woensdag 14 januari 2015

Sichuan chiliolie
Sinds we de Chinese kookcursus hebben gedaan komt Chinees eten hier met grote regelmaat op tafel. En dan bedoel ik niet de afhaal Chinees maar uit eigen keuken. We hebben zelfs met de kerst voor de familie (getracht) Chinees te koken. Als we de reacties mogen geloven was het wel een succes.

De meeste recepten komen uit het boek ‘De echte Chinese keuken thuis’ van Fuchia Dunlop. Meestal maken we de vegetarische gerechten af en toe eentje met vlees of zelfs vis.
Er staan nog niet veel van deze gerechten op de blog omdat er bijna nooit een foto van gemaakt wordt. Daar moet toch maar eens verandering in komen.

In diverse recepten heb je chiliolie nodig en dan natuurlijk het liefst zelfgemaakt. Er staat een recept van chiliolie in het boek maar ik mag ook graag even op de blog ‘Aziatische Ingrediënten’ kijken . Als je daar eenmaal aan het rondkijken bent, dan val je van het een in het ander. 
Uiteraard staat daar ook een recept voor chiliolie, deze sprak mij meer aan omdat er sichuanpeper in gebruikt wordt.

De ene sichuanpeper is de andere niet, we hebben nu een zakje van Bai Wei Zhai, een wereld van verschil met het duistere doosje uit een zo niet nog duistere toko. Eén peperkorreltje doet je hele mond tintelen, en zo hoort het ook. Deze sichuanpeper hebben we gescoord in de Aziatische Oriëntal in Amsterdam, een mooie ruime winkel met een uitgebreid assortiment. Ook hebben we een zakje met sichuan chili’s meegenomen, deze zouden wat minder heet zijn dan de ‘gewone’ gedroogde chilipepers. Ik weet niet of het werkelijk verschil maakt in smaak, heet is heet denk ik altijd maar ze ruiken in ieder geval heel erg lekker en de olie is nu echt sichuan chiliolie.

Ingrediënten:

360 ml arachideolie
6 el sichuanpeper
8 el chili flakes, ik heb sichuan chili's gemalen tot flakes
1 tl zout
1 el sesamolie

Een thermometer is eigenlijk onmisbaar

Bereidingswijze:

Doe de olie in een klein pannetje en verhit dit tot ca. 190 °C., het is het makkelijkst om dit te controleren met een thermometer.
Laat de olie dan ca. 10 minuten afkoelen tot deze ca. 140 °C. is.

Doe de sichuanpeper, chiliflakes en het zout in een hittebestendige kom of pannetje.
Giet hier de iets afgekoelde olie voorzichtig overheen, het moet sissen en lekker beginnen te ruiken.  Giet er als laatste de sesamolie bij.
Laat het geheel afkoelen zodat de smaken goed in de olie kunnen trekken. Giet het dan in een goed afsluitbare pot. Je kunt de olie ook door een zeefje gieten dan krijg je mooie rode olie zonder stukjes.

Over het bewaren zijn de meningen verdeeld, volgens het boek is de olie onbeperkt houdbaar maar je leest ook dat het na enkele maanden ranzig wordt.
De tijd zal het leren, bewaar de olie in ieder geval wel in de koelkast. 


6 opmerkingen:

 1. Jaa leuk dat je het hebt gemaakt! De vraag is inderdaad: heb je de goede chili's voor de olie gebruikt. Er zijn zoveel soorten, welke moet je nou hebben en hoe hoort het nu te smaken. In elk geval heet, zo denk ik dan ook.
  Heb je nu een gefilterde en een olie met die chili's er nog in? Ben benieuwd hoe het smaakt in de Chinese gerechten en hoe lang het goed blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heet maar het heeft een heel eigen smaak (en geur), en je hoeft er niet zo veel van te gebruiken.
   Het flesje is gefilterd en het potje heeft de chili's er nog in, kan deze ook nog filteren als dat beter bevalt.
   Wordt vervolgd!

   Verwijderen
 2. O, wat een leuk recept. Zelf chili-olie maken staat al heel lang op mijn to-do lijstje. Leuk om ook andere pepers te gebruiken. Ik heb hier zo'n grote zak gedroogde chili peper maar was zonder jouw recept nooit op het idee gekomen om eens een andere peper soort te gebruiken. Hier in Utrecht is ook een Amazing Oriental, dat is echt mijn favoriete toko!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk Marleen, heb ik voor jou ook eens een recept! En je komt gelijk van je pepers af en je kunt weer naar de Oriental voor nieuwe, alleen maar nuttig dus ;-)
   Heerlijk om door die grote Oriental te slenteren, een uur is niks en als je dan vind waar je naar zoekt kan je dag niet meer stuk.
   Ben nu al benieuwd naar je foto!

   Verwijderen
 3. Wat leuk Karin, vindt je het goed als ik je recept in de kookcursus gebruik?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk Mings, toch leuk!
   Spektakel in de kookschool 'Koken en Proeven' !

   Verwijderen