zaterdag 21 oktober 2017

Ingemaakte komkommer

Onze eigen komkommers waren niet veel dit jaar, al heel snel zat de meeldauw erin. Ze stonden in de tunnelkas, en dit is niet de beste kwaliteit. Het plastic is op veel plaatsen vergaan door het zonlicht dus hij is niet helemaal meer waterdicht. Zeg maar gerust zo lek als een mandje....
In het begin van de zomer ging het nog wel maar het is nu bijna niks meer, jammer want het is een hele mooie ruimte.
Weinig eigen komkommers dus.
Deze komen dan ook bij de Lepelaar vandaan, mooie dunne komkommertjes, die zijn het lekkerst. Meestal zijn het van die dikke jongens maar die heb ik liever niet, ik zoek altijd de duntjes uit, veel meer smaak. Nu aan het eind van het seizoen zijn ze bijna allemaal dun, dan sla ik mijn slag om nog wat in te maken voor de winter.
Als je bij de toko je groente koopt kun je bijna altijd wel van die mooie kleine (Libanese) komkommertjes kopen, die zijn heel geschikt voor de inmaak.

Dit recept komt uit het boek Cornersmith, maar je kunt het wat kruiden naar eigen smaak aanpassen.Ingrediënten voor ca. 3 potten van 375 ml:

1 kg komkommer (hoe kleiner hoe lekkerder)
1 el zout
0.5 l witte wijnazijn
100 g suiker
¼ tl kurkuma
1 kleine ui, in dunne halve ringen
1½ tl bruin mosterdzaad
1 tl venkelzaad
1 tl dillezaad
1 tl chilivlokken (optioneel)
6 zwarte peperkorrels

Schone potten met schroefdeksel of weckpotten met ringen en klemmen

Bereidingswijze:

Snijd de komkommer in plakjes van een paar millimeter. Dit gaan heel makkelijk met een mandoline, maar pas op je vingers...
Meng de plakjes met het zout en zet deze ten minste twee uur weg, een nacht mag ook. Dit is om het vocht te onttrekken.

Spoel het zout eraf en laat goed uitlekken in een vergiet.

Verdeel de uien, kruiden en komkommer over de schone potten, niet te vol gepropt.
Doe de azijn, suiker en 250 ml water in een pan en verwarm dit op laag vuur zodat de suiker oplost. Breng het aan de kook en giet het op de komkommer tot deze volledig onderstaan. Tik een paar keer met de pot op het aanrecht zodat de lucht kan ontsnappen. Zorg dat de randen goed schoon zijn en sluit de potten met het schroefdeksel of gebruik weckpotten met ringen en klemmen.

Weck de potten 10 minuten en bewaar ze op een koele, donkere plek.

*Kun je niet wecken dan is het ook mogelijk om de komkommer, uien en kruiden met het azijnmengsel aan de kook te brengen. Hier de potten mee af te vullen, deksel erop draaien en op zijn kop af laten koelen. Zo heb ik het altijd gedaan voordat we een stoomoven hadden. Gaat ook prima.

                                                                                                                                          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten