zaterdag 17 januari 2015

Volkoren-amandeltaart
Het eerste baksel uit mijn nieuwe boek 'Doordeweeks' van Hugh Fearnley-Whittingstall is een feit. Als ik een nieuw boek heb kijk ik meestal heel snel wat voor baksels er allemaal in staan. Deze taart viel me gelijk op, ziet er in het boek lekker en rustiek uit.
De taart wordt gebakken met zelfrijzend volkorenmeel, ik heb volkorenmeel gebruikt met bakpoeder.
Ik bak normaal nooit taart of cake met volkorenmeel, dat gebruiken we alleen voor brood, was dan ook erg benieuwd hoe dit uit zou pakken. het resultaat was super, kan niet anders zeggen, zeker voor herhaling vatbaar.
Ik heb in plaats van 'gewone' suiker oerzoet gebruikt, dat is een suikersoort die je bij de reformwinkel kunt kopen. Het zou minder slecht zijn dan de gewone witte suiker. Ook dat pakte goed uit.
We vonden het allebei heel erg lekker en door het volkorenmeel en het oerzoet misschien niet eens zo heel erg slecht?

Ingrediënten:

300 g roomboter, op kamertemperatuur
250 g fijne suiker
4 middelgrote eieren
150 g volkorenmeel
2 tl bakpoeder
150 gemalen amandelen
50 g geschaafde amandelen, optioneel
4 el vloeibare honing of maple syrup

Springvorm of siliconenvorm van ø 24 cm 


Bereidingswijze:

Als je een springvorm gebruikt moet deze ingevet worden en de bodem worden bekleed met bakpapier. Bij een siliconenvorm hoeft dit niet.

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Meng als je geen zelfrijzend volkorenmeel gebruikt het bakpoeder door het volkorenmeel.
Doe de boter en de suiker in een grote kom en klop tot deze heel licht en luchtig zijn. Klop er een voor een de eieren door en voeg bij ieder ei een eetlepel meel toe (tegen schiften).
Vouw met een spatel of grote lepel de gemalen amandelen erdoor en doe als laatste hetzelfde met het volkorenmeel gemengd met het bakpoeder.

Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen (als je die in huis hebt....)
Zet de taart ongeveer 45 minuten net onder het midden in de voorverwarmde oven tot deze mooi gaar is. Controleer dat met een houten prikker, steek deze in het midden van de taart, als deze er mooi schoon uitkomt is de taart gaar.

Haal de taart uit de oven en besprenkel direct met de honing. Zet de taart op een rooster en laat deze ca. 15 minuten afkoelen voordat je de vorm eraf haalt. Gebruik je een siliconenvorm laat de taart dan helemaal in de vorm afkoelen voordat je deze verwijderd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten