan met de rust. Evert heeft hem heel oppervlakkig gefreesd, dit om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren. Er staat nog wat prei, cavolo nero en wortel daar kunnen we nog wel omheen planten en zaaien. 


De tuinbonen, doperwten en peulen staan af te harden in de koude bak en kunnen dit weekend worden geplant in de volle grond.

De bietjes zijn vorige week in het kasje gezaaid en komen net op. Dit jaar drie soorten, de rode Bolivar, gele Golden en de gestreepte Chioggia. De wortels zijn gister gezaaid, gelijk in de volle grond, de prei en stengelui zijn ook voor gezaaid in diepe bakken. De tomaten zijn ergens in februari gezaaid en staan er prachtig bij. Die staan nu dag en nacht in het kasje, ze zijn al zo groot dat ze wel een beetje koude kunnen hebben.De courgette, komkommer en augurk zijn ook al mooie plantjes maar deze halen we iedere avond in huis, deze kunnen niet zoveel kou hebben. Net als de pepers trouwens, die verhuizen alle dagen mee.
De aubergines staan nog boven in het rijskastje, deze zijn opnieuw gezaaid omdat de eerste plantjes zijn verbrand. Ik had ze in een kweekkastje in de kas gezet, daar is het zo warm in geworden dat het plastic is gesmolten en de plantjes overleden. Jammer want je bent weer terug bij af.En zo rollen we langzaam maar zeker weer het tuinseizoen in, genieten we van alles wat groeit en bloeit en kijken we uit naar de eerste groente uit de eigen tuin. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten