woensdag 25 mei 2016

Vegetarische curry met tempeh






Zal ik tempeh in de kop zetten of niet, ik denk dat er een heleboel mensen afhaken als ze vegetarisch lezen en helemaal als er dan ook nog tempeh staat.
Niet doen, niet afhaken, geef deze curry een kans.
Tempeh en tofu het heeft natuurlijk een beetje het geitenwollensokken imago, en ja het is ook een beetje gewoontjes tussen alle hippe vleesvervangers van tegenwoordig.
Maar voor deze curry is tempeh prima geschikt, het heeft een goede beet en het is ook nog eens gezond.
En een dag (of liever meerdere dagen...) geen vlees kan ook geen kwaad.

Het recept komt uit het boek 'Bonen' van Joke boon, ja het is echt waar, wie kan het zeggen.
Een boek, zoals de titel al aangeeft, over bonen, in alle vormen en maten met zowel hartige als zoete recepten.
Een aanwinst voor iemand als ik die eigenlijk vaker bonen zou willen eten maar niet verder komt dan de grauwe erwten met spek, witte bonen met een boter jus en chili concarne.
Waar ik altijd tegenaan loop is het weken van de bonen. Omdat we ze het liefst vers kopen is dat altijd een dingetje.
Voor dit recept heb je geen bonen nodig maar een blok (biologische) tempe dus niks weken, ideaal.
Ik zal de volgende keer weer een nieuw blok tempe meenemen uit de bio-winkel en deze invriezen, dan kan ik dit recept zo weer maken want het is zeker een blijver.

Ingrediënten 4 personen (bij ons ging het bijna op met zijn tweeën.....)

2 el kokosolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 blok tempeh (ik had 300 gram) in reepjes
2 bolletjes bakgember, fijn gesneden
2 tl korianderpoeder
1½ tl komijnpoeder
1 tl kurkuma
1 afgestreken tl chilipoeder
1 tl chilipepervlokken
1 el ketjap asin of lichte sojasaus
1 el neutrale azijn (ik heb witte wijnazijn gebruikt)
1 tl zout
1 el suiker
75 g tomatenpuree
100 ml kokosmelk

Bereidingswijze:

Verhit de kokosolie in een flinke braad- of hapjespan
Doe er de ui en knoflook bij en fruit deze tot de ui glazig begint te worden. Voeg de tempeh toe en bak deze regelmatig omscheppend mooi goud bruin. Voeg zo nodig nog wat kokosolie toe.
Voeg de gember, kruiden, ketjap of sojasaus, azijn, zout, suiker en de tomatenpuree toe en bak dit al omscheppend even mee.

Nu mag de kokosmelk erbij samen met 150 ml water. Breng dit aan de kook en laat het op zacht vuur een half uurtje (langer mag ook) pruttelen. Roer wel af en toe even door en voeg zo nodig meer water toe.
Lekker met witte rijst en boontjes, ik had geen boontjes maar gestoomde witte kool met een beetje sesamolie, was ook lekker. Maar als we straks weer onze eigen boontjes hebben ga ik het zeker weer maken.


  


2 opmerkingen:

  1. Dit moet ik uitproberen dacht ik; gebruik zo nu en dan gerookte tofu, maar dit leek me ook wel wat. Zeker gezien het feit dat 't een curry is, wat we eigenlijk nog te weinig eten. Daar komt nu wel verandering in, want we vonden deze in ieder geval heerlijk en voor herhaling vatbaar!
    Dank dus weer voor het delen!
    Groeten,
    Monica

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Monica, dat is altijd leuk!
      Hier eten we ook wel gerookte tofu, is ook lekker maar tempeh heeft een lekkerder beet. Het is bij ons ook een favoriet, jammer dat de tempeh (bio) niet zo goed te krijgen is, dus als ik het tegenkom neem ik het mee, je kunt het maar in huis hebben ;-) En invriezen kan ook nog.
      Eet smakelijk en graag gedaan!
      Groet,
      Karin

      Verwijderen