zaterdag 28 oktober 2017

Pompoen met chiliyoghurt en koriandersaus

Het is herfst, tijd voor pompoen!
Pompoen doet bij veel mensen nog een beetje geitenwollensokkig aan, dat is jammer want pompoen kan echt lekker zijn. Vind ik dat geitenwollensokkig trouwens niet erg, ik heb namelijk bijna altijd geitenwollen sokken aan. Heerlijk, zelf gebreid door mijn moeder.
Maar de pompoen....
Lekker om soep van te maken, als puree maar ook zo lekker om te roosteren. Is roosteren voor heel veel groente lekker, het geeft de groente net dat extra beetje smaak.
Deze keer dus geroosterd met chiliyoghurt en koriandersaus.
Ook weer zoiets, koriander, je vind het heerlijk of je gruwelt ervan. Nou hier vind ik het heerlijk en Evert gruwelt ervan. Geen gelukkige combinatie dus. Daarom doe ik het vaak niet in het eten, hij proeft het zo en dat is zonde.
Nu at ik alleen dus dit was mijn kans :-)
Heeeeeeerlijk kan niet anders zeggen, ik moest me beheersen om niet alles op te eten. Wat over was hebben we de volgende dat op een geroosterd broodje gegeten mét de koriandersaus.... de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Het recept komt uit het boek Plenty More van Ottolenghi
Ingrediënten:

1 flespompoen, ca 1.4 kg
1 tl kaneel
90 ml olijfolie
50 g koriander, blad en steeltjes, plus wat extra voor garnering
1 kleine teen knoflook, fijngehakt
20 g pompoenpitten
200 g Griekse yoghurt
1 ½ tl sriracha (of andere pittige saus)
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Verwarm de oven tot 220 °C.

Snijd de pompoen over de lengte doormidden (niet schillen), verwijder de pitten en snijd de helften in stukken van ca. 7 cm. Snijd deze dan in parten van ca. 2 cm op de breedste (schil) kant. Alle stukken hebben zo schil.
Doe de parten in een flinke kom met de kaneel, 2 el olijfolie, ¾ tl zout en royaal versgemalen zwarte peper. Meng alles goed door elkaar zodat alle parten voorzien zijn van een dun laagje.
Leg de parten op de schilkant op een bakplaat (of twee) en rooster ze 35-40 minuten in de oven tot ze gaar zijn en de bovenkant begint te kleuren. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C.
Verdeel de pompoenpitten op een bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in de oven. ze zullen nu opengebarsten moeten zijn. Haal uit de oven en zet opzij.

Maak de koriandersaus door koriander, knoflook overgebleven 4 el olijfolie een royale snuf zout tot een pasta te malen in een blender. Zet opzij.

Roer de yoghurt en srirachasaus door elkaar.
Verdeel de pompoenparten op een schaal, sprenkel er de yoghurt over en daarover de koriandersaus. Bestrooi met de geroosterde pompoenpitten met als je ze hebt nog wat korianderblaadjes.


2 opmerkingen: