donderdag 22 januari 2015

Chili con carne met kidneybonen en kikkererwten





Chili concarne, ik was er nooit gek op, maar sinds we het op deze manier eten vind ik het heerlijk.
Van huis uit werd het altijd met bruine bonen gemaakt, dit recept is met kidneybonen en kikkererwten. 
Die vind ik sowieso al veel lekkerder dan bruine bonen dus dat is alvast de eerste winst.
We eten er ook altijd rijst bij, was eerst wat onwennig maar het is heerlijk, nu is het niet zo'n bonenhap.
IJsbergsla eten we normaal nooit maar bij de chili is het lekker fris en knisperend. De yoghurt is heel persoonlijk, Evert houd er niet van.
Nu hadden we er ook nog guacamole bij, dat is geen must maar wel heel erg lekker.

Ik maak de chili in de crockpot, ook wel een slowcooker genoemd. 
Dan pruttelt het een paar uur zachtjes, dat hoeft niet perse maar het komt de smaak wel ten goede.
Je kunt het uiteraard ook in een gewone pan op het fornuis maken.
En maak gerust teveel, je kunt het prima invriezen.

Het recept komt uit 'Jamie's Kookrevolutie' van Jamie Oliver.

Ingrediënten voor 6 personen:

2 middelgrote uien
2 tenen knoflook
2 middelgrote wortels
2 stengels bleekselderij
2 rode paprika's
Olijfolie

1 volle tl chilipoeder of 2 tl chiliflakes (ik heb de rokerige chipotle gebruikt)
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl kaneel
zeezout en zwarte peper uit de molen

1 blik kidneybomen van 400 gram
1 blik kikkererwten van 400 gram
2 blikken tomaatstukjes á 400 gram
500 g rundergehakt
2 el balsamicoazijn

Wij eten erbij:

400 g basmatirijst
200 g Griekse yoghurt
guacamole

Bereidingswijze:

Maak de uien, knoflook, wortel en bleekselderij schoon en hak deze fijn. Je kunt het in een keukenmachine doen maar ik vind het leuk om te snijden dus doe ik het met de hand.
Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en het zaad en snijd in grove stukken.

Zet een grote (braad)pan op het vuur en giet er een scheutje olijfolie in. Doe het gehakt erbij en bak dit rul.
Schep het gehakt eruit, als je een crockpot gebruikt kun je het hier nu in doen. Doe het anders op een bord.

Doe nu alle groenten in de pan samen met de chilipoeder, komijn, kaneel een snuf zout en peper en laat dit een minuut of zeven lekker bakken. Roer het wel regelmatig even door zodat het niet aanbakt.
Na die zeven minuten moeten de groenten zacht zijn en een kleurtje hebben. Nu mogen de tomaten erbij.
Dit mag nu allemaal in de crockpot, heb je die niet mag het aangebraden gehakt weer terug in de pan. Doe er nog 400 ml water bij (dat is een leeg blikje).
Doe de balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Als laatste gaan de kidneybonen en kikkererwten erbij, breng het aan de kook. Laat het op een laag vuur ca. 1 uur zachtjes koken.
Ik heb de chili drie uur laten pruttelen in de crockpot, na twee uur heb ik de kidneybonen en kikkererwten erbij gedaan.





4 opmerkingen:

  1. Ja daar is de chili al. Uit de bekende crockpot
    Wij eten het ook altijd met kidneybonen. Goed idee van de kikkererwten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij hebt toch dezelfde???
      Een hele verbetering kidneybonen en kikkererwten, Bartje was zo gek nog niet....

      Verwijderen
  2. Gisterenavond gegeten, mét guacemole en ijsbergsla, én extra eters. Heerlijk!
    Bedankt voor 't recept

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is leuk om te lezen, daar wordt ik helemaal blij van!
      én én is op zijn tijd best wel eens lekker.

      Groet, Karin

      Verwijderen