woensdag 15 juli 2015

Dubbel gedopte tuinbonen met tomaat en geitenkaas





Tuinbonen, je vindt ze lekker of je vindt ze niet lekker, een tussenweg is er denk ik niet.
Wij vinden ze lekker, daarom hebben we ze ook in de eigen tuin. Het is een makkelijke groente om zelf te kweken, lukt bijna altijd. Bijna, want dit jaar voor het eerst hebben we niet zo een beste opbrengst. Waar we eerder liepen te leuren met de tuinbonen, hebben we dit jaar net onze eigen wintervoorraad op peil. Het is dus genoeg maar weggeven is ook altijd leuk.
Hoe het komt weten we niet, het koude voorjaar heeft denk ik geen invloed, tuinbonen kunnen goed tegen de kou. Ik denk eerder droogte, we hadden eerder moeten sproeien, maar dat is achteraf.
Ook zaten ze dik onder de zwarte (bonen) luis, ook erger dan andere jaren, denk dat dat ook erger is met droogte. Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen.

Tuinbonen zijn goed in te vriezen, we blancheren ze niet, ze gaan zo rauw de vriezer in, met soms het zand er nog aan. Als je ze afwast dan is het weer een heel gedoe om ze droog te krijgen, en ze moeten droog ingevroren anders krijg je zo'n ijsklomp. Dan maar wat zand, dat zakt tijdens het koken wel naar de bodem.

Dit gerecht is met dubbel gedopte tuinbonen, daar is het grauwe schilletje vanaf. Wij doen dat alleen met de grootste bonen, de kleintjes eten we met huid en haar, wel zo makkelijk en ook lekker.

Ingrediënten:

500 g tuinbonen, dubbel gedopt
150 g kerstomaatjes, doormidden
2 bosui, in ringetjes
1 el chimichurri, optioneel maar wel erg lekker (recept vind je hier)
  of pesto van basilicum, dat gaat ook heel goed samen
geitenkaas
olijfolie
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze:

Blancheer de tuinbonen een minuut of 3 in kokend water, giet af en spoel onder de koude kraan.
Dubbeldop de tuinbonen door de groene boontjes uit het grauwe schilletje te knijpen.

Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe de dubbel gedopte tuinboontjes erbij. Laat dit op heel zacht vuur een minuut of 10 garen. Doe er na 5 minuten de tomaatjes en de bosui bij, laat het geheel nog  5 minuten zachtjes sudderen.
Doe er de chimichurri of pesto bij en roer goed door elkaar, breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de geitenkaas erover en serveer.





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen