vrijdag 5 juli 2013

Victoria Sponge Cake met slagroom en aardbeien




Ja hoor het is zover,  het heeft even geduurd maar we plukken nu volop aardbeien. We hebben de meeste planten van Korona deze staan nu voor het tweede jaar. Het tweede jaar schijnt de beste opbrengst te geven de jaren erna worden de aardbeien kleiner, dus heb je meer nodig voor het zelfde gewicht.
Dat vinden wij niet zo erg maar naast ons is een veldje met aardbeien voor de verkoop en die rooien de planten na twee jaar.  Zij willen het liefst grote aardbeien, dan heb je zo een bakje vol.
Wij vinden dat de planten het nog prima doen, die kunnen best nog wel een paar jaar mee. Van het najaar heb ik al wel nieuwe stekken geplant zodat deze de productie straks overnemen.
We vriezen het grootste gedeelte in, we eten ze zo en in de smoothie, we geven weg en er wordt wat mee gebakken.


Dagopbrengst aadbeien


De aardbeiensoezen  zijn altijd een succes net als een Victora Sponge Cake. Een super simpel taartje maar erg lekker.
Het recept komt van de BBC, daar is het een bekend taartje, hier zie je hem niet zo vaak voorbij komen.
Het taartje bestaat uit twee lagen en elke laag word in een eigen vorm gebakken. Ik doe dat niet, ik schep al het beslag in één vorm en dat lukt ook goed. Je moet hem dan wel horizontaal doorsnijden om er de vulling tussen te doen.
Als vulling kun je alleen jam gebruiken (zo is het origineel) of lemon curd maar wij vinden hem het lekkerst met een dikke laag slagroom met daarop verse aardbeien.
De bovenkant wordt altijd alleen met poedersuiker bestrooid.

Ingrediënten:

225 g zachte boter
225 g suiker
4 eieren
2 tl vanille extract
225 g zelfrijzend bakmeel
Eventueel een paar el melk
Poedersuiker om te bestrooien

Voor de vulling:

6 el jam naar keuze
250 ml slagroom ø 20 of 350 ml ø24, geklopt
Verse aardbeien

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° C
Vet  twee vormen in van ø 20 cm, ik heb 1 vorm gebruikt van ø24 cm
Mix de suiker met de boter tot het mooi lichtgeel ziet, mix er het vanille extract door.
Doe er dan een voor een de eieren bij, mix tot het ei goed is opgenomen en voeg dan pas het volgende ei toe.
Spatel er het zelfrijzend bakmeel door, voeg als het deeg te droog is een paar eetlepels melk toe.
Verdeel het beslag over de twee vormen en bak 20-25 minuten. Of doe het in één vorm en bak 35 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin ziet en een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt.
Haal uit de oven en laat een minuut of vijf staan, haal dan uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Als je één taart hebt snij je die horizontaal en tweeën, verdeel op de onderste helft de jam en of de slagroom met aardbeien en leg de andere helft erop.
Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en serveer.








Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen