zaterdag 27 december 2014

Brood zonder kneden




Zo de Kerst is weer voorbij, alles is goed gegaan, het was gezellig en iedereen heeft 'lekker' gegeten.
Vandaag eten we nog wat over was van gister maar dan is alles weer normaal.
En bij normaal eten hoort brood, heerlijk 'gewoon' brood, ik kan er naar uitkijken.

Het no knead bread is een veel voorkomend brood op internet en ook op youtube kun je diverse filmpjes bekijken.
Ik heb dit brood ook diverse keren gemaakt, gewoon om te kijken of het echt zo makkelijk en toch smakelijk is.
Het is zeker niet moeilijk en super smakelijk, het duurt alleen even voordat het klaar is.
Bijna alle recepten zijn met gist, nu kwam ik een recept tegen bij de groene prinses waar het brood met desem werd gebakken.
Waarom kom ik daar zelf nou niet op. Uitproberen dus.
Omdat het originele deeg wat weinig is voor een ø 24 cm pan het ik de hoeveelheden wat aangepast, nu wordt het een wat hoger brood.
Het resultaat is een super lekker rustiek brood, weinig werk maar lange rijstijden.
Zeker voor herhaling vatbaar, dan maar eens wat experimenteren met andere meelsoorten , zaden en pitten.

Ingrediënten:

200 g volkorenmeel
300 g bloem
50 g zonnepitten
75 g actieve desem
8 g zout
400 ml handwarm water

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten behalve het water en meng dit door elkaar.
Voeg dan al roerend beetje bij beetje het water toe.
Het wordt een plakkerig, zeg maar onhandelbaar deeg maar dit moet ook.
Dek de kom af met plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur ca. 12 uur rijzen.

Bestrooi je werkblad met bloem, haal je deeg uit de kom, dit gaat heel gemakkelijk met een deegschraper. Duw het deeg met bebloemde handen wat plat en vouw het vervolgens naar binnen.

Bestrooi een rijsmandje royaal met bloem (zodat het deeg straks niet blijft plakken) en doe het deeg met de naad naar boven er in. Leg er een theedoek over en laat het zo op een warme plaats nog 2 uur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 260 °C. met daarin een gietijzeren pan met deksel ø 24 cm.
Haal de pan uit de oven, deze is gloeiend heet dus pas op, kiep het deeg er in en snijd met een scherp mes de bovenkant in.
Doe het deksel erop en zet de pan net onder het midden in de oven.
Bak het brood 30 minuten op 260 °C., haal dan het deksel eraf en bak nog 5-10 minuten tot de korst mooi bruin is.
Haal de pan met het brood uit de oven en kiep het brood eruit.
Laat het brood op een rooster afkoelen.


Voor de liefhebber kun je hier een filmpje bekijken op youtube.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen