zaterdag 2 april 2016

Broodje linzenburger






Een broodje hamburger kun je van van alles maken uiteraard vlees, rund, lam, kalf, kip of eend. Maar ook heel goed zonder vlees. Pompoen, paddestoelen, bonen, erwten, kaas en natuurlijk linzen.
Vorig jaar waren we naar een biologisch zadenruil weekend "Reclaim the seeds" op landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen waar je ook wat kon eten. Soep, broodjes en ook een broodje vega hamburger. Dat hadden we nog nooit gegeten dus de keuze was gauw gemaakt.
Tja wat kan ik er van zeggen, we waren niet heel enthousiast, het was goed te eten maar het miste toch wel iets. Dit was echt een hamburger waarvan je denkt dit is dus vegetarisch, een echte vleeseter is gelijk genezen. Zo jammer want dat hoeft helemaal niet, er zijn zoveel soorten vegetarische hamburgers te maken die ook een echte vleeseter lekker vindt.

Dit recept komt uit het boek 'Burgermeester Kookboek', een onderneming van drie jongens die ondertussen al drie hamburgerrestaurants hebben in Amsterdam.
De opzet was een hamburger maken van goede ingrediënten en daarin zijn ze geslaagd.
Een leuk boek met diverse soorten hamburgers waar we zeker meer uit gaan maken.


Ingrediënten voor twee personen:

100 g rode linzen, 24 uur geweekt
paar takjes peterselie
paar takjes koriander
1 teen knoflook
rode peper
1 rode ui
klein eitje, losgeklopt
1 tl paprikapoeder
½ tl kerriepoeder
1 tl korianderpoeder
sap van ½ limoen of citroen, uitgeperst
1 tl bloem
½ tl zout
paar draaien versgemalen peper
olie om te bakken

Voor de topping:

35 g zongedroogde tomaten
paar takjes basilicum
1 teen knoflook
10 g parmezaan, geraspt
10 g pijnboompitten, geroosterd
2 el olijfolie
½ tl zout
versgemalen peper

mayonaise
blaadjes sla of rucola
rode uienringen

Lekkere broodjes

Bereidingswijze: 

Week de rode linzen 24 uur in ruim water in de koelkast. Normaal hoef je linzen niet te weken maar nu worden ze niet gekookt maar in de burger gegaard.

Doe de geweekte linzen met alle ingrediënten voor de hamburger in een keukenmachine en draai dit tot een grof mengsel.
Maak hier met vochtige handen twee burgers van en zet deze weg in de koelkast.

Maak de topping door alle ingrediënten met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een pasta te draaien.

Verhit een grillpan of gewone koekenpan op middelhoog vuur. Bestrijk de burgers licht met olie en bak de burgers aan beide kanten ongeveer 4 minuten.

Snijd de broodjes door, smeer er wat mayo op, beleg met sla, de burger en uienringen.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen