zaterdag 6 december 2014

Gestoofde kip met aardappel
Het vierde boek van Ottolenghi ligt al een tijdje in de boekwinkel, ik heb mij nog steeds kunnen beheersen.
De eerste drie boeken staan hier wel op de boekenplank. Uit 'Plenty' is best veel gekookt, dan komt 'Het Kookboek'  ook daar is redelijk wat uit gekookt. Als laatste 'Jeruzalem' daar is nog niet zoveel uitgekookt, terwijl er heerlijk gerechten in staan.
Zo ook dit gerecht met kip, voor de verandering eens niet zo heel veel ingrediënten en toch een smakelijk gerecht.
Een biologische kippetje moest er aan geloven, ik heb deze in tweeën 'geknipt' (ook wel gevlinderd genoemd) zodat je twee mooie gelijk stukken krijgt welke een stuk sneller gaar zijn dan een hele kip.
De kip wordt als het ware gaar gestoomd waardoor deze heerlijk mals blijft. Wat wel jammer is dat door het gaar stomen het vel niet knapperig wordt.
Als ik dit gerecht nog een keer maak dan zet ik, als de kip klaar is, deze nog even onder de hete grill.
Dat alleen al is een rede om dit nog een keer te maken.

Ingredienten voor vier personen:

1 el zonnebloemolie
1 kleine scharrelkip, ca 1.5 kg, gevlinderd of in vieren
1 tl milde paprikapoeder
½ tl kurkuma
¼ tl suiker
2.5 el citroensap
1 grote ui, gepeld en in vieren

Voor de aardappelen:
zonnebloemolie om in te bakken
750 g aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
25 knoflooktenen, ongepeld
zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Doe de olie in een grote ondiepe braadpan of braadslee en zet deze op halfhoog vuur. Leg de plat in de pan met de velkant naar onder en bak deze ca. 4-5 minuten goudbruin. Bestrooi de kip rondom met de paprikapoeder, kurkuma, suiker, 1.5 el citroensap, ½ tl zout en royaal versgemalen zwarte peper.
Keer de kip met het vel naar boven en doe de ui erbij. Sluit de pan en smoor de kip ca. 1.5 uur. Kijk regelmatig of er genoeg vocht in de pan zit. Het is de bedoeling dat de kip gaar wordt in eigen vocht, maar het kan zijn dat er te weinig vocht is. Giet er dan een scheutje kokend water bij zodat er altijd een halve centimeter vocht op de bodem staat.

Giet als de kip 30 minuten heeft gestoofd een laagje van 3 cm zonnebloemolie in een andere pan. Bak hierin de aardappelen en de knoflook samen in een paar porties ca. 6 minuten op halfhoog vuur tot ze licht gekleurd en knapperig zijn.
Schep elk portie wat klaar is met een schuimspaan uit de olie op keukenpapier en bestrooi met zout.

Haal na 1 uur de kip uit de pan en doe de aardappelen bij de uien en schep deze door het vocht. leg de kip op de aardappelen en uien en stoof alles nog ca. 30 minuten. Het kippenvlees moet nu heel gaar zijn. Sprenkel er voor het serveren het overgebleven citroensap over.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten