woensdag 1 juli 2015

Aardbeienjam zonder suiker




Aardbeien, veel aardbeien, heeeeel veel aardbeien...........
Met kilo's komen ze eraf. Groot, klein, mooi en minder mooi, maakt niet uit, ze zijn allemaal lekker.
Aardbeien houden van zon, nou dan kunnen ze nu hun lol op. Zo waan je je nog op de Noordpool en zo in de Sahara, zo van de winterjas in de korte broek.
Aardbeien houden ook van water, dat krijgen ze te weinig, daarom hebben we ook veel kleine aardbeitjes. Komt ook wel omdat het grootste deel van de planten al wat ouder is, die zijn aan vervanging toe.

Wat te doen met zoveel aardbeien, opeten, invriezen, weggeven, taart bakken, ijs of jam maken.
Alles is er al mee gemaakt alleen jam nog niet. We eten niet zo vaak jam, als we het eten is het bijna altijd zonder suiker. Ik geloof dat het dan ook geen jam mag heten, wij noemen het gewoon jam.
Normaal gebruik je 1 kilo suiker op 1 kilo fruit, ik gebruik 1 zakje marmello geleerpoeder op 1 kilo fruit. Ik gebruik altijd marmello 1 daarmee kun je jam maken zonder toevoeging van een zoetstof. Maar de ervaring heeft geleerd dat de aardbeien die tot jam gekookt zijn niet zo lekker zijn als wanneer je ze zo vers eet. Daarom zoet ik de jam met perendiksap, honing is ook een optie.
Het resultaat is vier potjes met heerlijke aardbeienjam.

Ingrediƫnten:

1 kg gave aardbeien, kroontjes eraf
1 zakje marmello nr. 1
perendiksap of honing naar smaak, ik gebruik 50 ml perendiksap

Schone potjes met een twist off deksel, uitgekookt of met soda afgewassen

Bereidingswijze:

Doe de aardbeien in een pan met een dikke bodem. Verwarm deze, onder regelmatig roeren, op middelhoog vuur.  Kook tot de aardbeien zacht worden.
Je kunt ze stuk drukken met een pureestamper, je kunt het ook pureren met de staafmixer.
Meng de zoetstof met het zakje marmello en doe dit bij de kokende massa.
Laat het, al roerend, 1 minuut goed doorkoken.

Zet de schone potten op een theedoek.
Vul de potten tot net iets onder de rand met de hete jam. Sluit ze af en zet ze ca. 10 minuten omgekeerd op de theedoek.
Laat helemaal afkoelen, doe er een etiketje op met wat erin zit en de datum.


Lekker op een wit bolletje, in de yoghurt of je bakt er een taart mee!


 


6 opmerkingen:

  1. Mmm lekker. Stuur je wat kilo's op. Hier geen lekkere aardbei te krijgen :-(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor wil ik gerust, dan is het vast al jam als je het krijgt ;-)
      Er moeten bij jullie toch ook lekker aardbeien te koop zijn, ook niet bij de (bio)boer?

      Verwijderen
  2. Wist je dat ik nig nooit van marmello gehoord had? Weer wat geleerd. En welk ras aardbeien teel je? Ik weet van onze moestuin nog heel goed de korona te herinneren. Lekker zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja zo zie je maar weer waar bloggen goed voor is!
      Hier nu 'ratjetoe' alle soorten door elkaar, oa korona dat is voor ons de favoriet, heerlijk zoet maar slecht bewaarbaar. Geeft niet, eten ze gelijk op, geven ze weg of maken er jam van ;-)

      Verwijderen
  3. Heerlijk recept, maar nog even wachten op de lekkere aardbei hier...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Bart! Dan heb je zeker een laat ras, hier is het nu volop. Maaaaar wie wat bewaard heeft wat!

      Verwijderen